Ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού μπορεί να εκληφθεί η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) ανήμερα το Πάσχα στις Καστανιές Εβρου. Στο πρώτο της Πάσχα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και εν μέσω καραντίνας και περιορισμού των κινήσεων η Πρόεδρος επιλέγει να βρεθεί έστω και για λίγο κοντά στους ακρίτες, τους φρουρούς των συνόρων μας καθώς και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα τη συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στις Καστανιές Εβρου η Πρόεδρος θα μεταβεί με στρατιωτικό αεροπλάνο και θα παραμείνει μαζί με τους ακρίτες και τους αξιωματικούς τους μόνο για λίγη ώρα ανταλλάσσοντας ευχές. Θα υπάρξουν και δηλώσεις.

***

Αντί για σούβλες… drones και ελικόπτερα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το Πάσχα θα είναι αλλιώτικο από τα προηγούμενα. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων είναι προϋπόθεση ώστε σε κάποια στιγμή να υπάρξει η σταδιακή άρση τους. Ηδη η κυβέρνηση με συνεχείς τηλεδιασκέψεις (με επιστημονικούς φορείς, με ΣΕΒ κ.τ.λ.)  ετοιμάζεται για σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Ποιοι πρώτοι θα επιστρέψουν, ποια καταστήματα και επιχειρήσεις θα ανοίξουν, πότε οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία τους, όλα αυτά οι πολίτες θα τα πληροφορηθούν πριν από τις 27 Απριλίου. Προέχει όμως το εφετινό διαφορετικό Πάσχα…

***

Διαφορετικό επειδή οι πολίτες δεν θα πάνε στην εκκλησία, ούτε θα στηθούν οικογενειακά, συγγενικά ή φιλικά γλέντια για το ψήσιμο του οβελία. Η κυβέρνηση μπορεί να προσανατολίζεται να μην απαγορεύσει τελικά την κυκλοφορία από το Μεγάλο Σάββατο, αλλά είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει ούτε μεγάλες συναθροίσεις ούτε συνωστισμό σε πιλοτές ή αυλές. Η επιτήρηση των περιοχών θα γίνεται με συχνές περιπολίες σε όλες τις περιοχές αλλά και από τον αέρα με drones και με ελικόπτερα. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα, ακόμα και συλλήψεις.

***

Δεν θα πάει πουθενά το Αγιο Φως

Επειδή μόλις έγινε γνωστό ότι το Αγιο Φως θα έλθει και εφέτος το Μ. Σάββατο στη χώρα μας άρχισαν οι πιέσεις, τα τηλεφωνήματα και οι… επιστολές από όλη την Ελλάδα προκειμένου να το πάρουν όλοι στην περιοχή τους και στις εκκλησιές τους, αποφασίστηκε ότι το Αγιο Φως δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Την απόφαση έλαβε ο αρμόδιος για τα εκκλησιαστικά υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, πάντοτε όμως σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο λόγος; Φοβούνται μήπως τους ξεφύγει η κατάσταση και υπάρξει συνωστισμός. Ετσι το Αγιο Φως θα έλθει στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Aegean, θα το παραλάβει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο υφυπουργός, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και ο Εξαρχος του Παναγίου Τάφου, θα υπάρξει μια μικρή τελετή (με ένα άγημα 8 στρατιωτών και μία στρατιωτική μπάντα) και τέλος. Τέλος; Οχι ακριβώς. Απλώς το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στην Πλάκα (Μετόχι του Παναγίου Τάφου) και στη Μητρόπολη Μεσογαίας.

***

Το ψιλικατζίδικο της Μαίρης, ο Καζαντζίδης και ο Στουρνάρας

Οι περισσότεροι δεν θα το γνωρίζουν αλλά εδώ και μερικά χρόνια γίνεται, κυρίως τα Σάββατα, μία παράξενη σύναξη στην οδό Μάρκου Μπότσαρη (στη Νέα Κηφισιά) στο ψιλικατζίδικο της Μαίρης, με τη συμμετοχή απλών πολιτών διαφόρων επαγγελμάτων, όπως ταξιτζήδων, ενός νταλικέρη, συνταξιούχων, της κυρίας Μαίρης ιδιοκτήτριας του ψιλικατζίδικου και καμιά φορά του Χάρη του φούρναρη ή του Γιάννη του κρεοπώλη, με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Το ψιλικατζίδικο, βλέπετε, βρίσκεται μερικά μέτρα πιο κάτω από το σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα και τα Σάββατο είναι η μέρα που ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει τα ψώνια  του σπιτιού. Οι συναντήσεις, όπως μου είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, στο ψιλικατζίδικο γίνονται συνήθως υπό τους ήχους της μουσικής του Καζαντζίδη και των τραγουδιών του «Στον σταθμό του Μονάχου», ή «Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ  βρε κόσμε άδικε», που αρέσουν πάρα πολύ στην ιδιοκτήτρια κυρία Μαίρη. Τώρα όμως με τον περιορισμό της κυκλοφορίας η σύναξη στο ψιλικατζίδικο κάπως περιορίστηκε σε αριθμό, αλλά γίνεται κανονικά, πλην όμως οι συμμετέχοντες κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και ορισμένοι (όχι όμως ο κ. Στουρνάρας) φορούν μάσκες.

***

Σας πληροφορώ ότι τις συνάξεις αυτές πολύ τις χαίρεται ο κεντρικός τραπεζίτης για δύο λόγους. Πρώτον, όπως μου εξήγησε, επειδή  οι ερωτήσεις που του κάνουν είναι to the point, δηλαδή στο κέντρο της οικονομικής επικαιρότητας, οι συνομιλητές του ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και, δεύτερον, μπορεί άνετα να αναπτύξει τις απόψεις του χωρίς φόβο παρεξήγησης. Τι είδους όμως ερωτήσεις κάνουν στον κ. Στουρνάρα; Η κυριότερη είναι πώς θα βγει η οικονομία με λιγότερες απώλειες από την υγειονομική κρίση ή εάν βλέπει έκρηξη της ανεργίας και πότε, καθώς και τι μέτρα θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Ερωτήσεις που έχουν όλες σημασία και οικονομική βάση. Για παράδειγμα, ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια, εάν προβλέπει μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή τι είδους δάνεια χορηγούν οι τράπεζες. Απαντά σε όλες και, όπως λέει, «είναι ευχαρίστησή μου να τους κάνω τέτοιου είδους αναλύσεις και να απαντώ στις απορίες τους. Ιδιαιτέρως χαίρομαι όταν βλέπω ότι καταλαβαίνουν ακριβώς τι τους λέω και έτσι μπορώ να έχω τον σφυγμό της κοινωνίας».

***

Καμιά φορά το μέρος των συναντήσεων αλλάζει, αντί δηλαδή του ψιλικατζίδικου της Μαίρης, μεταφέρονται  στην ίδια γειτονιά στον φούρνο του Χάρη ή στο χασάπικο του Γιάννη (όπου επίσης ψωνίζει ο κ. Στουρνάρας), αλλά οι ερωτήσεις και οι απορίες παραμένουν σχεδόν πάντοτε οι ίδιες. Το άγχος, βλέπετε, των απλών ανθρώπων για το πώς θα τα βγάλουν πέρα με τον κορωνοϊό είναι μεγάλο και βρήκαν τον κεντρικό τραπεζίτη πρόθυμο να τους εξηγήσει ορισμένα πράγματα. Να σημειώσω εδώ ότι κάπου 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του κ. Στουρνάρα είναι το σπίτι του Ευκλείδη Τσακαλώτου (στην οδό Μυτιλήνης), όμως ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θελήσει, όπως μαθαίνω, να πιάσει κουβέντα ή να λύσει απορίες στο ψιλικατζίδικο της Μαίρης…

***

Ο συνταξιούχος Τόμσεν

Γερασμένο, κουρασμένο και νυσταγμένο βρήκα τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος χθες ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης την εποχή του κορωνοϊού.

Ο Δανός «Mister Blue eyes», όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι και κάποιες στην εποχή των ελληνικών μνημονίων, μετράει αντίστροφα στο Ταμείο, καθώς τον Ιούλιο αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, έχοντας 37 χρόνια υπηρεσίας στον οργανισμό. Εμείς τον ζήσαμε τα τελευταία 10 και δεν έχουμε μείνει με τις καλύτερες των εντυπώσεων, ούτε για τις μεθόδους του ούτε για την κατάρτισή του.

Σε κάθε περίπτωση, χθες, μας ενημέρωσε πως είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για τις προοπτικές του χρέους, καθώς η κρίση είναι ακόμη σε εξέλιξη και αρκέστηκε να επαναλάβει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι αδύναμες να υποστηρίξουν την οικονομία, λόγω του βάρους των κόκκινων δανείων.