«Ναυμαχία» μεταξύ υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Δημόσιας Αρχής Λιμένων για το ζήτημα της ανέλκυσης του ναυαγισμένου κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» που βρίσκεται στη Σαντορίνη. Αργά το βράδυ της Δευτέρας η ΔΑΛ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας πως ενώ είχε εκδοθεί απόφαση για επαναληπτικό μειοδοτικό διαγωνισμό για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου υπήρξε έγγραφο του υπουργού Γιάννη Πλακιωτάκη με το οποίο κάλεσε την Αρχή να ανακαλέσει την σχετική διακήρυξη. Παρόλα αυτά η ΔΑΛ ανακοίνωσε ότι κατατέθηκαν δυο προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από κινέζικες εταιρείες και ότι επρόκειτο να προβεί άμεσα σε έναρξη τεχνικού διαλόγου με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις με στόχο τη συμβασιοποίηση από την Αρχή της ανέλκυσης του ναυαγίου «Sea Diamond» μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2020.

Την Τρίτη το μεσημέρι το υπουργείο Ναυτιλίας επανήλθε στο θέμα διευκρινίζοντας μέσω ανακοίνωσης ότι η Δημόσια Αρχή Λιμένων (Δ.Α.Λ.), με βάση το Νόμο 4389/2016, δεν έχει αρμοδιότητα στους Οργανισμούς Λιμένων των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο έχει παραμείνει στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου ή τελούν υπό τη διαχείριση Δημοτικών ή Κρατικών Λιμενικών Ταμείων.

Συνεπώς, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η Δ.Α.Λ. είναι αναρμόδια να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», που βρίσκεται στην Σαντορίνη. Αρμόδιος φορέας είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας.

Το υπουργείο υπογραμμίζει πως: «Ακριβώς γι’ αυτό, αλλά και για να προστατευθεί το Ελληνικό Δημόσιο από πιθανές μεταγενέστερες απαιτήσεις εταιριών που θα συμμετάσχουν, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με επιστολή του (16.1.2020) κάλεσε τη Δ.Α.Λ. να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Το ζήτημα του «Sea Diamond» απαιτεί σοβαρότητα και κυρίως απαιτεί σεβασμό στη νομιμότητα και δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο της προσωπικής ατζέντας κανενός.»

Τέλος αναφέρει ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η τήρηση της νομιμότητας, όσο και το δημόσιο συμφέρον.»