Τη χαρακτήρισαν εβδομάδα οργής και ως τέτοια εξελίσσεται. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στον Λίβανο επέστρεψαν στους δρόμους με στόχο να ασκήσουν πίεση στην πολιτική ελίτ ώστε να μπει τέλος στη διαφθορά και την κακοδιοίκηση που ενδημεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Από τον περασμένο Οκτώβριο ο Λίβανος έχει βυθιστεί στον βάλτο της ακυβερνησίας και συγκλονίζεται από βίαιες διαδηλώσεις, έπειτα από τα νέα φορολογικά μέτρα που επέβαλε η τότε κυβέρνηση του Σαάντ Χαρίρι και τα οποία θεωρήθηκαν επαχθή. Αν και ο Σουνίτης πρωθυπουργός προχώρησε σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που προέβλεπε καλύτερη διαχείριση του κρατικού ταμείου για να εξευμενίσει τους διαδηλωτές, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Οι διαμαρτυρίες στους δρόμους διογκώθηκαν και οι Λιβανέζοι ενώθηκαν κάτω από ένα κοινό σκοπό: την απομάκρυνση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος το οποίο έφερε τον Λίβανο στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και την αντικατάστασή του με άφθαρτους πολιτικούς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Χασάν Ντιάμπ, καθηγητής μηχανικής και πρώην υπουργός Παιδείας, ορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός κι επιφορτίστηκε με το σχηματισμό κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα όμως, οι διαπραγματεύσεις για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου δεν έχουν φέρει καρπούς.

Στο μεταξύ η καθημερινότητα έχει γίνει ανυπόφορη: διακοπές ρεύματος, ανύπαρκτες υποδομές, μολυσμένo νερό, επιβεβλημένα μέτρα λιτότητας με πολλαπλούς φόρους, περικοπή συντάξεων και επιδομάτων. Οι τιμές των προϊόντων, τα ενοίκια και η ανεργία βρίσκονται στα ύψη κι εν μέσω της πτώσης της λιβανέζικης λίρας, η κεντρική τράπεζα επέβαλε αυστηρά μέτρα ελέγχου κεφαλαίων.

Η οικονομική κακουχία επιδεινώνεται από τη διαφθορά και τη συγκέντρωση της εξουσίας αλλά και μεγάλου πλούτου από τους λίγους και εκλεκτούς: «Δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσης και δεν ανταποκρίθηκαν στις ανησυχίες των διαδηλωτών για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. Και έτσι ο κόσμος επέστρεψε στους δρόμους για να επαναλάβει τα αιτήματά τους», αναφέρει στην εφημερίδα Washington Post, ο Αγιά Ματζούμπ, ερευνητής του Human Rights Watch.

Για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ αυτή την εβδομάδα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια στη Βυρητό όπου προσόψεις υποκαταστημάτων τραπεζών υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών πετροβολήθηκαν από συγκεντρωμένους και αντέδρασαν κάνοντας εκτενή χρήση δακρυγόνων.

Η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Σύμφωνα με το κέντρο γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor ο Λίβανος δεν θα βγει εύκολα από την πολιτική παράλυση και το χάος. Και όσο η οικονομία θα χειροτερεύει, η κατάσταση ασφαλείας θα γίνεται όλο και πιο επισφαλής. Η αύξηση της έντασης μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και να εμπλέξει τη χώρα των Κέδρων σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.