Αποτελεί τη νέα κυβερνητική προτροπή την οποία συζήτησαν και στο Μέγαρο Μαξίμου: «“Οχι” στην ομαδική λατρεία, “ναι” στην ατομική». Δηλαδή, με δυο λόγια, πας εκκλησία μόνος σου, ανάβεις το κεράκι σου, προσεύχεσαι και φεύγεις. Μόνον αυτό και τίποτε άλλο. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Είναι αναγκαία, βλέπετε, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, και στα μέτρα αυτά θα πρέπει να πειθαρχήσουν οι πάντες. Ημίμετρα ή μέτρα α λα καρτ δεν νοούνται. Τα μέτρα αυτά αφορούν και τις λειτουργίες στις εκκλησίες. Δεν μπορεί να εξαιρεθούν. Αυτά επισημαίνουν στην κυβέρνηση, την ώρα που η Εκκλησία παίρνει όλα τα άλλα μέτρα (κλείσιμο κατηχητικών, διανομή τροφίμων σε πακέτων, μία ώρα μόνο λειτουργία κατά τις εργάσιμες ημέρες, λιτές γιορτές παρουσία του οικείου αρχιερέα κ.τ.λ.), αλλά επιμένει στη Θεία Κοινωνία, λέγοντας ότι το «αίμα και το σώμα του Χριστού» δεν μεταδίδει ασθένειες.

***

Ωστόσο, στις συσκέψεις που γίνονται στο Μαξίμου με τη συμμετοχή επιστημόνων και λοιμωξιολόγων, μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός (όπως αναμενόταν να πει και στο διάγγελμά του) θέτει ευθέως το ζήτημα των ευθυνών για την αποφυγή των συναθροίσεων σε δημόσιους χώρους. Ζητεί ακόμα την αποφυγή τρόπων μετάδοσης του ιού. Κάτι βεβαίως που αφορά και την Εκκλησία. Επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο και συζήτησε μαζί του τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών.

***

Η πρώτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τον… κορωνοϊό

Σήμερα θα σας περιγράψω την πρώτη σύσκεψη περιφερειαρχών υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτογραφία) που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε πλήρη ισχύ: Μπαίνει στην αίθουσα (η ίδια αίθουσα όπου συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο) ο Πρωθυπουργός και οι περιφερειάρχες (ανάμεσά τους και ο κ. Μουτζούρης που προσήλθε αυθορμήτως, ξεχνώντας κάτι παλιές ιστορίες όταν περιφρονούσε χυδαία τον Πρωθυπουργό) σηκώνονται όρθιοι: «Γεια σας, δεν υπάρχουν χειραψίες» τους είπε κοφτά ο κ. Μητσοτάκης και άρχισε τη συνεδρίαση δίνοντας πρώτα τον λόγο στον καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα.

***

Ο φόβος του κορωνοϊού προκάλεσε όμως ορισμένες συνέπειες στο Μέγαρο Μαξίμου, ήτοι: Πρώτον, ζητήθηκε από τους περιφερειάρχες να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στην είσοδο. Ολοι το έκαναν χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο. Ορισμένοι υπέθεσαν ότι μπορεί τα κινητά να μεταφέρουν μικρόβια. Δεύτερον, στο τραπέζι υπήρχαν μπουκαλάκια με αντισηπτικά. Ολοι τα χρησιμοποίησαν, ορισμένοι (όπως οι Πατούλης, Τζιτζικώστας και Φαρμάκης) από τέσσερις φορές. Ο Κώστας Αγοραστός φάνηκε ο πιο γενναίος αφού παρέκαμψε το πρωτόκολλο και έκανε χειραψία με όλους και κάθισε μάλιστα δίπλα στον κ. Φαρμάκη, η περιφέρεια του οποίου είχε τα περισσότερα κρούσματα. Αλλά προτού καθίσει δίπλα στον κ. Φαρμάκη τον ρώτησε: «Δεν πιστεύω να μας κολλήσεις με κανέναν κορωνοϊό», για να απαντήσει ο κ. Φαρμάκης ότι έχει… τεστάρει τον εαυτό του, κάτι όμως που, όπως του είπαν οι άλλοι, «δεν αποδεικνύει τίποτα». Ο κ. Αγοραστός άφοβος όπως ήταν κάθισε δίπλα του και του έπιασε μάλιστα και κουβεντούλα.

***

Στο τραπέζι επίσης υπήρχε γαλλικός καφές και βουτήματα. Οι περιφερειάρχες ήπιαν καφέ και άφησαν τα βουτήματα. Αλλά όλα τα «λεφτά» της σύσκεψης δεν ήταν η απόφαση για την ακύρωση των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου, ούτε τα μέτρα που πάρθηκαν και πρέπει να παρθούν στα σχολεία, αλλά ο διάλογος ανάμεσα στον Κώστα Αγοραστό και στον Πρωθυπουργό.

***

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει αποστηθίσει μια φράση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ότι «δεν έχουμε τίποτα να φοβόμαστε παρά μόνον τον φόβο». Είπε αυτή τη φράση, που άρεσε στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και παρατήρησε: «Κάθε φορά εσύ μου λες κάτι…». Και είχε δίκιο ο Πρωθυπουργός. Την προηγούμενη φορά στη σύσκεψη των περιφερειαρχών ο κ. Αγοραστός του πέταξε το «η αλήθεια είναι η μόνη κόρη του χρόνου», άλλη φορά τους παρότρυνε «κάντε έστω και ένα γραμμάριο από πράξεις» ή αλλιώς «έργα και όχι πράξεις». Δεν ξέχασε μάλιστα και το… «res, non verba», αφήνοντας τους υπόλοιπους περιφερειάρχες άφωνους.

***

Ο Ρούσβελτ και ο κορωνοϊός

Αυτή τη φορά όμως επέμεινε ο Πρωθυπουργός ρωτώντας τον για τη συγκεκριμένη φράση, για να λάβει την απάντηση από τον κ. Αγοραστό: «Είναι φράση του Ρούσβελτ, πρόεδρε, την είπε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 1933, γιατί ο φόβος παραλύει τα πάντα, τις δημόσιες υπηρεσίες κ.τ.λ. Ο Ρούσβελτ ζήτησε να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία». Ο Πρωθυπουργός γέλασε και αστειευόμενος του είπε: «Είδες; Περίμενε ο Ρούσβελτ 87 χρόνια για να τον επαναλάβεις εσύ» και βεβαίως όλοι γέλασαν.

***

Δεν γέλασαν όμως όταν τέθηκε επί τάπητος το θέμα των χρημάτων. O κ. Μητσοτάκης τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να ανησυχούν για την οικονομία και πως θα πρέπει να βοηθηθούν όσοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Τους είπε ακόμα να αποφεύγονται πράξεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν υπερβολικές. Πριν ακόμη τελειώσει η σύσκεψη των περιφερειαρχών, εις εξ αυτών (από τους πλέον γνωστούς και πολυσυζητημένους) φρόντισε να εκδώσει δελτίο Τύπου για να εξιστορήσει τα επιτεύγματά του στην εν λόγω σύσκεψη.

 

***

 

Οι ψεκασμένοι υπουργοί

 

Ο υπουργός των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν αφήνει τίποτε στην τύχη και είναι λεπτολόγος σε βαθμό παρεξηγήσεως. Ευτυχώς για τους υφισταμένους του και τους συνεργάτες του στο υπουργείο Οικονομικών την ίδια σπουδή δείχνει και στο θέμα του κορωνοϊού. Μετά από εντολή Σταϊκούρα, χθες όλη ημέρα, ειδικά συνεργεία καθαριότητας έκαναν απολύμανση στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, στον οποίο εδρεύουν το γραφείο του υπουργού, το γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού, οι γραμματείες των υπουργών, το πρωτόκολλο του υπουργείου, το γραφείο Τύπου, αλλά και η αίθουσα παραμονής των δημοσιογράφων.

***

 

Αποτέλεσμα του ολοήμερου ψεκασμού ήταν να μεταφερθεί στον 7ο όροφο του κτιρίου της οδού Νίκης, ήτοι στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, η διυπουργική σύσκεψη για το πλέγμα μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού, στην οποία μετείχαν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ακης Σκέρτσος και Απόστολος Βεσυρόπουλος. Παρά την ταλαιπωρία, κυβερνητικό στέλεχος έκανε χιούμορ με την υπόθεση, λέγοντας πως αργά ή γρήγορα οι απολυμάνσεις θα επεκταθούν σε όλες τις δημοσιές υπηρεσίες και δομές και άπαντες θα υπαχθούν στην συνομοταξία των… ψεκασμένων.

***

 

Ποιον εμπιστεύεται περισσότερο ο Τσίπρας;

Επεισοδιακή ήταν η κατάθεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην προανακριτική επιτροπή. Με αλαζονεία ωσάν ακόμα να κυβερνούσε, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους κανόνες της επιτροπής και δεν κάθισε στο έδρανο των μαρτύρων, αλλά στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, των μελών δηλαδή της προανακριτικής επιτροπής. Ωστόσο έχασε την ψυχραιμία του όταν ρωτήθηκε από τον γαλάζιο βουλευτή Κώστα Κυρανάκη εάν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη γνώμη του για την υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Απάντησε όχι. Την προηγούμενη όμως ημέρα, όταν κατέθετε ο Νίκος Παππάς του έγινε η ίδια ερώτηση και ο τότε Νο 2 του Μαξίμου είπε ότι όντως ζητήθηκε και η δική του γνώμη για το εάν θα έπρεπε ο κ. Παπαγγελόπουλος να υπουργοποιηθεί και είχε συμφωνήσει. Τότε ο κ. Κυρανάκης παρατήρησε ότι ο κ. Τσίπρας ακούει περισσότερο τη γνώμη του Παππά παρά τη γνώμη του Τζανακόπουλου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας κακός χαμός στην επιτροπή, με τον κ. Τζανακόπουλο να επιτίθεται φραστικά στον κ. Κυρανάκη.

***

This is… Θερμοπάιλες

«Βρίσκομαι εδώ γιατί αγαπώ την Ελλάδα και τη Σπάρτη και θέλω να τιμήσω τον βασιλιά Λεωνίδα» δηλώνει ο Σκωτσέζος… Λεωνίδας Τζέραρντ Μπάτλερ, καθώς αυτός ήταν που υποδύθηκε τον βασιλιά της Σπάρτης στην παγκόσμια επιτυχία «300» (2010). Ηρθε στην Αθήνα την Πέμπτη και έμεινε σε ξενοδοχείο της Κηφισιάς. Την Παρασκευή 13 Μαρτίου ο διάσημος σταρ του Χόλιγουντ θα λάβει μέρος στη λαμπαδηδρομία μέσω της οποίας θα αρχίσουν οι τιμητικές εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης για τα 2.500 χρόνια της μάχης των Θερμοπυλών (τις οποίες ο ηθοποιός αναφέρει ως Θερμοπάιλες και όχι Hot Gates όπως ακούστηκαν στους «300»). Μαζί του στη Σπάρτη και στις εκδηλώσεις θα βρίσκεται ο ιταλός παραγωγός της εν λόγω ταινίας Τζιάνι Νούναρι, ο Αμερικανός Αλαν Σίγκελ, επίσης παραγωγός και φίλος του Μπάτλερ και ο Μπίλι Ζέιν, ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός ηθοποιός που κατάγεται, εν μέρει, από την Πελοπόννησο. Θα ακολουθήσει η αναγόρευσή τους σε επίτιμους δημότες της Σπάρτης και κάπου εκεί οι διακοπές τους θα τελειώσουν.