Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει η παγκόσμια κοινότητα, καθώς παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις με τον νέο κοροναϊό στην Κίνα.

Οι αρχές της Κίνας επιβεβαίωσαν σήμερα έναν δεύτερο θάνατο ασθενούς που είχε προσβληθεί από το νέο κοροναϊό σε μεγάλη απόσταση από το επίκεντρο της επιδημίας.

Ο άνθρωπος αυτός πέθανε στη Χέιλοτζιανγκ (βορειοανατολικά), επαρχία που γειτονεύει με τη Ρωσία, 1.800 χιλιόμετρα και πλέον από την Ουχάν (κεντρικά), την πόλη όπου καταμετρώνται τα περισσότερα θύματα και τα περισσότερα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Οι αρχές της Κίνας ανέβασαν σε 25 νεκρούς και 830 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα.

Τα μέτρα από την κινεζική κυβέρνηση

Οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, ακυρώνοντας τα δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων, μετρό, τρένων και αεροσκαφών. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν και κοντινές πόλεις, ενώ ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν και σε μικρότερες πόλεις. Πέραν της Ουχάν και των Χουνγκκανγκ και Εζού, οι αρχές απέκλεισαν και δύο μικρότερες πόλεις, τις Τσιμπί και Τζιζιάνγκ. Ας δούμε συνοπτικά τα μέτρα:

– Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι, για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας από το σημείο που ξεκίνησε.

– Η τοπική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία που ξεκινά από τα μεσάνυχτα και επιβάλλει την απαγόρευση των συγκοινωνιών. Κινηματογράφοι, ίντερνετ καφέ και άλλους χώρους που συγκεντρώνονται μαζικά πολίτες απαγορεύεται να λειτουργούν. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την πόλη, παρά μόνον για «εξαιρετικούς λόγους».

– Οι αρχές διέταξαν τους τουριστικούς πράκτορες να ακυρώσουν τις κρατήσεις και απαγόρευσαν μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις.

– Το Πεκίνου ακύρωσε δημοφιλείς εκδηλώσεις για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

– Οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.

– Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

Νέα κρούσματα

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε στις χώρες τους και δεύτερο κρούσμα του άγνωστου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας στην Κίνα.

Ένα ύποπτο κρούσμα κοροναϊού κατεγράφη στο Μπάρι της Κάτω Ιταλίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για μια τραγουδίστρια της Λυρικής, η οποία μόλις επέστρεψε από τουρνέ στην Κίνα, η οποία περιελάμβανε και την περιοχή της Ουχάν.

Η ασθενής μετέβη στο πρώτων βοηθειών του Μπάρι με πυρετό και βήχα και οι γιατροί αποφάσισαν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας της Ρώμης.

Την Παρασκευή, πιθανώς, θα υπάρξει οριστική απάντηση για το αν πρόκειται για τον κοροναϊό ή για άλλη ασθένεια.

Δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ

Οι αρχές της κομητείας Μπράζος της πολιτείας Τέξας ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εντόπισαν πιθανό κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό σε ασθενή που δεν κατονόμασαν, αλλά σύμφωνα με το πανεπιστήμιο A&M του Τέξας φοιτεί σε αυτό.

Το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε πρόσφατα στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, εστία της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.