Μισόν αιώνα συμπληρώνουν εφέτος οι ετήσιες μαζώξεις της παγκόσμιας πολιτικο-οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ στα χιονισμένα τοπία του Νταβός. Πενήντα χρόνια συζητήσεων και περισπούδαστων αναλύσεων για τη διεθνή οικονομία, αλλά καμία προειδοποίηση για τις πάμπολλες κρίσεις που ξέσπασαν από το 1970 και εντεύθεν. Θυμίζουμε τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979, την κρίση του 1982 συνεπεία του πολέμου Ιράν – Ιράκ, το κραχ του 1987, την ασιατική κρίση του 1997, το σκάσιμο της φούσκας του Internet το έτος 2000 και βέβαια τη μεγαλύτερη κρίση από το κραχ του 1929, την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Στο περιθώριο των κεντρικών θεματικών συζητήσεων που διοργανώνουν κάθε Γενάρη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και ο αειθαλής ιδρυτής του, Κλάους Σβαμπ (εφέτος κλείνει τα 81), πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων μεγαλομεσαίων επιχειρηματικών στελεχών από όλο τον κόσμο που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να γνωριστούν μεταξύ τους και να κλείσουν deals. Τα επιχειρηματικά αυτά events που διοργανώνουν εταιρείες συνεδρίων από όλον τον κόσμο στα αμέτρητα ξενοδοχεία και τις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες την ώρα που οι μεγαλόσχημοι αμπελοφιλοσοφούν συνιστούν, εν τέλει, την ουσία και τη σκοπιμότητα της όλης διοργάνωσης.

Τα ερωτήματα-κλειδιά

Ο σχεδιασμός των συζητήσεων στα κεντρικά πάνελ του φόρουμ υλοποιείται κάθε χρόνο από τον Σβαμπ και τους συνεργάτες του με μια ξεχωριστή θεματική. Το εφετινό κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι «Μέτοχοι για έναν Συνεκτικό και Βιώσιμο Κόσμο». Στο πλαίσιο αυτό, το WEF θα εστιάσει την προσοχή του στα εξής κομβικά ζητήματα: στην κλιματική αλλαγή και στην απώλεια των οικοσυστημάτων, στα βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα που δεν θα ευνοούν τους αποκλεισμούς, στις εισοδηματικές ανισότητες και στις κοινωνικές διαιρέσεις, στην κυβερνητική τεχνολογία και στις επιπτώσεις της και, τέλος, στην προσαρμογή στις δημογραφικές, κοινωνικές και τεχνολογικές τάσεις.

Η εταιρική διακυβέρνηση θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός βιώσιμου κόσμου, εκτιμά το WEF. Εξάλλου «το 2020 θα είναι μια σούπερ χρονιά για τη φύση και τον άνθρωπο, καθώς παρέχει στους ηγέτες σε ολόκληρο τον πλανήτη μια μοναδική ευκαιρία να σφυρηλατήσουν ισχυρές διεθνείς συμφωνίες που θα αναστρέψουν την πορεία προς την καταστροφή της φύσης». Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργηθεί μάλιστα η διεθνής πρωτοβουλία «Επιχείρηση για τη Φύση» (Business for Nature), στην οποία συνεργάζονται επιδραστικοί οργανισμοί και καινοτόμες επιχειρήσεις που προγραμματίζουν και υλοποιούν, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, πρωτοβουλίες και δράσεις φιλικές για το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο των εφετινών εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί δείπνο με θέμα την «πρωτεϊνική επανάσταση από το πιρούνι στο αγρόκτημα». Στόχος του δείπνου είναι να ενθαρρυνθούν εταιρικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της διαφοροποίησης της παραγωγής πρωτεϊνών, προκειμένου η διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου να προάγει την υγεία και των καταναλωτών και του πλανήτη. Εχει προγραμματιστεί επίσης δείπνο για την κυκλική οικονομία, για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης δηλαδή που θα περιορίζει τα απόβλητα.

Mάχη κατά του πλαστικού

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι ένας από τους μείζονες ρυπαντές στον πλανήτη είναι το πλαστικό. Για να αντιμετωπιστεί η πρόκληση των πλαστικών αποβλήτων, μια ομάδα επιχειρήσεων με διεθνή παρουσία που δραστηριοποιούνται σε όλη την αλυσίδα κατασκευής πλαστικού – δηλαδή επιχειρήσεις που κατασκευάζουν, χρησιμοποιούν, πωλούν, επεξεργάζονται, συλλέγουν και ανακυκλώνουν πλαστικά – δημιούργησαν μια νέα συμμαχία που έχει μία και σαφή αποστολή: να συμβάλει ώστε να απαλλαγεί ο πλανήτης από τα πλαστικά σκουπίδια.

Εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που έχουν επωμιστεί την αποστολή αυτή θα έχουν κεντρική θέση στα πάνελ του εφετινού Φόρουμ του Νταβός.

Οπως επίσης και ειδικοί επιστήμονες και επιχειρηματίες που εργάζονται και επενδύουν στον μετασχηματισμό των συστημάτων διατροφής, εν όψει μάλιστα της διεθνούς συνάντησης κορυφής για το ζήτημα αυτό, που θα πραγματοποιηθεί το 2021 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος της παραγωγής, της επεξεργασίας, της διάθεσης στη λιανική και της κατανάλωσης τροφίμων – προκλήσεις που αφορούν όλους τους κατοίκους του πλανήτη δηλαδή.

Επιστρέφει ο Τραμπ, απών ο Ζαρίφ

Κάτι λιγότεροι από 3.000 θα είναι οι συμμετέχοντες εφέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) και η «είδηση» σε ό,τι αφορά τις εφετινές συμμετοχές είναι η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ του 2018 αλλά όχι και στο περυσινό. Οι «New York Times» εντάσσουν την επιστροφή του Τραμπ στο πλαίσιο της στρατηγικής αντιμετώπισης των κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση του Κογκρέσου, για τις οποίες πιθανότατα θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.

Αντίθετα με τον Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Ζαβάντ Ζαρίφ ακύρωσε τη μετάβασή του στο Νταβός. Οι διοργανωτές απέδωσαν την απόφασή του αυτή στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην περιοχή αλλά και στο εσωτερικό του Ιράν, μετά την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους. Ουδείς ιρανός αξιωματούχος θα συμμετάσχει στο εφετινό WEF. Αντίθετα, θα μεταβούν στη χιονισμένη ελβετική κωμόπολη οι πρόεδροι του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν 53 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων (μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), 35 υπουργοί Οικονομικών και 30 υπουργοί Εμπορίου. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα μεταβεί (όχι αεροπορικώς βέβαια…) η 17χρονη σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Αποτρέποντας μια Κλιματική Αποκάλυψη».

Αυτοκίνητο: Η κούρσα προς το μηδέν

Στις αρχές του 21ου αιώνα, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της: τη μεταστροφή της από ολετήρα του πλανήτη σε σύμμαχο στον αγώνα για τη σωτηρία του. Στη θεματική με τίτλο «Η Κούρσα προς το Μηδέν» (δηλαδή προς τους μηδενικούς ρύπους) θα τεθούν επί τάπητος οι τρόποι και οι μέθοδοι βελτίωσης (και) των περιβαλλοντικών επιδόσεων των αυτοκινήτων του μέλλοντός μας.