Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας βάζει καλάθι. Ενα παιδάκι χαζεύει την «Γκερνίκα» και μια γυναίκα παίρνει το βλέμμα της από αυτήν. Ολες αυτές οι διαφορετικές εικόνες «ζωντανεύουν» σε μεγάλους τοίχους και καλούν τους περαστικούς να τις θαυμάσουν αλλά και να προβληματιστούν. Η Urban Act, η γνωστή ομάδα δημιουργών που προωθεί τη street art σε όλη τη χώρα, επέστρεψε μετά την καραντίνα με μια σειρά νέων ενδιαφερόντων έργων. Συνεχίζοντας το πρόγραμμα δημόσιων τοιχογραφιών που έχει εγκαινιάσει τα τελευταία χρόνια, ενώνει αυτή τη φορά τις δυνάμεις της με τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας παρουσιάζοντας τρία γκραφίτι, υπενθυμίζοντας πως ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες η τέχνη μπορεί να είναι παρούσα με εναλλακτικούς τρόπους.

O καλλιτέχνης Same84 ανέλαβε να διαμορφώσει με τα σχέδιά του το πάρκο αθλοπαιδιών του δήμου επί των οδών Παλαιών Πατρών Γερμανού και Ρήγα Φεραίου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ο ίδιος τη χρήση των εν λόγω χώρων και συζητώντας με τους κατοίκους ή τους ιδιοκτήτες τους, κατέληξε σε ένα τρίπτυχο έργο, που ονόμασε «Διεκδίκηση – Ονειρο -Ελπίδα». Γιατί όπως σχολίασε κι εκείνος, «ο πυρήνας της τριλογίας του έργου μου αφορά τη συνεχή διεκδίκηση των ονείρων μας».

Μπάσκετ και Πικάσο

Στην πρώτη τοιχογραφία, πρωταγωνιστής είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος σε αγώνα της Εθνικής Ελλάδας διεκδικεί με πάθος να σκοράρει, παρά το στενό μαρκάρισμα των δύο αντιπάλων του. Δείχνει να μην επηρεάζεται και να συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη πυγμή προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Στη δεύτερη εικόνα, φαίνεται ένα μικρό κορίτσι που ακουμπάει το κεφάλι του στα χέρια του και χαμογελαστό κοιτάζει μπροστά. Στο φόντο κυριαρχούν λεπτομέρειες από την «Γκερνίκα» του Πικάσο, όπως το βόδι με την αφηρημένη μορφή και τους ανθρώπους που θρηνούν. Σε αντίθεση με το προηγούμενο χαρούμενο πλάνο, εδώ οι αναφορές είναι πιο σκοτεινές θέλοντας ο καλλιτέχνης με αυτόν τον τρόπο να δείξει ότι, παρά τους πολέμους και τις δυσκολίες που βρίσκονται ακόμα και στην καθημερινότητά μας, συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε.

Στην τρίτη και τελευταία τοιχογραφία απεικονίζεται μια νεαρή κοπέλα η οποία γυρίζει το κεφάλι της προς τα πίσω σαν να θέλει να κοιτάξει τον περαστικό στα μάτια, να του μιλήσει και να τον παροτρύνει να την ακολουθήσει στον δρόμο των χρωματιστών ονείρων, της ελπίδας. Κι εδώ, σαν ενοποιητικό στοιχείο με το προηγούμενο γκραφίτι, υπάρχουν στοιχεία της «Γκερνίκα», τα οποία υποδηλώνουν τους «πολέμους» και τις δυσκολίες που βιώνουμε. Για να τονίσει τα μηνύματα της κάθε εικόνας ο Same84 φρόντισε να κάνει όλα τα πρόσωπα των εικόνων σε ασπρόμαυρους τόνους, αποδίδοντάς τους αρκετά σκιές ενώ το περιβάλλον τους είναι πολύ χρωματιστό. Το μοβ, το κίτρινο, το σμαραγδί και το ροζ μπλέκονται σε ένα έντονο φόντο που τραβάει το μάτι και μιλάει αρκετά από μόνο του.

Αυτή η τριλογία αποτελεί το πρώτο κομμάτι ενός παζλ για ένα διαφορετικό και φιλόδοξο πάρκο για τους πολίτες της Αγίας Βαρβάρας. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με νέες τοιχογραφίες και καλλιτέχνες που θα πάρουν τα σπρέι τους για να ζωγραφίσουν εκεί σύντομα.