Η απόφαση του Πρωθυπουργού να προτείνει την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το ύπατο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αιφνιδίασε τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Οι περισσότεροι γνώριζαν εδώ και μήνες ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε εντοπίσει την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και την είχε συμπεριλάβει στα πρόσωπα που θεωρούσε καταλληλότερα για την ανάληψη του υψηλότερου πολιτειακού αξιώματος της χώρας.

Επιπλέον, όλες οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Μητσοτάκη να προτιμά γυναίκα για τη θέση του Προέδρου, προκειμένου να συμβολίσει την εκλογή, ώστε να αρχίσει και η ανδροκρατούμενη Ελλάδα να παρακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις που θέλουν μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα δημόσια αξιώματα και στις δημόσιες υποθέσεις. Και επέμειναν ότι ο συμβολισμός θα ελάμβανε ακόμη μεγαλύτερη διάσταση αν επρόκειτο για γυναίκα άξια, δημιουργική και διακεκριμένη σε επιστημονικούς και επαγγελματικούς στίβους.

Επεδίωκε και επιδιώκει επίσης να διαμορφώσει συνθήκες ευρύτερης δυνατής συναίνεσης μέσω της συγκεκριμένης εκλογής.
Επέλεξε έτσι ένα πρόσωπο που προέρχεται, όπως είπε, από άλλη πολιτική οικογένεια, το οποίο ωστόσο δεν είναι κομματικά εκτεθειμένο, ούτε φέρει βαρύ πολιτικό φορτίο.

Υπό αυτή την έννοια με την πρότασή του αποφεύγει μια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα, δείχνει και στο κόμμα του ότι υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές και μαζί απλώνει χέρι στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων.

Και όντως το ΚΙΝΑΛ της κυρίας Γεννηματά αποδέχθηκε την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου και ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα θα δυσκολευτεί να αρνηθεί την ψήφο του σε ένα πρόσωπο που πριν από λίγους μήνες είχε ομόφωνα επιλέξει για τη θέση της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι  ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια συμβολική και συνάμα μετριοπαθή επιλογή, έξω από τον στενό κομματικό του κύκλο, που ουδένα μπορεί να αφήσει αδιάφορο. Η υποψηφιότητά της δύσκολα θα αμφισβητηθεί και κατά τα φαινόμενα η κυρία Σακελλαροπούλου οδεύει ήδη προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Από αυτή την άποψη ο κ. Μητσοτάκης καινοτομεί, αποκλιμακώνοντας την όποια ένταση προκαλούσε διαχρονικά η συγκεκριμένη εκλογή και επί της ουσίας επιχειρεί ένα βήμα προόδου στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Διαδηλώνει και με αυτή την επιλογή του ότι η χώρα όντως έχει αλλάξει σελίδα και ότι είναι ικανή να ξεπεράσει πάθη και εντάσεις του παρελθόντος, να ξεφύγει από τον κύκλο των άγονων αγώνων και να εισέλθει σε φάση σύνθεσης και δημιουργίας.