«Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων», «Το ποντιακό ζήτημα» & «Ξεπερνώντας το άγχος» την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ

Από την Εκτέλεση των Εξι, τη Συνθήκη της Λωζάννης, και τη διακυβέρνηση του Βενιζέλου, μέχρι την πτώχευση του 1932 και τη δικτατορία Μεταξά

«Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων», «Το ποντιακό ζήτημα» & «Ξεπερνώντας το άγχος» την Κυριακή με ΤΟ ΒΗΜΑ

Γρηγόρης Δαφνής

Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων

Το θεμελιώδες έργο αναφοράς για τη θυελλώδη περίοδο, του Μεσοπολέμου, από το 1923 έως το 1940

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο επίκεντρο της Ιστορίας

Από την Εκτέλεση των Εξι, τη Συνθήκη της Λωζάννης, και τη διακυβέρνηση του Βενιζέλου, μέχρι την πτώχευση του 1932 και τη δικτατορία Μεταξά.

Το πολιτειακό ζήτημα, η σύγκρουση των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων, τα συνεχή κινήματα και αντικινήματα του Μεσοπολέμου και το δραματικό τέλος της Δημοκρατίας.

Το πιο έγκυρο και συναρπαστικό έργο που χωρίς αυτό δεν μπορούν να κατανοηθούν οι πιο ταραχώδεις δεκαετίες του εικοστού αιώνα μέχρι την είσοδο της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις

Aυτή την εβδομάδα ο δεύτερος τόμος:

Τα κινήματα του Μεσοπολέμου, η τελευταία τετραετία του Βενιζέλου και η πτώχευση του 1932

Με αφετηρία τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί για την Ελλάδα η Μικρασιατική καταστροφή, και αφού περιγράφονται, αφ’ ενός, η νομιμοποίηση της πραγματικότητας αυτής με τις διεθνείς συνθήκες και, αφ’ ετέρου, οι κραδασμοί που προκάλεσε στο εσωτερικό, ο συγγραφέας ιστορεί τα σχετικά με την ιταλική επίθεση εναντίον της Κέρκυρας, την Αντεπανάσταση του Οκτωβρίου 1923, την εκθρόνιση του βασιλιά Γεωργίου Β’ και την ανακήρυξη της Αβασίλευτης Δημοκρατίας, τις πολιτικές ταραχές και τις απόπειρες κινημάτων που εκδηλώθηκαν, με κορύφωση τη δικτατορία Παγκάλου και την ανατροπή της, μέχρι την εν συνεχεία απόπειρα ομαλού πολιτικού βίου, την επάνοδο του Ελ. Βενιζέλου στην ενεργό πολιτική και τον εκλογικό του θρίαμβο στα 1928. Καταγράφει τη δεύτερη (1928-32) περίοδο βενιζελικής διακυβέρνησης και το ενεργητικό της στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική, την παγκόσμια οικονομική κρίση του 1929 και τις συνέπειές της για την Ελλάδα, το διχαστικό κλίμα των εκλογών του 1932, την εναλλαγή Φιλελευθέρων και Λαϊκών στην εξουσία και τη μετέπειτα πολιτική ανωμαλία, μέχρι το κίνημα του 1935, την παλινόρθωση της Μοναρχίας, τον θάνατο του Ελ. Βενιζέλου και, τέλος, τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου και τις αντινομίες του καθεστώτος Μεταξά στους εσωτερικούς και εξωτερικούς προσανατολισμούς του.

Το έργο «Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων 1923-1940» προσφέρει στον σημερινό αναγνώστη τη δυνατότητα να σχηματίσει μια ζωντανή και αντικειμενική εικόνα για τη μεσοπολεμική Ελλάδα, για τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους, και μαζί ν’ αναγνωρίσει στην ταραγμένη όσο

και αντιφατική εκείνη περίοδο τη γένεση ή τη διαμόρφωση καταστάσεων που μας δεσμεύουν, θετικά ή αρνητικά, μέχρι και σήμερα.

Μαζί

Το ποντιακό ζήτημα και η 19η Μαΐου εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου

των Κωνσταντίνου Φωτιάδη και Ευάγγελου Τσιανάκα

Μία ιστορική έκδοση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και την άρνηση της αναγνώρισης από τις τουρκικές κυβερνήσεις έως σήμερα

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάθε χρόνο διαμαρτύρεται για τις εκδηλώσεις μνήμης της 19ης Μαΐου στην Ελλάδα, αρνούμενο αυτά που οι ξένοι διπλωμάτες και παρατηρητές έχουν καταγράψει σχετικά με τη σφαγή των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, τον Κεμάλ και τους συνεργάτες του.

Απάντηση στους στρατευμένους προβληματισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών δίνουν εκπρόσωποι των λαών της Μικράς Ασίας που αντιστέκονται ακόμη στην πολιτική τουρκοποίησης των στρατοκρατικών μετακεμαλικών κυβερνήσεων. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Atilim (Πρόοδος) της Σαμψούντας στις 22 Μαΐου 1999, ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι η εμφάνιση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, στο μωσαϊκό των λαών της Μικράς Ασίας, συνοδεύτηκε με την ταφή ενός ακόμη λαού, εκτός των Αρμενίων, των Ελλήνων του Πόντου. Ο Μουσταφά Κεμάλ, σύμφωνα πάντα με τον ανώνυμο αρθρογράφο, ξεκινά την εκκαθάριση οργανώνοντας και υποκινώντας τους Τούρκους, οι οποίοι πληθυσμιακά αποτελούν μειοψηφία, εναντίον των Ποντίων. Από τη Σαμψούντα μεταβαίνει στη Χάβζα, όπου συναντιέται κρυφά με τον Οσμάν Αγά, τον οποίο υποκινεί εναντίον των χριστιανών Ποντίων. Το περιοδικό Kaldirac (Μοχλός) της τουρκικής αριστεράς στην Κωνσταντινούπολη σε άρθρο του αφιερωμένο στη 19η Μαΐου, υποστηρίζει ότι η οθωμανική «κολλημένη» ιδεολογία έστειλε στις 19 Μαΐου τον Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος εφάρμοσε μια καινούρια αφομοιωτική πολιτική στηριγμένη στις μεγάλες γενοκτονίες, με στόχο να ελεγχθεί το κίνημα των Ποντίων. Συγκρότησε σώματα με τσέτες που είχαν βαμμένα τα χέρια τους με αίμα. Αξιοποίησε τον Τοπάλ Οσμάν και άλλους αδίστακτους εγκληματίες, οι οποίοι προχώρησαν σε μεγάλα ολοκαυτώματα, με σκοπό να μην μείνει ούτε ένας χριστιανός Πόντιος.

Με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τέθηκε σε εφαρμογή το σατανικό σχέδιο αφανισμού των χριστιανικών λαών της Μικράς Ασίας. Αρμένιοι, Ελληνες, Ασσυροχαλδαίοι ήταν τα θύματα του εγκλήματος της γενοκτονίας. Οι τουρκικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα όχι μόνο αρνούνται το παγκοσμίως γνωστό ιστορικό γεγονός, αλλά προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια από τον ίδιο τον τουρκικό λαό, διαστρεβλώνοντάς την, καταργώντας την ελευθερία της γνώμης και ωθώντας τη νεολαία -με εμβόλιμα προπαγανδιστικά μαθήματα- στην άρνηση της γενοκτονίας. Παραγνωρίζοντας την αρχή ότι μια κοινωνία που αρνείται να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες που κρύβει η ιστορία της, δεν μπορεί να έχει μέλλον. Είναι καταδικασμένη ηθικά, ιστορικά και πολιτικά.

Ακόμη

Ξεπερνώντας το άγχος

Ενα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας, για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν ανησυχία, φόβο και άγχος.

· Κατανόηση του προβλήματος

· Ασκήσεις και ειδικές εφαρμογές για την αντιμετώπιση του άγχους και της ψυχολογικής πίεσης

Πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα που τους δημιουργεί άγχος, έντονη ψυχολογική πίεση και δυσφορία. Τα προβλήματά τους μπορεί να οφείλονται σε αρκετά προφανή αίτια (απώλεια του συντρόφου, μοναξιά ή δυσκολίες συντήρησης της οικογένειας) ή σε έμφυτα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ή μπορεί να είναι αντίδραση σε τραυματικά γεγονότα της ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν σιωπηλά για πολλά χρόνια και κρατούν κρυφά τα προβλήματά τους επειδή αισθάνονται υπερβολική ντροπή ή πολλές ενοχές για να τα αποκαλύψουν. Κάποιοι πάντως φθάνουν μέχρι το κατώφλι του ειδικού ζητώντας βοήθεια. Αρκεί όμως αυτό; Το βιβλίο αυτό είναι ένα εξαιρετικά επιτυχημένο εγχειρίδιο αυτοβοήθειας που επιτρέπει στους ανθρώπους να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους προκαλούν ανησυχία, φόβο και άγχος. Ο στόχος του είναι διπλός: πρώτον, να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα και σε βάθος το πρόβλημά του δεύτερον, μέσα από ασκήσεις και ειδικές εφαρμογές να του διδάξει δεξιότητες αντιμετώπισης του άγχους και της ψυχολογικής πίεσης.

Και

ΒΗΜΑGAZINO

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: 
«Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων #2 €1,00«Το ποντιακό ζήτημα»: €0,65 και «Ξεπερνώντας το άγχος»: €0,60)
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk