Παράταση των μέτρων στήριξης επαγγελματιών και εργαζομένων για έναν ακόμα μήνα, με ψαλιδισμένο όμως το επίδομα των 800 ευρώ, καθώς αυτό πλέον συνδέεται με τον μέγιστο αριθμό ημερών που μπορεί να βγει ένας εργαζόμενος σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αποφάσισε η κυβέρνηση, εν όψει της επιστροφής τους στις εργασίες.

Η μεγαλύτερη όμως ανάσα δίνεται με την αναστολή πληρωμής φόρων, ρυθμισμένων οφειλών, εισφορών στον ΕΦΚΑ και χρεολυτικών δόσεων δανείων στις τράπεζες, μέτρο που θα ισχύσει για τρεις ακόμα μήνες για όσους πλήττονται.

Ανασφάλεια

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος «μέτρησε» και το νέο πακέτο στήριξης, και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζουν καλά ότι μπορεί τα καταστήματα δειλά-δειλά να αρχίσουν να ανοίγουν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, αλλά για να επανέλθουν οι τζίροι τους στα προ υγειονομικής κρίσης επίπεδα θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και το σίγουρο είναι ότι και οι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε ανασφάλεια και τα έσοδα του Δημοσίου θα δέχονται πίεση.

Ετσι όλα είναι μετρημένα και οι χρηματικές ενισχύσεις σιγά-σιγά θα περιορίζονται για να αντέξει ο προϋπολογισμός χωρίς να θιγεί το «μαξιλάρι» των 15,6 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί η προηγούμενη κυβέρνηση από τον ESM.

Τα βοηθήματα

Στο πλαίσιο αυτό το νέο πακέτο μέτρων αφορά αποκλειστικά τον μήνα Μάιο, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη να επαναληφθεί η έκτακτη ενίσχυση των 600 ευρώ στις έξι διαφορετικές κατηγορίες επιστημόνων (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, συμβολαιογράφοι, αρχιτέκτονες, ερευνητές κ.ά.). Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με το αν θα λάβουν και για τον Μάιο οι ελεύθεροι επαγγελματίες το έκτακτο βοήθημα των 800 ευρώ. Την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε το εν λόγω ποσό στους λογαριασμούς 374.000 ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων και από αύριο θα αρχίσει να καταβάλλεται και στους υπόλοιπους 300.000 που είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση έως την καταληκτική ημερομηνία 28 Απριλίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί και σε 160.000 εργαζομένους που ανήκουν στις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες (οικοδόμοι, μισθωτοί επισιτιστικού κλάδου, ηθοποιοί, μουσικοί κ.τ.λ.). Θα πρέπει να έχει προηγηθεί συμπλήρωση του ειδικού εντύπου σε σχετική εφαρμογή της ΕΡΓΑΝΗ ώστε στη συνέχεια να καταβληθούν τα 800 ευρώ στους δικαιούχους από την Τρίτη 5 έως και την Παρασκευή 8 Μαΐου.

Οι άνεργοι

Επίσης, στις ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργών δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη αναφορά για το αν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν έκτακτα επιδόματα οι μακροχρόνια άνεργοι ή όσοι ακόμη βρίσκονται σε τακτική ανεργία που λήγει το δωδεκάμηνο μέσα στον Μάιο.

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης και θα εφαρμοστούν μέσα στον Μάιο είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

l Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται για τον Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων και θα ισχύσουν για ένα τρίμηνο στον βαθμό που κάποιοι εργαζόμενοι, επαγγελματίες ή επιχειρήσεις δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους.

Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής στέγης τέκνων εργαζομένων που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής συμβάσεως εργασίας, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το μέτρο της μείωσης του ενοικίου δεν θα εφαρμοστεί. Μένει να διευκρινιστεί μόνο αν και αυτή η έκπτωση θα ισχύσει με αναλογικό τρόπο, δηλαδή εφαρμοστεί για τις ημέρες εκείνες που η επιχείρηση παραμείνει εκτός λειτουργίας.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί να καταβάλλεται για όσους εργαζομένους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε καμία μείωση προσωπικού.

Υλοποιούνται εντός Μαΐου στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

Παρέχεται η δυνατότητα κατάργησης αναστολής συμβάσεων εργασίας για το 40% τουλάχιστον των εργαζομένων μιας επιχείρησης, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες.

Οι επιχειρήσεις και εργοδότες που ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή και αυτή να αφορά έως το 60% του συνόλου των εργαζομένων, για ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31ης Μαΐου 2020. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.

Οι συμβάσεις

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί είτε πλήττονται σημαντικά, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών ανελαστικών αναγκών. Η αναστολή γίνεται με δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ. Για όσους εν τέλει επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου από τον Ιούνιο, οι τυχόν μισθολογικές τους απώλειες θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση πόρων του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.

Τα μέτρα του Μαΐου με μια ματιά

Αναλογικό επίδομα 800 ευρώ:

Εργαζόμενοι σε αναστολή έως 31/5.

Εκπτωση 40% ενοικίου: Επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας, φοιτητικής στέγης.

Ενίσχυση εργαζομένων:

Εργασία με μειωμένο ωράριο.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας:

Εως 60% προσωπικού (Μάιο).

Κατάργηση αναστολών συμβάσεων:

40% εργαζομένων (αναστολή άνω 15 ημερών).

Παράταση αναστολών συμβάσεων:

Κλειστές επιχειρήσεις (Μάιο).

Αναστολή πληρωμών:

Φόρων – εισφορών για τρεις μήνες.

Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Ολες οι νέες παρεμβάσεις θεσμοθετήθηκαν με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα είναι η τελευταία για την αντιμετώπιση της κρίσης (θα ακολουθήσουν νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή) στην οποία περιλήφθηκαν αποφάσεις για:
-Επιστροφή φόρων σε εξαγωγικές και άλλες επιχειρήσεις.
-Αναστολή της καταβολής δόσεων προς το Δημόσιο από τις συμβάσεις παραχώρησης των αεροδρομίων
για ολόκληρο το 2020.
-Διευκολύνσεις στην αγορά πετρελαιοειδών.
-Διευκολύνσεις (αναστολή πληρωμών) για τα καζίνα.