Αν το 2019 ήταν για το Χρηματιστήριο σε όρους αποτίμησης η χρονιά της βελτίωσης του συντελεστή προεξόφλησης (μείωσης του «risk premium»), το 2020 αναμένεται, όπως εκτιμούν διαχειριστές κεφαλαίων, να αποτελέσει ένα έτος που η εταιρική κερδοφορία και οι ταμειακές ροές θα καθορίσουν περισσότερο τις τελικές αποδόσεις, ενώ ορισμένες μετοχές από νευραλγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, το real estate, οι κατασκευές, αλλά και από εταιρείες που εμπλέκονται σε διαδικασίες αναδιάρθρωσης και ιδιωτικοποιήσεων, μπορεί να υπεραποδόσουν.

Οι 10 τοπ επιλογές της Κύκλος Χρηματιστηριακή για το 2020 αφορούν τις μετοχές των ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Aegean, Quest και Ευρωπαϊκή Πίστη. Σύσταση «απόδοσης καλύτερης της αγοράς» (Outperform) διατηρεί για την Coca-Cola HBC η Credit Suisse, δίνοντας τιμή-στόχο για τη μετοχή τις 3.050 πένες (είναι εισηγμένη και στο Λονδίνο). Η Axia Research συστήνει «αγορά» για τις μετοχές των Lamda Development και ΔΕΗ με τιμές-στόχους τα 14,2 ευρώ και τα 7,3 ευρώ αντίστοιχα. Τιμή-στόχο τα 14,5 ευρώ δίνει για τη μετοχή της Μυτιληναίος η Edison, ενώ νέα τιμή-στόχο στα 13,4 ευρώ εξέδωσε για τον ΟΠΑΠ η NBG Securities. «Αύξηση θέσεων» δίνει μεταξύ άλλων η Euroxx σε Aegean Airlines (με τιμή-στόχο τα 11,20 ευρώ), Alpha Bank (2,30 ευρώ), Eurobank (1,3 ευρώ), Εθνική (3,80 ευρώ), ΟΤΕ (16 ευρώ), Lamda Development (12,6 ευρώ), ElvalHalcor (2,4 ευρώ), Μυτιληναίος (13,40 ευρώ), Motor Oil (29 ευρώ) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (9,20 ευρώ).

Η Eurobank Equities συστήνει αγορά με τις μετοχές των Εθνική με τιμή-στόχο τα 3,50 ευρώ και Alpha Bank με τιμή-στόχο τα 2,30 ευρώ και «διακράτηση» για την Πειραιώς με τιμή-στόχο τα  3,35 ευρώ, ενώ η Bank of America Merrill Lynch διατηρεί σύσταση «αγοράς» για τη Eurobank, με τιμή-στόχο τα 1,09 ευρώ.

Σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 22,5 ευρώ εξέδωσε για τη μετοχή της Jumbo η Optima Bank, ενώ «αγορά» με τιμή-στόχο τα 17 ευρώ διατηρεί για τον ΟΤΕ η Barclays.

Καθώς οι αποτιμήσεις δεν είναι πια στη ζώνη της ευκαιρίας, αναλυτές εκτιμούν πως η επενδυτική οπτική θα πρέπει γίνει πιο επιλεκτική.

Η ζήτηση και οι μετοχές GRECO

Οι φοροελαφρύνσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση στηρίζοντας τις εισηγμένες επιχειρήσεις της αποκαλούμενης ομάδας GRECO (Coca- Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Aegean, Sarantis και Fourlis), των εταιρειών δηλαδή που σχετίζονται με την κατανάλωση, εκτίμησε η Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή συστήνει πλέον «αγορά» για τους τίτλους των ΟΠΑΠ με τιμή-στόχο τα 13 ευρώ, Jumbo με τιμή-στόχο τα 20,30 ευρώ, Aegean με τιμή-στόχο τα 9,80 ευρώ και Φουρλής με τιμή-στόχο τα 6,4 ευρώ, ενώ συστήνει «διακράτηση» για τις ΟΤΕ, Coca-Cola HBC και Σαράντης.