Παραμονή της λήξης της παράνομης τουρκικής NAVTEX στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και δεν έχει αλλάξει τίποτα στην περιοχή. Το Oruc Reis εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι στόλοι Ελλάδας και Τουρκίας εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι έξω από τους ναυστάθμους τους, ο εκνευρισμός, μετά από τόσες ημέρες επιφυλακής και ετοιμότητας είναι εμφανής και οι μηχανές που είναι «φορτωμένες», όπως έλεγε ανώτατος επιτελής, κουράζονται. Το ηθικό όμως των ελληνικών πληρωμάτων ακμαιότατον (όπως λέγαμε παλιά στον Στρατό). Υποτίθεται ότι στις 23 Αυγούστου που ολοκληρώνεται η NAVTEX οι τούρκοι θα τα μαζέψουν και θα φύγουν. Αλλωστε αυτή ήταν και η προϋπόθεση για να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες. Θα φύγουν όμως ή θα μεταφέρουν την ένταση σε άλλη ΑΟΖ, για παράδειγμα της Κύπρου, όπου ήδη βρίσκεται το Barbaros. Ή θα εκδώσουν νέα NAVE για να συνεχίσουν τις προκλήσεις; Κυριακή κοντή γιορτή (που λένε)…

***
Αλλά το τελευταίο διάστημα, συνέβησαν ορισμένα περιστατικά στην περιοχή όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι δύο στόλοι, άγνωστα περιστατικά που αύξησαν την ένταση:

* Τα τουρκικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και τα κατασκοπευτικά (ναυτικής συνεργασίας) ελικοφόρα αεροπλάνα CN-235 τους πύκνωσαν τις περιπολίες τους στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο, ωσάν να έψαχναν κάτι. Τι όμως; Τα ελληνικά υποβρύχια είναι Στελθ και δεν εντοπίζονται εύκολα. Τι να έψαχναν άραγε; Θύμιζαν αποστολές έρευνας και διάσωσης, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς τον λόγο. Ισως να πραγματοποιούσαν ασκήσεις ή εκτός εάν έχασαν κάτι.

* Μαζικές ήταν οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου όλο αυτό το διάστημα από τουρκικά μαχητικά, κυρίως στο κεντρικό Αιγαίο. Οι εικονικές αερομαχίες (dogfights) συνεχείς και επίμονες. Οι Τούρκοι αυτή τη φορά παρέμεναν μεγάλο διάστημα εντός του FIR Αθηνών, τόσο που τα αεροπλάνα τους παρ΄ολίγον να μείνουν από… καύσιμα και έσπευδαν άρον- άρον στις πλησιέστερες βάσεις τους στα τουρκικά παράλια για να προσγειωθούν.

***
Δωρεάν και υποχρεωτική η μάσκα ακόμα και στο νηπιαγωγείο

Αποφασισμένη να υλοποιήσει την απόφασή της για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, είναι η κυβέρνηση, παρά τις επιφυλάξεις εκπαιδευτικών και γονέων.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο έγινε αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και πλέον απομένει να ανακοινωθούν όλα τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που θα ισχύσουν ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού εντός της σχολικής κοινότητας. Ολες οι μάσκες θα είναι δωρεάν (πρόκειται αυτές με το λαστιχάκι- όπως εξήγησε η Αναστασία Κοτανίδου) και για τα παιδιά αλλά και για τους εκπαιδευτικούς.

«Τα σχολεία, προφανώς, θα ανοίξουν λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πρόνοιες που μας εισηγούνται οι ειδικοί έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού», ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός, κατά την σημερινή τακτική σύσκεψη για τον κορωνοϊό.

Η ΝΔ κάλεσε ωστόσο τον ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφόρησε και σποτάκι για τον κορωνοϊό (που λέει ότι η κυβέρνηση μας κουνά το δάκτυλο) να πάρει ξεκάθαρη θέση και για τη χρήση μάσκας και για το άνοιγμα των σχολείων.

***
Οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Παρά το γεγονός ότι από την 1η Αυγούστου έχουν τριπλασιαστεί οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ (από 10 έγιναν 30) ωστόσο, αυτό που παρατηρεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος είναι ότι η πρόγνωση των ασθενών είναι καλύτερη από τους ασθενείς Covid-19 του Μαρτίου και Απριλίου. Και τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας έχει πέσει, ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές και γενικότερα το Σύστημα Υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο/οι στην αντιμετώπιση του ιού, διαθέτουν δηλαδή καλύτερη γνώση των επιδημιολογικών δεδομένων και ότι, όπως αναφέρει, ενδεχομένως ο ιός να έγινε λιγότερο επιθετικός ή υπήρξε μείωση του ιικού φορτίου του.

***
Μια ωραία ατμόσφαιρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σπαράσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εσωκομματικές έριδες καθώς οι γενικότερες εξελίξεις πυροδοτούν την αντιπαράθεση γύρω από το μετασχηματισμό του κόμματος και μάλιστα το μενού των καβγάδων περιλαμβάνει ακόμα και απειλές διαγραφών ή τουλάχιστον έτσι τις εκλαμβάνει η εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα. Μέσα από την διαδικτυακή αυτή εσωκομματική αντιπαράθεση αναδεικνύεται ότι τα δύο βασικά στρατόπεδα που κονταροχτυπιούνται είναι η πλευρά Τσακαλώτου από τη μια μεριά και οι φανατικοί οπαδοί του Αλέξη Τσίπρα από την άλλη πλευρά. Θέλετε μερικά παραδείγματα;

***
Η ομάδα Τσακαλώτου κατά του «αρχηγού». Μέσω Τζάκρη οι βολές κατά του «αντρεοπαπανδρεϊκού» ΣΥΡΙΖΑ. Οι απειλές διαγραφών. Ο μακιαβελισμός του Πολάκη, οι μνήμες για τους «υβριστές» του Τσίπρα, Θεοχαρόπουλο και Μωραΐτη. Είχαν προηγηθεί οι κόντρες του Καρανίκα με Καββαδία, Φ. Βάκη και Π. Λάμπρου στον απόηχο της κόντρας Μπίστη – Κοτζιά. Ολοι δηλαδή εναντίον όλων. Υπήρξε ακόμα και κόντρα για το…Νύμφη Ανύμφευτε, το θυμάστε;

***
Το MEGAλο Καστελόριζο

Την ώρα που οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν περνούν την καλύτερή τους περίοδο, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελορίζου, απτόητο, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του, δηλώνοντας έτσι, με τον δικό του τρόπο, την σημασία της έννοιας του Πολιτισμού.

Η έναρξη είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή που μας έρχεται(23/8) και αυτή θα είναι η πέμπτη φορά που το σημαντικό αυτό φεστιβάλ του ακριτικού νησιού πραγματοποιείται. Στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα θα παρουσιαστούν συνολικά 24 ντοκιμαντέρ (18 μεγάλου/ μεσαίου μήκους και 6 μικρού μήκους) από 18 διαφορετικές χώρες Στις 30 Αυγούστου η αυλαία θα πέσει. Φυσικά υπάρχουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις καθώς και οι ταινίες του Πανοράματος (εκτός συναγωνισμού) Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του θεσμού που έχει θεσπίσει εδώ και χρόνια το φεστιβάλ, τιμώμενο μέσο μαζικής ενημέρωσης θα είναι εφέτος ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.

***
Η Μύκονος και ο αρχηγός της Μάντσεστερ

Ο Χάρι Μαγκουάιρ είναι ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, ο οποίος περνά δύσκολες ώρες τόσο στα κρατητήρια του αστυνομικού τμήματος της Μυκόνου, όσο και στον εισαγγελέα Σύρου. Και ξέρετε γιατί; Εντοπίστηκε από αστυνομικούς έξω από μπαρ της Μυκόνου μετά από άγριο επεισόδιο που φέρεται να είχε με άλλους Άγγλους στο «νησί των ανέμων». Στην αρχή ο Χάρι Μαγκουάιρ και η παρέα του (δηλαδή οι συμπαίκτες του Μάρκους Ράσφορντ και Μπράντον Γουίλλιαμς) τσακώθηκαν με άλλους Άγγλους επειδή τους πείραξαν τις κοπέλες. Ο 27χρονος διάσημος ποδοσφαιριστής αρνείται τα πάντα, αλλά όμως έμαθα από αστυνομικές πηγές υπήρξε και άλλη εμπλοκή στην υπόθεση, πολύ πιο σοβαρή από ένα ξυλοδαρμό ή καβγά, την οποία εξετάζει ο εισαγγελέας.

Τελικά όπως φάνηκε αυτό το καλοκαίρι πολλά έχουν αλλάξει (προς το καλύτερο) στη Μύκονο. Δόθηκε ένα καθαρό δείγμα γραφής ότι η ανομία και η διαφθορά αντιμετωπίζονται στο νησί. Αυτό το καλοκαίρι ενισχύθηκε η αστυνομική δύναμη πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες έλεγχοι σε μπαρ, σε βίλες για την τήρηση των μέτρων κατά του Covid-19. Υπήρξαν έλεγχοι για ναρκωτικά, έλεγχοι σε εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων (βρήκαν ελαττωματικά αυτοκίνητα με φθαρμένα ελαστικά που τα νοίκιαζαν ως καινούργια), άλλαξαν βλέπετε πολλά. Και όπως μου λέει ο υπουργός Προστασίας του πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης αυτό που έγινε έως τώρα στη Μύκονο ήταν η αρχή.

***
Ο Φράκτης

Να ξέρετε ότι τη Δευτέρα που επαναρχίζει τις εργασίες της η Βουλή ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης για ενημέρωση. Οπως έμαθα το θέμα ενημέρωσης είναι η πορεία του φράκτη στον Εβρο. Και τούτο γιατί η προσοχή είναι συνεχώς στραμμένη και στις προσφυγικές ροές…

***
Σήμερα γάμος γίνεται…

Οπως διαβάσατε από αυτή τη στήλη, σήμερα γάμος γίνεται στην Κύθνο. Ο γαμπρός είναι ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης και η νύμφη η Ελένη Αθερινού η οποία κατάγεται από το Καστελόριζο και είναι νομικός. Ο γάμος του βουλευτή μεσούσης της πανδημίας και των μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού θα γίνει στον Αγιο Ιωάννη στη Νάουσα και θα είναι ένας απλός γάμος, χωρίς δεξιώσεις κτλ.. Μόνον οι οικογένειες και ελάχιστοι φίλοι. Ετσι για να μην δημιουργείται συνωστισμός.

***

Γεύμα κάτω από την Ακρόπολη

Λόγω του lockdown και του κορωνοϊού δεν επισκέφθηκαν την χώρα πολλοί ξένοι ηγέτες και ελάχιστους απ΄αυτούς είχε την ευκαιρία ο Πρωθυπουργός να τους παραθέσει επίσημο γεύμα. Αν εξαιρέσει κανείς τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που του πρόσφερε πρωϊνό με θέμα την Ακρόπολη και (κυρίως την Εθνική Πινακοθήκη) από το Χίλτον και τον Νίκο Αναστασιάδη, δεν υπήρχαν άλλοι. Τη Δευτέρα ωστόσο ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα σε εστιατόριο κάτω από την Ακρόπολη στον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ