Ως γνωστόν, εδώ και δεκαετίες (με ή χωρίς μνημόνια) ο Μαυρογιαλούρος ήταν για πολλούς η επιτομή του πολιτικού, και μάλιστα του υπουργού.

Στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο Μαυρογιαλούρος υποσχόταν τα πάντα, τα οποία βεβαίως δεν πραγματοποιούσε ποτέ.

Αλήθεια, πόσες φορές οι υπουργοί από τη Μεταπολίτευση και μετά παρομοιάζονταν με… Μαυρογιαλούρους για τα ρουσφέτια που έκαναν, τις προσλήψεις που μοίραζαν και τη συμμετοχή τους σε προμήθειες;

***

Και όμως ήρθε η Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου (που η Εκκλησία μας εορτάζει τον Παρθένιο, επίσκοπο Λαμψάκου) που η κυβέρνηση (διάβαζε Γ. Γεραπετρίτης (φωτογραφία) μ’ ένα νομοσχέδιο κατήργησε τον… Μαυρογιαλούρο, λέγοντας (ο κ. Γεραπετρίτης δηλαδή) πως αυτή η μέρα περνά στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς γίνονται προσπάθειες να καταργηθούν οι πελατειακές σχέσεις και οι κομματικές σκοπιμότητες, όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και γίνεται πραγματικότητα. Και τούτο γιατί:

  1. Μεταφέρεται από τους υπουργούς στους γενικούς διευθυντές υπουργείων (δηλαδή σε δημόσιους λειτουργούς) το 80% των αρμοδιοτήτων που είχαν έως τώρα οι υπουργοί. Μη νομίζετε ότι αυτό είναι μικρό πράγμα. Στο 80% των αρμοδιοτήτων που είχαν οι υπουργοί γίνονταν τα περισσότερα ρουσφέτια, από την άδεια ενός περιπτέρου έως την υπογραφή για προσλήψεις. Ετσι εισάγεται για άλλη μια φορά η διαφάνεια και περιορίζεται η γραφειοκρατία, αφού οι φάκελοι πλέον δεν θα συνωστίζονται στα γραφεία των υπουργών.

  1. Τοποθετούνται υπηρεσιακοί γραμματείς με τριετή θητεία σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ που θα καθορίζουν ακόμα και τις προμήθειες.

Και το σημαντικότερο:

  1. Ο πρόεδρος ή ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ και άλλων δημόσιων οργανισμών και οργανισμών ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου ήταν η τελευταία φορά που διορίζονταν απευθείας από την κυβέρνηση (ή από τον Πρωθυπουργό, το Υπερταμείο ή ακόμα και από τους υπουργούς εάν θέλετε). Τον Μάιο με νομοσχέδιο που εισάγει η κυβέρνηση (διάβαζε πάλι Γεραπετρίτης) η επιλογή όλων αυτών θα γίνεται μόνο με… διαγωνισμό, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ βεβαίως-βεβαίως. Ετσι θα υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που θα διαγωνίζονται για τις ικανότητές τους.

 ***

Μια βόλτα στο Προεδρικό

Μια βόλτα εάν κάνετε από το Προεδρικό Μέγαρο, θα δείτε κινητικότητα σε… κούτες. Μαθαίνω ότι ένας από τους συνεργάτες του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κώστας Μελισσόπουλος, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου, δήλωσε ότι αποχωρεί με την αποχώρηση του κ. Παυλόπουλου από την Προεδρία. Εν αναμονή των νέων στο Γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μαθαίνω ότι εκεί εργάζονται έξι συν ένα άτομα, τα οποία δεν κρίθηκαν αρκετά – και τι έκαναν, νομίζετε, για να βγαίνουν οι βάρδιες; Απέσπασαν από το στρατιωτικό γραφείο της Προεδρίας δύο γυναίκες υπαξιωματικούς, μία του Στρατού Ξηράς και μία του Πολεμικού Ναυτικού, για να συμπληρώνουν τις βάρδιες. Μαζί με τις γυναίκες υπαξιωματικούς υπηρετούν συνολικά εννέα. Στην αρχή της θητείας του νυν Προέδρου είχαν υπηρετήσει στο Γραφείο Τύπου ακόμα δύο δημοσιογράφοι. Ο ένας αποχώρησε στην πορεία, ενώ ο συνάδελφος Μάρκος Μουζάκης απεβίωσε.

***

Οι συνεργάτες του Προέδρου μου λένε ότι ο κ. Παυλόπουλος εξακολουθεί να εργάζεται στο γραφείο του (και μάλιστα τις περισσότερες φορές έως τις πρωινές ώρες), ωσάν να μην άλλαξε τίποτε. Κάνει τις επαφές του, γράφει τις ομιλίες του και κάνει τα τηλεφωνήματά του. Για παράδειγμα, ετοιμάζεται για την ομιλία του, τη Δευτέρα, στην Κομοτηνή, όπου θα τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη στον Δήμο Μαρωνείας- Σαπών. Πρόκειται να παραδώσει την Προεδρία σε μια ειδική τελετή στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 13 Μαρτίου. Αυτή η ημερομηνία (Παρασκευή και 13) είναι για τους προληπτικούς. Μάλιστα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ρωτήθηκε σε μια ραδιοφωνική εκπομπή εάν η κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει την ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Προέδρου ώστε να μην γίνει 13 και Παρασκευή. Και ιδού τι απάντησε: «Είπαμε ότι εμείς στην κυβέρνηση κάνουμε… ανατροπές».

 

***

Τα σαλιαρίσματα του Καρατζαφέρη

Και ξαφνικά, ενώ έχουν περάσει επτά μήνες από τις εκλογές και εκλογές δεν φαίνονται στον άμεσο ορίζοντα, ο Γ. Καρατζαφέρης (τον θυμάστε;) άρχισε τα… σαλιαρίσμτα προς την κυβέρνηση. Και τι δεν είπε την Παρασκευή το πρωί από το ραδιόφωνο του Alpha. Πρώτα απ’ όλα έπλεξε τον εγκώμιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λέγοντας πόσο χάρηκε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επέλεξε για υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Οχι μόνο χάρηκε για την υπουργοποίησή του, αλλά κάλεσε και τον κόσμο να συνδράμει στο έργο του γιατί, όπως είπε, είναι ο πιο κατάλληλος για αυτή τη θέση. Εν συνεχεία έπλεξε το εγκώμιο του Νίκου Δένδια: «Είναι έξυπνος, έχει διασυνδέσεις και αισθάνεται γερά την πλάτη του, γι’ αυτό και μπαίνει στη φωτιά. Δεν φοβάται τις τρικλοποδιές και με την πάροδο του χρόνου και την απόκτηση εμπειριών θα εξελιχθεί σε πολύ καλό υπουργό Εξωτερικών» είπε.

***

Και βεβαίως μετά στράφηκε υπέρ του Αδ. Γεωργιάδη (τον οποίο, όπως αποκάλυψε, επισκέφθηκε). Ε, λοιπόν, ακούγοντας τον κ. Καρατζαφέρη να ομιλεί για τον κ. Γεωργιάδη είχες την εντύπωση πως έσταζε μέλι. Η κάθε του κουβέντα για τον πρώην στέλεχός του ήταν όντως επική. Εως και επόμενο πρόεδρο της ΝΔ τον έχρισε, προεξοφλώντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει μια ευρωπαϊκή πορεία: «Θα είναι ο νέος Μπαρόζο» απεφάνθη. Αλλά δεν έμεινε εκεί…

***

«Φαίνεται ότι ο Αδωνις μπαίνει μπροστά, μπαίνει στη φωτιά. Πλακώνεται με όλους, οι άλλοι έχουν συστολή. Ισχυροποιεί τους δεσμούς του με τα ταξίδια που κάνει και έχω την αίσθηση ότι θα πάει εκεί το πράγμα. Για το Ελληνικό είπα ότι χρειάζεται προσοχή και όχι πολύ γκάζι». Είπε.

***

Τα καλύτερα λόγια είπε και για τη Μαρέβα: «Εχω αναλάβει εθελοντικά τη στήριξη της Μαρέβας, γιατί βλέπω από κάποιους γελοίους συναδέλφους επιθέσεις. Στέκεται στο πλευρό του, είναι μοντέρνα, έξυπνη, όπου εμφανίζεται περνάει με τις καλύτερες εντυπώσεις. Μου αρέσει πολύ για τον ρόλο της κυρίας του Πρωθυπουργού της χώρας. Με τη Μελάνια έκατσε ίση προς ίση, με τη Γαλλίδα μπήκε στα ίσια. Δεν είναι βλαχομπαρόκ» είπε σε άλλο σημείο. Αλλά το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος: Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την επιθυμία να γίνει κριτής στο «GNTM» λέγοντας: «Θα πήγαινα 100% στο “GNTM”. Εχω μια εμπειρία από το 1969 ατελείωτη. Εχω την αίσθηση ότι για να είσαι κριτής πρέπει να είσαι εραστής αυτού που κάνεις. Δεν μπορείς να είσαι καλός ποδοσφαιριστής και να είσαι αδιάφορος».