Κουνουπίδι ψητό με σάλτσα μαϊντανού

Χαμηλό σε θερμίδες, με πλούσια οφέλη για την υγεία, κερδίζει συνεχώς έδαφος ως υποκατάστατο της πατάτας σε πουρέδες και σούπες. Είναι όμως και μια πεντανόστιμη επιλογή ως κυρίως γεύμα, ειδικά ψητό.

Food styling Καρολίνα Δωρίτη. Φωτογραφία Νίκος Παλιόπουλος

Προετοιμασία-παρασκευή 15′, Αναμονή περίπου 10′, Ψήσιμο περίπου 50′

Υλικά (για 4 μερίδες)

1 μεσαίο κουνουπίδι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα μαϊντανού

70 ml ελαιόλαδο

1 φλ. φύλλα μαϊντανού

3 κ.σ. χυμός λεμονιού

1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου λεμονιού

Αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε το κουνουπίδι και ανοίγουμε λίγο τα φύλλα του, αν χρειάζεται, για να φανεί το λευκό μέρος, αλλά δεν τα αφαιρούμε. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατόνερο και το βάζουμε στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Βάζουμε μέσα το κουνουπίδι ανάποδα, με τη βάση του προς τα πάνω και το βράζουμε για 8-10 λεπτά. Το αφαιρούμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και το βάζουμε, πάλι ανάποδα, σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει εντελώς (για περίπου 10 λεπτά). Αυτό το κάνουμε για να μην καεί το κουνουπίδι απ’ έξω και παραμείνει σκληρό μέσα κατά το ψήσιμο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Αλείφουμε το κουνουπίδι με ελαιόλαδο και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε ένα ταψί ή πυρέξ με λαδόκολλα, με τη βάση του προς τα κάτω αυτή τη φορά. Το βάζουμε στον φούρνο, στη χαμηλή σχάρα, και ψήνουμε στους 180°C (χαμηλώνουμε δηλαδή ελάχιστα τη θερμοκρασία), για περίπου 50 λεπτά.

Σάλτσα μαϊντανού: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ να λιώσουν. Μόλις ψηθεί το κουνουπίδι, το βγάζουμε από τον φούρνο και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk