Το γαλλικό εντυπωσιακό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» θα βρεθεί στις 27 Φεβρουαρίου να πλέει πλησίον της Κρήτης, ενώ ένα σμήνος ελληνικών F-16 Βlock 52 plus θα απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα για να συναντήσει τα γαλλικά Rafale του γαλλικού αεροπλανοφόρου.

Ελληνικά και γαλλικά μαχητικά θα μετάσχουν στο Αιγαίο σε κοινή άσκηση που θα περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμα και εικονική προσβολή στόχου επιφανείας.

Την Κυριακή αναμένεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη η γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία, να σημειώσω, πήγε και στην Κύπρο και επιβιβάστηκε και στο γαλλικό αεροπλανοφόρο, ενώ προσκάλεσε και τον πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί το αεροπλανοφόρο. Μάλιστα η Γαλλίδα παρακολούθησε και απονηώσεις – προσνηώσεις των Rafale που μετείχαν σε άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

***

Ερχονται οσονούπω κίνητρα για την απόσυρση ρυπογόνων αυτοκινήτων

Την Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη) το πρωί συναντήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας (Αχ.) Καραμανλής. Ανάμεσα στα άλλα συζήτησαν και το ζήτημα των κινήτρων που θα δοθούν για την αντικατάσταση των παλαιών (ρυπογόνων) αυτοκινήτων με νέα προηγμένης τεχνολογίας. Οπως μαθαίνω, ο κ. Καραμανλής παρέδωσε μελέτη σύμφωνα με την οποία δίνονται ισχυρά κίνητρα και, όπως επεσήμανε, χωρίς να μειωθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Αντιθέτως, όπως υπογράμμισε, αυτά θα αυξηθούν. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, αφού ο υπουργός Οικονομικών μελετά την πρόταση του υπουργού Μεταφορών. Βέβαιο όμως είναι ότι η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων δεν πρόκειται να αργήσει.

***

Η Τσικνοπέμπτη στο υπουργείο Παιδείας

Μαθαίνω ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν να το τσικνίσουν την Πέμπτη, εν ώρα εργασίας, σε ταβέρνα του Αμαρουσίου, με ζωντανή μουσική παρακαλώ, με μπριζολάκια, πανσέτες, λουκάνικα και άλλα συναφή κοψίδια. Σχεδίαζαν όμως χωρίς την… Κεραμέως. Η υπουργός τούς έκοψε την όρεξη, χαλώντας τα σχέδια των γλεντζέδων υπαλλήλων που είχαν αυτοβούλως αποφασίσει να βάλουν λουκέτο στο υπουργείο από τη 1 το μεσημέρι. Εστειλαν μάλιστα και ενοχλημένοι στη συνέχεια mail ενημερώνοντας αλλήλους ότι η μη αποδοχή του αιτήματός τους προκάλεσε «ιδιαίτερη εντύπωση, μια και ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αρνηθεί άλλη ηγεσία». Οπως όλα δείχνουν, εκεί στο Μαρούσι, έδρα του Παιδείας, βρήκαν τον δάσκαλό τους…

***

Ο Πιερρακάκης και το «Καράτε Κιντ»

Για μια νέα αρχή στη διακυβέρνηση μίλησε προχθές ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Την «αρχή του “Καράτε Κιντ“». Τι δουλειά έχει ο υπουργός με τη γνωστή ταινία; Οπως είπε ο ίδιος μιλώντας σε συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη, μια αγαπημένη ταινία των παιδικών του χρόνων ήταν το «Καράτε Κιντ», όπου ο μαθητής δυσφορεί με τον δάσκαλο του καράτε επειδή τον βάζει να κάνει μια επαναλαμβανόμενη κίνηση ακόμη και στο τζάμι του αυτοκινήτου και λέει «μα καλά, αυτό είναι το καράτε; Εγώ θέλω να κάνω άλλα πράγματα». Μετά ο μαθητής κατάλαβε ότι αυτή η κίνηση είναι στην πραγματικότητα απολύτως αναγκαία και χρήσιμη. Και κατέληξε ο Πιερρακάκης: «Με ρωτάνε συχνά: γιατί η κυβέρνηση μιλάει τόσο πολύ για διαλειτουργικότητα, διακίνηση εγγράφων και ψηφιοποίηση αντί τεχνητή νοημοσύνη. Μα, για να μπορέσεις να έχεις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει πρώτα να έχεις πρόσβαση σε δεδομένα, τα οποία “μιλάνε μεταξύ τους” και είναι επεξεργάσιμα. Αυτές οι διασυνδέσεις, που φαίνονται απλά θέματα της καθημερινότητας, στην πραγματικότητα είναι το νέο νευρικό σύστημα του κράτους και κάτι το απολύτως αναγκαίο για να περάσουμε στην επόμενη φάση». Ολα αυτά στο πλαίσιο της εξαγγελίας της ανάπτυξης εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη και της αποτύπωσης σειράς πιλοτικών projects με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης ανά τομέα πολιτικής.

Παρεμπιπτόντως, ο Πιερρακάκης έχει και στον κινηματογράφο αρμοδιότητα, διότι το υπουργείο του εποπτεύει το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας), που δίνει κίνητρα σε ξένες παραγωγές να έρθουν για γυρίσματα στην Ελλάδα. Και από το Χόλιγουντ και από το Μπόλιγουντ.

***

Αντί του Νομπέλ το βραβείο… Βεστφαλίας

Θυμάστε που τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ζόραν Ζάεφ είχαν προταθεί για το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης επειδή υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών; Το βραβείο δεν το πήραν (στο μεταξύ ο Τσίπρας έχασε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ ο Ζάεφ παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και προκήρυξε εκλογές). Ωστόσο, ένα άλλο βραβείο έρχεται να τους δοθεί «ως αναγνώριση της σημασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας». Πρόκειται για το διεθνές Βραβείο Ειρήνης της Βεστφαλίας. Το βραβείο θα παρουσιαστεί σε πανηγυρική εκδήλωση στις 19 Σεπτεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής του Μίνστερ. Εχει απονεμηθεί στον Βάτσλαβ Χάβελ, στον Χέλμουτ Κολ, στον Κόφι Ανάν και σε άλλους.

***

Το άπαρτο Μπιζάνι

«Υπάρχει ακόμα ένα άπαρτο, αναίμακτο Μπιζάνι» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στην ομιλία του για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην ομιλία του στο ύψωμα στο Μπιζάνι, νότια των Ιωαννίνων, το οποίο υπήρξε κρίσιμο σημείο άμυνας, που επέλεξαν οι Τούρκοι για να εμποδίσουν την προέλαση του ελληνικού στρατού, για να τονίσει στη συνέχεια: «Το άπαρτο Μπιζάνι που πρέπει να το εκπορθήσουμε είναι αυτό της αναπτυξιακής ισοτιμίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή θα πρέπει να είναι η ιδέα της δικής μας γενιάς. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη της χώρας μας». Το «άπαρτο Μπιζάνι» που χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο κ. Τασούλας υιοθέτησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουμε το Μπιζάνι της διχόνοιας και του φθόνου.

***

Η Βουλή προσλαμβάνει… ξεματιάστρες 

Κάτι συμβαίνει τελευταίως με τους πατέρες του έθνους. Πολλά ατυχήματα. Ο Γ. Κατρούγκαλος έπεσε ενώ έπαιζε σκουός (παγκόσμια πρωτοτυπία), ο Γ. Παπανδρέου έπεσε από την καρέκλα σε επιτροπή της Βουλής και ευτυχώς δεν χτύπησε (καθότι καλά γυμνασμένος). Ηταν μια καρέκλα χαλασμένη, την είχαν εντοπίσει οι βουλευτές και την απέφευγαν, παρότι έκαναν διαβήματα να διορθωθεί. Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός είχε καθυστερήσει στην επιτροπή και βρήκε αυτή τη θέση (τη χαλασμένη θέση) και κάθισε με τα γνωστά αποτελέσματα. Υστερα απ’ αυτό ρώτησα τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα τι θα κάνει. Πώς θα αναχαιτίσει αυτό το κακό που βρίσκει τα μέλη του Κοινοβουλίου και πέφτουν συνεχώς; Ιδού τι μου απάντησε ο πάντοτε ξεχωριστός για το χιούμορ του (και το τρολάρισμα) Πρόεδρος της Βουλής: «Οχι, δεν πρόκειται να προσλάβω επιπλοποιό να φτιάξει τις καρέκλες, αλλά… ξεματιάστρες», προφανώς για να χτυπήσει το κακό μάτι.