Σε ηλικία 95 ετών πέθανε ο Γάλλος ηθοποιός Μισέλ Πικολί, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του. Τεράστιο κεφάλαιο του γαλλικού κινηματογράφου, ο Πικολί είχε και μεγάλη διεθνή καριέρα με συνεργασίες και με Ελληνες σκηνοθέτες, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος («Η σκόνη του χρόνου») και ο Κώστας Γαβράς («Διαμέρισμα δολοφόνων»). Ο Πικολί είχε εγκαταλείψει τον κινηματογράφο πριν από έξι χρόνια και τελευταία εμφάνισή του είναι στην ταινία «Le goût des myrtilles» του Τόμας Ντε Τρίερ.

 

Μια εντυπωσιακή, θηριώδης φυσιογνωμία, ο Πικολί συνέδεσε το όνομά του με τεράστιες προσωπικότητες του κινηματογράφου, ανάμεσα στις οποίες ο Ζαν Λικ Γκοντάρ στην «Περιφρόνηση», ο Μάρκο Φερέρι στο «Μεγάλο φαγοπότι», ο Αλφρεντ Χίτσκοκ στο «Τοπάζ» και ο Λουίς Μπουνιουέλ στην «Ωραία της ημέρας». Επίσης συμπρωταγωνίστησε με σπουδαίους ηθοποιούς, όπως η Κατρίν Ντενέβ, ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ, η Μπριζίτ Μπαρντό και ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.

 

Εξαιρετικά δραστήριος και πολύ εργατικός, ο Πικολί έκανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του το 1949 και από τότε μέτρησε περισσότερες από 230 εμφανίσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση (χώρια η δουλειά του στο θέατρο).  Αρχικώς οι ρόλοι του ήταν κυρίως δευτεραγωνιστικοί, αργότερα όμως εξελίχθηκε σε πρωταγωνιστή – κυρίως μετά την «Περιφόνηση» και τον αντίκτυπο που είχε σε διεθνές επίπεδο.

 

Ο Πικολί παντρεύτηκε τρεις φορές, με γυναίκες του καλλιτεχνικού χώρου. Ο πρώτος γάμος του ήταν με την ηθοποιό Ελενόρ Ιρ με την οποία απέκτησε ένα παιδί, ο δεύτερος με την ηθοποιό και τραγουδίστρια Ζιλιέτ Γκρεκό και ο τρίτος με την Λουντβίν Κλερκ, η οποία παρέμεινε μαζί του μέχρι το τέλος.