Όποιος είναι αισιόδοξος -αν όχι υπεραισιόδοξος- μπορεί να κλείσει κανονικά αυτές τις μέρες το πακέτο διακοπών του για το φετινό καλοκαίρι. Στην ιστοσελίδα της Tui, για παράδειγμα, μπορεί να κλείσει κανείς ταξίδια για μετά τις 21 Μαΐου. Στην παρούσα φάση ωστόσο είναι άγνωστο εάν θα πραγματοποιηθεί κανονικά αυτό το ταξίδι.

«Για μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό δεν μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση ένας ασφαλής σχεδιασμός», επισήμανε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ. Με φόντο την αβεβαιότητα που υπάρχει για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός προειδοποίησε μάλιστα τους πολίτες να μην κλείνουν βεβιασμένα ξενοδοχεία και αεροπορικά εισιτήρια. Ακόμη και στη γειτονική Ολλανδία οι γερμανοί τουρίστες είναι «στην παρούσα φάση ανεπιθύμητοι», όπως χαρακτηριστικά είπε, σύμφωνα με την Bild.

Εξαιρέσεις δεν πρόκειται να γίνουν ωστόσο ούτε στο εσωτερικό, τουλάχιστον όχι όσο δεν υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση και δεν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Μέχρι και μετά τα μέσα Απριλίου τα κρατίδια της Κάτω Σαξονίας, Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Μεκλεμβούργο-Πομερανία, τα οποία βρίσκονται στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα έχουν αποκλείσει την πρόσβαση προς ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες. Όσοι προσπαθούν παρόλα αυτά να περάσουν τα κρατιδιακά σύνορα προς τις περιοχές αυτές καλούνται να πληρώσουν ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα.

«Δεν θα είναι ένα κανονικό καλοκαίρι»

Αισιόδοξος εμφανίζεται πάντως ο υφυπουργός Οικονομίας και εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό Τόμας Μπάραϊς. Ο ίδιος ελπίζει ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα είναι και πάλι εφικτά τα ταξίδια. Είναι σημαντικό όχι μόνον για τις επιχειρήσεις αλλά και για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διακοπών».

Τελείως διαφορετική η ανάγνωση του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή και ειδικού σε θέματα Υγείας του SPD Καρλ Λάουτερμπαχ: «Tα στοιχεία που έχουμε είναι πολύ κακά για να χαλαρώσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι ένα κανονικό καλοκαίρι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου της Γερμανίας Κλάους Ράινχαρντ ο οποίος δήλωσε στην WAZ: «Δεν νομίζω να μπορέσουν να ταξιδέψουν οι Γερμανοί κανονικά το φετινό καλοκαίρι. […] Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να μπούμε όπως συνήθως στο αυτοκίνητο, το τρένο ή το αεροπλάνο για να πάμε διακοπές».

Ένα βήμα παραπέρα προχώρησε πάντως εν τω μεταξύ ο αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς. Προαναγγέλλοντας προχτές Δευτέρα τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά το Πάσχα, ο συντηρητικός πολιτικός επισήμανε ότι «όσο δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο ή ένα αποτελεσματικό φάρμακο δεν πρόκειται να υπάρξει ελευθερία μετακινήσεων, όπως τη γνωρίζαμε».

Κώστας Συμεωνίδης (Bild, dpa)