«Λοιπόν, κύριε πρόεδρε, δεν μπορείτε να πείτε ότι το Ντάλας δεν σας αγαπά». Αυτή ήταν η φράση της Νέλι Κόναλι, της συζύγου του κυβερνήτη του Τέξας, καθώς η ανοιχτή Lincoln Continental προεδρική λιμουζίνα διέσχιζε τους δρόμους του Ντάλας. Δευτερόλεπτα αργότερα θα ακούγονταν πυροβολισμοί και ο 35ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα κειτόταν νεκρός στην αγκαλιά της συζύγου του, Τζάκι.

O Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ήταν μόλις 46 ετών όμως ήδη είχε καταφέρει να χτίσει τον μύθο του. Από τότε τόνοι μελανιού έχουν ξοδευτεί για να περιγράψουν τα χαρίσματα του JFK, τις εξωσυζυγικές του σχέσεις που προσέφεραν μία ηδονοβλεπτική ματιά στη ζωή ενός προέδρου με μυθικές ερωμένες όπως η Μέριλιν Μονρόε.

Πολλά έχουν ειπωθεί ακόμη για την περίφημη κατάρα των Κένεντι, με τους μοιρολάτρες να αποδίδουν σε εκείνη αυτό το ατελείωτο γαϊτανάκι απροσδόκητων θανάτων μελών της οικογένειας που φέρουν το βαρύτιμο επίθετο. Πολλοί όμως εντοπίζουν και ένα κενό. Γιατί λίγοι έχουν καταφέρει να σκιαγραφήσουν τον πραγματικό άνθρωπο πίσω από Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» η Ερη Βαρδάκη γράφει για τη νέα βιογραφία του JFK υπό τον τίτλο «JFK: Volume 1: 1917- 1956», η οποία μόλις κυκλοφόρησε με την υπογραφή του Φρέντρικ Λόγκεβαλ, του βραβευμένου με Πούλιτζερ καθηγητή Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Διακυβέρνησης Τζον Φ. Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και καθηγητή Ιστορίας στο Χάρβαρντ.

Ο πρώτος αυτός τόμος, έκτασης 816 σελίδων, παρακολουθεί τη ζωή του μέχρι τα 39 του χρόνια – μέχρι την απόφασή του να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο Μάρκος Καρασαρίνης αποτιμά τη σύντομη αλλά πυκνή σε γεγονότα θητεία του που ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες τον Ιανουάριο του 1961 και έληξε σοκαριστικά την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου του 1963.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»