Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά εφέτος αρχηγός της Σχολής Ικάρων (ιπτάμενη) είναι γυναίκα. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Σχολής, όπως βεβαιώνουν από το ΓΕΑ, που μια γυναίκα είναι αρχηγός της Σχολής.

Πέραν τούτου όμως εδώ και μήνες μία άλλη ελληνίδα είναι συγκυβερνήτης σε μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας (σε ένα Φάντομ) και έχει τον βαθμό του υποσμηναγού. Υπηρετεί στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού. Μια άλλη επίσης υποσμηναγός είναι σήμερα εκπαιδευόμενη στα Μιραζ-2000 και σε λίγο θα βρεθεί στον αέρα του Αιγαίου προστατεύοντας τον εθνικό εναέριο χώρο από προκλήσεις κάθε είδους.

Υπάρχει και μια άλλη γυναίκα πιλότος η οποία έχει υπηρετήσει ως ιπτάμενη στα Φάντομ (στα RF-4) και σήμερα είναι εκπαιδεύτρια ιπταμένων στην Καλαμάτα. Μαζί με αυτές και οι γυναίκες πιλότοι στα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι.

■■■

Τα τρία ΠαΣοΚ

Ακουσα μια ενδιαφέρουσα θεωρία η οποία φαντάζει αληθοφανής. Σύμφωνα με αυτήν, η χώρα έχει τρία ΠαΣοΚ:

Το ένα βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ και συμμετέχει στη διεύρυνσή του και στη νέα διεκδίκησή του.

Το δεύτερο βρίσκεται στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο

προσπαθεί να το κρατήσει ζωντανό, να το ξανακάνει και πάλι μεγάλο.

Το τρίτο βρίσκεται στην… κυβέρνηση και κατ’ ορισμένους είναι το πιο παραγωγικό…

– Τι εννοείτε; Ρώτησα τον συνομιλητή μου για να μου απαντήσει ότι οι πιο παραγωγικοί υπουργοί της κυβέρνησης προέρχονται από το ΠαΣοΚ. Και βάλθηκε να μου τους ονοματίσει: Γ. Γεραπετρίτης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Ακης Σκέρτσος, Κυριάκος Πιερρακάκης, Θ. Λιβάνιος, Χάρης Θεοχάρης και άλλοι ων ουκ έστιν αριθμός.

■■■

Εως τις 3 το πρωί

Πάμε τώρα στα του ΣΥΡΙΖΑ και στη συγκέντρωση στα Γιάννενα, που ο όγκος της καθώς και ο παλμός της άφησε τον Αλέξη Τσίπρα για άλλη μια φορά ικανοποιημένο. Τόσο που μετά τη συγκέντρωση πήρε μαζί του ορισμένα στελέχη και πήγε στο μπαράκι «Route 66», μένοντας εκεί συζητώντας διάφορα με νέους, έως τις 3 τα ξημερώματα. Να σκεφτείτε ότι τα στελέχη που τον συνόδευσαν δεν άντεξαν το ξενύχτι και τον εγκατέλειψαν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ αυτός έμεινε πίνοντας διάφορα κοκτέιλ. Μίλησε με νέους για ανεργία, μισθούς, brain drain και… isyriza.

■■■

Στην ομιλία του στα Γιάννενα εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, ενώ στο στόχαστρό του έβαλε (για άλλη μια φορά) τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον οποίο χαρακτήρισε «κυνικό» για τις δηλώσεις που έκανε για τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας. Για το κείμενο απολογισμού της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ειπώθηκε και τούτο: εάν το δει κανείς από απόσταση, διαπιστώνει ότι πρώτη φορά πολιτικό κόμμα κάνει τέτοια αυτοκριτική.

■■■

Οταν ο Πρόεδρος της Βουλής συνάντησε τη Γεροβασίλη

Δεν χόρεψε τελικά ο Πρόεδρος της Βουλής έστω και παραδοσιακούς χορούς, αλλά σε μια σύναξη συνάντησε την Ολγα Γεροβασίλη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε  στο κόψιμο βασιλόπιτας του Συλλόγου Πραμαντιωτών. Παρέστησαν και χόρεψαν «Στα τρία» όλοι σχεδόν οι βουλευτές των Ιωαννίνων. Οι κυρίες- ιατροί Μαρία Κεφάλα και Ολγα Γεροβασίλη έσερναν τον χορό, με τον Πρόεδρο της Βουλής να ακολουθεί. Μα καλά, θα πείτε, τι δουλειά έχει η Γεροβασίλη με τους γιαννιώτες βουλευτές; Είναι ο σύζυγός της (μηχανικός) από τα Γιάννενα.

■■■

Το πρωτάθλημα της… πίτας

Στον αστερισμό της κοπής της… πρωτοχρονιάτικης πίτας κινούνται ακόμη οι βουλευτές και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής. Λογικό. Οι εκδηλώσεις που γίνονται αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να υπάρξει επαφή με τη βάση του κόμματος, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανταγωνισμός. Κάποιοι λοιπόν κρατούν στατιστικά. Σύμφωνα με αυτά, πρωταθλητής στις εκδηλώσεις κοπής πίτας θα ήταν ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, αν δεν κατάφερνε, όπως λέγεται, να τον ισοφαρίσει, την τελευταία στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παύλος Χρηστίδης που κατάφερε να του πάρει τη θέση στην εκδήλωση στην κοπή της πίτας στη Λάρισα.

Πίτες και εσωκομματικοί συσχετισμοί

Για να καταλάβετε τι σημασία έχει η παρουσία στις κοπές πίτας θα σας καταθέσω το στατιστικό που δείχνει τους… ουραγούς στις εκδηλώσεις που έκαναν οι νομαρχιακές επιτροπές. Και λέω ουραγούς διότι την τελευταία θέση μοιράζονται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που παρέστη στην κοπή πίτας στα Τρίκαλα, και ο στενός του συνεργάτης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ανδρέας Σπυρόπουλος που πήγε Νέο Ηράκλειο.

■■■

Ο υφυπουργός, οι μάσκες και ο κορωνοϊός

Πραγματικά, οι βουλευτές της ΝΔ θαύμασαν την ευρηματικότητα του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη με το κόλπο που σοφίστηκε προκειμένου να επιλύει ταχύτατα τα θέματα που αφορούν το υπουργείο του. Ελεγε λοιπόν σε πηγαδάκι βουλευτών ότι όταν θέλει να επιλύσει ένα

θέμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα λέει στον συνάδελφό του υπουργό ή ακόμα και σε γενικό γραμματέα ή γενικό διευθυντή υπουργείου ότι θα του προμηθεύσει γρήγορα μία… μάσκα προστασίας από μικρόβια με αντάλλαγμα να προχωρήσει στην επίλυση του θέματός του. Ως γνωστόν, υπάρχει μεγάλη έλλειψη από μάσκες, καθότι φρόντισαν οι Κινέζοι και τις πήραν και τις έστειλαν πακέτο στην πατρίδα τους. Πάντως το κόλπο του υφυπουργού έως τώρα πιάνει.

■■■

Εκδήλωση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε εκδήλωση θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος απευθύνει ανοικτό κάλεσμα προς όλους με σύνθημα: «Αφήνουμε το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία». Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.