Πέντε σενάρια για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της 34χρονης ιδιωτικής υπαλλήλου στην Καλλιθέα, την προηγούμενη εβδομάδα, εξετάζει πλέον η ΕΛ.ΑΣ. Όμως, σε όλες τις περιπτώσεις, τα κεντρικά πρόσωπα κι οι βασικοί «ύποπτοι» έχουν ισχυρά άλλοθι, κάτι που μεγεθύνει τον προβληματισμό των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα σήμερα ή αύριο τοποθετείται η πρώτη επίσημη κατάθεση του άτυχου θύματος της εγκληματικής επίθεσης με καυστικό υγρό. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο αν θα εισφέρει στην έρευνα κρίσιμα στοιχεία αφού, όπως έχει αναφέρει ο νομικός εκπρόσωπος της 34χρονης, δικηγόρος Αθηνών Απόστολος Λύτρας, δεν γνωρίζει από πού εκπορευόταν η επίθεση εναντίον της.

Παράλληλα, τις επόμενες ώρες θα ζητηθεί ενεργοποίηση της άρσης απορρήτου συνομιλιών με μετατροπή του αδικήματος σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Κι αυτό, διότι το αδίκημα της «επικίνδυνης σωματικής βλάβης», όπως είχε προσδιορισθεί αρχικώς η εν λόγω πράξη, δεν επέτρεπε τέτοιου είδους διαδικασίες καταγραφής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, σάρωσης κλήσεων στο σημείο της επίθεσης κλπ. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να επισημαίνουν, μιλώντας προς «Το Βήμα», ότι «μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές εξελίξεις».

Τα σενάρια

Τα δύο από τα σενάρια που έχει εξετάσει η ΕΛ.ΑΣ σχετίζονται με την ασφαλιστική εταιρεία στην οποία εργαζόταν η 34χρονη και επαφές που διατηρούσε με συναδέλφους της. Η σχετική έρευνα υπήρξε ύστερα κι από αρχικές ασαφείς αναφορές της 34χρονης σε άτυπες ολιγόλεπτες συνομιλίες με αστυνομικούς. Ομως για τις δύο από τις γυναίκες που αναφέρονται σε αυτή την εκδοχή διαπιστώθηκε ότι η μία λείπει σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης, η αλλη είχε ισχυρό άλλοθι αλλά κι ότι «δεν υπήρχαν σημαντικές διενέξεις για προκαλέσουν εκδικητικές ενέργειες», χωρίς όμως να έχει αποκλεισθεί οτιδήποτε.

Ενα τρίτο σενάριο ερευνήθηκε ύστερα από κατάθεση του τελευταίου συντρόφου της 34χρονης με την οποία φέρεται να υπήρχε προστριβή, λίγα 24ωρα νωρίτερα από την εγκληματική ενέργεια της Καλλιθέας. Κι αυτό ύστερα από αναφερόμενο «εύρημα» στο κινητό της που φέρεται να προκάλεσε αντεγκλήσεις. Το εν λόγω άτομο παρουσίασε κι αυτό ακλόνητο άλλοθι για την ώρα της επίθεσης. Οι αναφερόμενες ωστόσο αντεγκλήσεις της 34χρονης με τον σύντροφό της κίνησαν το ενδιαφέρον των αστυνομικών αφού σύμφωνα με καταθέσεις ίσως «αποκάλυπταν» άλλη προσωπική σχέση της 34χρονης με άλλο άτομο, από το στενό περιβάλλον της. Ωστόσο υπήρξαν αρκετές διχογνωμίες ή αμφιβολίες για την ορθότητα των αναφορών αυτών, ενώ μία ύποπτη γυναίκα -σύμφωνα με αυτό το σενάριο- εμφανίζεται να έχει προβάλει κι αυτή αλλοθι για την ωρα της επίθεσης στην 34χρονη. Με την ίδια την 34χρονη να αρνείται σαφώς ότι είχε οποιαδήποτε εκκρεμότητα και να μιλά για αστήρικτους ισχυρισμούς.

Ακόμη ερευνήθηκε κι η περίπτωση δικαστικής διαμάχης που είχε το θύμα της επίθεσης με καυστικό υγρό με αλλον ιδιώτη, με τον οποίο διατηρούσε παλαιότερα προσωπική σχέση. Τους αστυνομικούς έχει προβληματίσει το γεγονός ότι σε μία από τις περιπτώσεις ένα από τα ελεγχόμενα πρόσωπα εργάζεται σε εταιρεία που έχει και χημικά προϊόντα.

Επιπλέον η Αστυνομία εξετάζει κι άλλες εκδοχές για την εκπόρευση της επίθεσης χωρίς όμως απολύτως σαφή κατεύθυνση ενώ εξετάζει πολλά άτομα από το προσωπικό κι επαγγελματικό περιβάλλον της 34χρονης (σ.σ. εργαζοταν παλιότερα σε αλυσίδα τροφίμων και προσφάτως σε κρεοπωλείο). Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ εκτιμούν ότι «μπορεί κάποιο από τα άλλοθι να είναι τελικώς προβληματικό, η επίθεση να έχει ανατεθεί σε τρίτο άσχετο πρόσωπο ή να συμβαίνει κάτι άλλο που θα ανιχνευθεί».

Από κάμερες γύρω από το σημείο της επίθεσης έχει ληφθεί μεγάλης έκτασης βιντεοληπτικό υλικό, προκειμένου να ανιχνευθούν οι κινήσεις της αναφερόμενης «μαυροντυμένης γυναίκας», ενώ ορισμένες μαρτυρίες περιοίκων (σ.σ. όπως ενός πρώην αστυνομικού) ότι είχαν δει άτομο με παρόμοια χαρακτηριστικά τις προηγούμενες μέρες κρίνονται -προς το παρόν- αμφιβόλου αξίας.