Αυξανόμενη πίεση αντιμετωπίζει ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ με το κόμμα των Δημοκρατικών, καθώς όλο και περισσότερες φωνές ζητούν να απαντήσει δημόσια στις κατηγορίες της πρώην βοηθού του, Τάρα Ριντ ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει τηρήσει σιγήν ιχθύος σε σχέση με τις κατηγορίες, μια στάση που φαίνεται να είναι όλο και λιγότερο βιώσιμη καθώς νέα στοιχεία έρχονται στο φως. Σημαντικοί οργανισμοί των Δημοκρατικών για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και εξέχουσες φεμινίστριες του κόμματος, αρνούνται επίσης να σχολιάσουν δημόσια τους ισχυρισμούς της Ριντ ότι ο Μπάιντεν της επιτέθηκε σεξουαλικά το 1993, όταν ακόμη ήταν γερουσιαστής του Ντέλαγουερ.

Σύμφωνα με την Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, κάτι τέτοιο “δεν έχει συμβεί ποτέ”. Ωστόσο η Μπέντινγγκφιλντ δεν έχει προχωρήσει σε κανένα περαιτέρω σχόλιο.

Οι κατηγορίες της Ριντ ήρθαν στο φως την περίοδο που οι νίκες του Μπάιντεν στον πρώτο γύρο των ενδοκομματικών εκλογών άρχισαν να δείχνουν πως θα ήταν εκείνος που θα αντιμετώπιζε τον Τραμπ στις ερχόμενες εκλογές. Τώρα οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι είχαν αγκαλιάσει τη λογική του #MeToo, που καλούσε τους πολίτες να πιστεύουν τις γυναίκες, δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.

Πιέσεις από τα παρασκήνια

Την Τετάρτη, οι New York Times ανέφεραν σε δημοσίευμά τους ότι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών πιέζουν από τα παρασκήνια τον Μπάιντεν να σπάσει τη σιωπή του και να προχωρήσει σε δηλώσεις πριν το τέλος του Απριλίου, ο οποίος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική παρενόχληση. Σύμφωνα με τους Times κάποιες ομάδες γυναικών έχουν συντάξει μια ανοιχτή επιστολή, την οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει και η οποία επαινεί το έργο του Μπάιντεν ως “ανοιχτού υποστηρικτή των ατόμων που έχουν βιώσει σεξουαλικές επιθέσεις”, ενώ παράλληλα τον ενθαρρύνει να “αποτελέσει παράδειγμα της σοβαρής αντίδρασης σε σοβαρές καταγγελίες”.

Καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά

Η Ριντ είναι μία από τις οκτώ γυναίκες που μίλησαν δημόσια κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς για ανεπιθύμητα αγγίγματα ή κινήσεις υπερβολικής οικειότητας εκ μέρους του Μπάιντεν. Τότε, καμία δεν είχε μιλήσει για σεξουαλική επίθεση, και ο Μπάιντεν είχε αντιδράσει με την υπόσχεση να είναι “πιο προσεκτικός”.

Τότε η Ριντ είχε δηλώσει σε εφημερίδα της Καλιφόρνια ότι ο Μπάιντεν συνήθιζε να αγγίζει τον λαιμό και τους ώμους της όταν εκείνη εργαζόταν ως βοηθός στο γραφείο που διατηρούσε ως γερουσιαστής από το 1992 έως το 1993. Ανέφερε μάλιστα ότι της είχε ζητηθεί να σερβίρει ποτά σε μια εκδήλωση επειδή τα πόδια της άρεσαν στον Μπάιντεν και πως όταν εκείνη αρνήθηκε, εκείνος την παραμέρισε και αργότερα την απέλυσε.

Τι αναφέρει η Ριντ

Ένα χρόνο αργότερα, σε συνέντευξή της με την αριστερή σχολιάστρια Κέιτι Χάλπερ, η Ριντ ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν την είχε κολλήσει στον τοίχο και την είχε βιάσει στο υπόγειο ενός γραφείου την Άνοιξη του 1993. Εξήγησε ότι δεν είχε προχωρήσει νωρίτερα σε αυτή την καταγγελία γιατί φοβόταν τις συνέπειες και γιατί εξακολουθούσε να επεξεργάζεται το τι ακριβώς της είχε συμβεί.

Η Ριντ ανέφερε ότι είχε καταθέσει καταγγελία στη Γερουσία και ισχυρίζεται ότι απολύθηκε από το γραφείο του Μπάιντεν μετά από παράπονα στους προϊστάμενούς της, μια κατηγορία που διαψεύδουν πρώην βοηθοί του Μπάιντεν, αλλά την οποία υποστηρίζουν άτομα στα οποία είχε μιλήσει εκείνη την περίοδο αλλά και κατά τη διάρκεια των ετών που μεσολάβησαν.

Σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα η Ριντ κάλεσε τον Μπάιντεν να δημοσιεύσει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την απασχόλησή της στο γραφείο του. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Θα ήθελα να πληρώσεις για αυτό που μου έκανες, για τον τρόπο που σε προστάτευσε το προσωπικό σου διευκολύνοντάς σε και για τον τρόπο που με εξανάγκασες πολλές φορές να σιωπήσω”.

Παράλληλα, νέα στοιχεία ασκούν πιέσεις στον Μπάιντεν.

Τη Δευτέρα μια πρώην γειτόνισσα της Ριντ, η Λίντα Λακάς μίλησε στο Business Insider αναφέροντας ότι η Ριντ της είχε μιλήσει για το περιστατικό ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Μια ακόμη γυναίκα, η Λορέιν Σάντσεθ, ανέφερε ότι επίσης είχε ενημερωθεί από τη Ριντ για τον βιασμό της από τον Μπάιντεν.

Το BuzzFeed News ανέφερε την Τρίτη πως η καμπάνια του Μπάιντεν είχε διαμοιράσει οδηγίες στους υποστηρικτές του, συμβουλεύοντάς τους να τον περιγράφουν ως “παθιασμένο υποστηρικτή των γυναικών”, ο οποίος ποτέ δεν έχει δεχθεί “παράπονα, κατηγορίες, υπόνοιες ή φήμες για οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά στα πενήντα χρόνια της πολιτικής του καριέρας”. Επιπλέον, στις οδηγίες αναφερόταν ψευδώς πως το περιστατικό καταρρίφθηκε από δημοσίευμα των New York Times κατά τη διάρκεια του μήνα.

Στο άρθρο, οι Times προχώρησαν σε συνεντεύξεις τριών πρώην βοηθών του Μπάιντεν, οι οποίοι ανέφεραν ότι η συμπεριφορά που περιγράφει η Ριντ δεν συνάδει με εκείνη που επιδείκνυε σε εκείνους ο Μπάιντεν, αλλά και ότι δεν είχαν καμία ανάμνηση του περιστατικού. Ωστόσο, δύο άτομα που έκαναν τότε την πρακτική τους στο γραφείο του Μπάιντεν υποστήριξαν τον ισχυρισμό της Ριντ ότι είχε απομακρυνθεί ξαφνικά από την επίβλεψή τους. Κανείς τους δεν θυμόταν να έχει γίνει συζήτηση για ανάρμοστη συμπεριφορά του Μπάιντεν.

Φεμινιστικός χαρακτήρας στην καμπάνια του Μπάιντεν

Σε κοινή του εμφάνιση με την Χίλαρι Κλίντον, η οποία έφερε τον τίτλο “Συμβούλιο Γυναικών”, ο Μπάιντεν δέχθηκε ερώτηση για τις γυναίκες που έχουν εγκλωβιστεί στο σπίτι με τους κακοποιητικούς συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τότε, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι το τέλος της βίας κατά των γυναικών αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους στόχους ζωής του.

Παράλληλα, καθώς ο Μπάιντεν εξακολουθεί να μην απαντά στις καταγγελίες της Ριντ, οι γυναίκες που συμμετέχουν στην εκστρατεία του είναι αντιμέτωπες με σκληρά ερωτήματα για την ειλικρίνεια του φεμινισμού τους.

Η Ταράνα Μπερκ, η γυναίκα που ξεκίνησε το #MeToo, ανέφερε ότι και η ίδια προσπαθεί ακόμη να διαχειριστεί τις κατηγορίες της Ριντ, δηλώνοντας όμως ότι ήταν πιθανό ο Μπάιντεν να “πληρώσει τις συνέπειες αλλά και να εκλεγεί”.

Την Τετάρτη η ακτιβίστρια του #MeToo και ηθοποιός Ρόουζ ΜακΓκουάν αποκάλεσε τους Δημοκρατικούς “αίρεση”, καθώς κατά τη γνώμη της επιλέγουν να υποβαθμίσουν τις καταγγελίες της Ριντ.

Είμαι πολύ θλιμμένη και πολύ κουρασμένη”, έγραψε στο Twitter. “Συνήθως μοιράζομαι σκέψεις μου, αυτή τη φορά όμως υπερέχουν τα συναισθήματα”.

Πηγή: www.theguardian.com