Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πιθανός υποψήφιος του κόμματος των Δημοκρατικών στις επικείμενες εθνικές εκλογές των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έλαβε επίσημα σήμερα την υποστήριξη του επί πολλά χρόνια ανταγωνιστή του, Μπέρνι Σάντερς. Η κίνηση αναμένεται να βοηθήσει στη συσπείρωση του κόμματος στο οποίο ανήκουν και οι δύο πρώην συνυποψήφιοι, απέναντι στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Σάντερς, ο προοδευτικός υποψήφιος ο οποίος απέσυρε την περασμένη εβδομάδα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών συνάντησε τον Μπάιντεν σε μια διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας. Εκεί ο Σάντερς ανέφερε την πανδημία ως αιτία συσπείρωσης του κόμματος.

Αισθητή διαφορά από τις προηγούμενες εκλογές

Η κίνηση αυτή ήρθε σε έντονη αντίθεση με το πολιτικό περιβάλλον του 2016, όταν ο Σάντερς είχε επιλέξει να περιμένει την παραμονή των εσωκομματικών εκλογών των Δημοκρατικών μέχρι να δηλώσει την υποστήριξή του στην τότε συνυποψήφιά του, Χίλαρι Κλίντον.

Πριν η πανδημία οδηγήσει σε προσωρινή παύση τις εκλογές των Δημοκρατικών, ο Μπάιντεν είχε οικοδομήσει προβάδισμα έναντι του Σάντερς οδηγώντας τον γερουσιαστή του Βερμόντ στο να δηλώσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση η δική του υποψηφιότητα να υπερισχύσει.

Ακόμη κι έτσι, όμως, παρέμενε αβέβαιο το πότε ο Σάντερς, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής ανάμεσα στους νεότερους προοδευτικούς ψηφοφόρους θα στήριζε τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει απήχηση κυρίως στους μεγαλύτερης ηλικίας κεντρώους υποστηρικτές του κόμματος.

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκδήλωσης, ο Σάντερς κάλεσε τους Δημοκρατικούς, τους ανεξάρτητους αλλά και τους Ρεπουμπλικάνους “να συσπειρωθούν και να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μπάιντεν, για να εξασφαλίσουν την ήττα εκείνου που κατά τη γνώμη μου είναι ο πιο επικίνδυνος πρόεδρος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας”.

Ο Μπάιντεν απάντησε χαρακτηρίζοντας τον Σάντερς “την πιο ισχυρή φωνή για μια δίκαιη και ισότιμη Αμερική”.

Με την κοινωνική αποστασιοποίηση να απαγορεύει τις τυπικές εκδηλώσεις, ο Μπάιντεν αναγκάστηκε να περιορίσει την προεκλογική του εκστρατεία σε διαδικτυακές εκδηλώσεις, ενώ η πανδημία θέτει τις επικείμενες εκλογές στο πίσω μέρος του μυαλού των πολιτών.

Η υποστήριξη του Σάντερς του προσφέρει μια “ένεση” προσοχής και ενέργειας ακριβώς τη στιγμή που τη χρειάζεται περισσότερο.

Συνεργασία για τη χάραξη πολιτικής

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο ίδιος και ο Σάντερς θα αναπτύξουν έξι ομάδες χάραξης πολιτικής για ζητήματα που συμπεριλαμβάνουν την οικονομία, την εκπαίδευση, την ποινική δικαιοσύνη, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, με στόχο την εύρεση λύσεων στα προβλήματα που ταλανίζουν τις ΗΠΑ.

Θα σε χρειαστώ”, είπε ο Μπάιντεν στον Σάντερς, “και όχι μόνο για να νικήσω τις εκλογές”.

Ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, ανήρτησε μια φωτογραφία στο twitter, μαζί με τον Σάντερς, λίγο μετά την ανακοίνωση, που συνοδευόταν από την λέξη «Ενότητα».

Το παρασκήνιο

Ο Μπάιντεν και η ομάδα του είχαν κάποιες παρασκηνιακές συζητήσεις με τον Σάντερς, ακόμη και πριν αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Ταυτόχρονα, προσπάθησαν να καταστήσουν “εποικοδομητική” την έξοδο του Σάντερς από τον αγώνα για το χρίσμα και να του καταστήσουν σαφές ότι υπάρχει χώρος για ιδέες στην εκστρατεία του Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγή του reuters.

Η πηγή αναφέρει, ωστόσο, ότι ο Μπάιντεν δεν είναι πρόθυμος να υιοθετήσει πλήρως τις πολιτικές που πρότεινε ο Σάντερς, όπως είναι η οικουμενική πρόσβαση στη δημόσια υγεία (Medicare for All).

Παρόλα αυτά τις τελευταίες μέρες ο Μπάιντεν έδειξε την στήριξή του στην επέκταση του Medicare, στην διαγραφή μέρους των φοιτητικών δανείων αλλά και στη δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια κολέγια για οικογένειες με εισόδημα κάτω των 125.000 δολαρίων το χρόνο, θέσεις που προσεγγίζουν εκείνες του Σάντερς.

Ταυτόχρονα, η καμπάνια του Μπάιντεν έχει αρχίσει να προσεγγίζει προοδευτικές ομάδες που ασχολούνται με ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η φυλετική δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των προοδευτικών και των μετριοπαθών ψηφοφόρων.

Ο Τραμπ έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί αυτές τις ρωγμές εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά δίκτυα για να στρέψει τους οπαδούς του Σάντερς μακριά από τον Μπάιντεν, υπονοώντας ότι ο Σάντερς εκβιάστηκε από το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος να εγκαταλείψει την κούρσα για το χρίσμα.

Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να οριστεί επίσημα υποψήφιος από το Δημοκρατικό κόμμα κατά τη διάρκεια του εθνικού συνεδρίου του κόμματος, που αναβλήθηκε μέχρι τις 17 Αυγούστου λόγω της πανδημίας.

Πηγή: www.reuters.com