Υπεραπόδοση των μετοχών, ειδικά το πρώτο εξάμηνο, έναντι των ομολόγων, με χαμηλότερες ωστόσο προσδοκίες όσον αφορά τον πήχη των αποδόσεων, επιλεκτικές τοποθετήσεις σε τίτλους με αξία, άνοδο του χρυσού και ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στο 1,1-1,15 προβλέπουν μεταξύ άλλων 10 «γκουρού» των αγορών για το 2020.

Ορισμένοι εκτιμούν πως το παγκόσμιο πάρτι των ομολόγων έχει ολοκληρωθεί, ενώ άλλοι βλέπουν μια καλή χρονιά και χωρίς εκπλήξεις για τις ριψοκίνδυνες αξίες. Ολοι πάντως θεωρούν πως οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα διαμορφώσουν τις τελικές αποδόσεις.

Χρονιά αποφάσεων

Το 2020 θα είναι η χρονιά των αποφάσεων, εκτιμά ο Hans-Jörg Naumer, επικεφαλής Παγκόσμιας Στρατηγικής για τις αγορές της Allianz Global Investors. Αποφάσεων για την οικονομία. Θα αρχίσει μια άτακτη υποχώρηση, θα κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα ή θα έχει ανώμαλη προσγείωση (ύφεση); Αποφάσεων σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Ακόμα χαμηλότερα επιτόκια, ακόμα φθηνότερο χρήμα; Αποφάσεων σχετικά με τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Θα επανεκλεγεί ο πρόεδρος Τραμπ; Θα τον διαδεχθεί κάποιος άλλος; Πώς θα εξελιχθεί η παγκόσμια εμπορική διαμάχη; Θα υπάρξει τελικά ένα ομαλό Brexit;

Hans-Jorg Naumer, της Allianz Global Investors: «Το 2020 θα είναι η χρονιά των αποφάσεων»

Οπως εκτιμά, η ανάπτυξη θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα της μακροχρόνιας τάσης, η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα παραμείνει επεκτατική (αν και γίνονται εκκλήσεις για μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής), ευνοώντας τις μετοχές, τα αρνητικά επιτόκια θα παραμείνουν, ενώ η γεωπολιτική προκαλεί αβεβαιότητα. Η μεταβλητότητα θα αυξηθεί, ενώ οι επενδυτές θα πρέπει να είναι «ενεργοί» όσον αφορά τη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων.

Νευρικότητα

Η νέα χρονιά, αλλά και η νέα δεκαετία, αρχίζει από το τέλος της μακροβιότερης ανοδικής αγοράς (bull market), ενώ παρά τα πρόσφατα κέρδη των αγορών που βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά η νευρικότητα των επενδυτών παραμένει, παρατηρεί η Candace Browning, επικεφαλής στρατηγικής της BofA Merrill Lynch Global Research, καθώς πολλοί από τους κινητήριους παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο, όπως οι στρατηγικές νομισματικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών, η παγκοσμιοποίηση κ.ά., δείχνουν να έχουν κορυφωθεί.

Candace Browning, της BofA Merrill Lynch: «Οι μετοχές θα υπεραποδώσουν σε σχέση με τα ομόλογα»

Οπως εκτιμά, το 2020 οι μετοχές θα υπεραποδώσουν σε σχέση με τα ομόλογα, ενώ η παγκόσμια οικονομία στα μέσα του έτους και πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές θα ανακάμψει στηρίζοντας τις ριψοκίνδυνες αξίες. Το δολάριο εκτιμάται στο 1,15 ως προς το ευρώ, στο 1,39 ως προς τη στερλίνα και στο 103 ως προς γεν, ενώ περιορισμένη άνοδος αναμένεται στα εμπορεύματα, με το πετρέλαιο να κινείται κοντά στα 70 δολάρια/βαρέλι.

Η ανάκαμψη

H ταυτόχρονη χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων και της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να στηρίξει την ανάπτυξη το 2020, εκτίμησε ο Chetan Ahya, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, προβλέποντας πως η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 3,2% το 2020 και κατά 3,5% το 2021.

Chetan Ahya, της Morgan Stanley: «Η ανάπτυξη θα είναι ανομοιογενής»

Ωστόσο, η ανάκαμψη θα είναι ανομοιογενής, ενώ οι αποτιμήσεις των αγορών συστήνουν τη στρατηγική των πιο επιθετικών τοποθετήσεων σε φθηνές αγορές με αξία και σε αμυντικές θέσεις στις ακριβές αγορές που εμφανίζουν και μικρότερα περιθώρια ανόδου. Στις αγορές ομολόγων αναμένεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις.

Τα αμερικανικά και ιαπωνικά ομόλογα αναμένεται να πάνε καλύτερα (αν και προσδοκίες σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν την απόδοση του 10ετούς Treasury) από αυτά της ΕΕ και της Γερμανίας. Στα εμπορεύματα υπάρχει μια επισφαλής ισορροπία στην αγορά πετρελαίου, με τον OPEC να προσπαθεί μέσω περικοπών να κρατήσει το πετρέλαιο γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι. Είναι μια παρόμοια ιστορία όπως με το φυσικό αέριο, όπου η προσφορά είναι άφθονη, με τη ζήτηση να υποδηλώνει περιορισμένα περιθώρια ανόδου.

Το δεύτερο εξάμηνο

Η συγχρονισμένη νομισματική χαλάρωση 23 κεντρικών τραπεζών από τα μέσα του 2019 θα στηρίξει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2020, εκτίμησε ο Bruce Kasman, Global Head of Economic Research της JP Morgan, δεδομένης μάλιστα της συμφωνίας «πρώτης φάσης» ΗΠΑ – Κίνας για το εμπόριο, αλλά της μεγαλύτερης πια σαφήνειας σχετικά με το Brexit. Οπως εκτιμά η JP Morgan, η θετική πορεία των μετοχών θα συνεχιστεί κατά το πρώτο εξάμηνο, βοηθούμενη από τις εισροές κεφαλαίων, ενώ εμφανίζεται επιφυλακτική για το δεύτερο εξάμηνο δεδομένης της προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου.

Bruce Kasman, της JP Morgan: «Θετική πορεία για τις μετοχές στο α΄ εξάμηνο»

Στα ομόλογα οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο και στο τέλος του 2020 θα βρίσκονται στο 1,6% για το διετές και στο 2,05% για το 10ετές. Στις αρχές του 2020 αναμένεται επίσης ένα μέτρια αδύναμο δολάριο, κάτι όμως που δεν πιστεύεται ότι θα κρατήσει για αρκετά τρίμηνα, ενώ στα εμπορεύματα το πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί στα 67 δολάρια/βαρέλι τους πρώτους μήνες του 2020, για να διαμορφωθεί για το Brent σε μέσα επίπεδα στα 64,5 δολάρια/βαρέλι στο σύνολο του έτους.

Ευκαιρία ο χρυσός

Ο Byron Wien, αντιπρόεδρος στο Τμήμα Διαχείρισης Πλούτου της Blackstone, συνέστησε στους επενδυτές να προσέξουν ιδιαίτερα τον χρυσό κατά το 2020, καθώς θα έχει την ευκαιρία να είναι μια ενδιαφέρουσα επένδυση παρά το γεγονός ότι σημείωσε κέρδη 18% εφέτος. O ίδιος ανέφερε πως δεν βλέπει καμία σοβαρή καταιγίδα που να ταράξει τις αγορές το 2020, ενώ το ράλι της Wall Street δεν θα διακοπεί, τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα και ο Τραμπ θα επανεκλεγεί, με το θέμα του Brexit να επιλύεται μέσα στη νέα χρονιά.

Byron Wien, της Blackstone: «Ο Τραμπ θα επανεκλεγεί – χωρίς εκπλήξεις οι αγορές»

Ο Jonas Goltermann της Capital Economics αναμένει ήπια κέρδη σε μετοχές και ομόλογα το 2020, μετά το ράλι του 2019, θεωρώντας ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη και θα εξαπλωθεί άνισα στις κυριότερες οικονομίες. Στις ομολογιακές αγορές οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών τίτλων εκτιμώνται στο 2% στο τέλος του 2020, ενώ στα νομίσματα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των αναλυτών, αναμένει ενίσχυση του δολαρίου στο 1,05 ως προς το ευρώ.

Jonas Goltermann, της Capital Economics: «Ηπια τα κέρδη σε μετοχές και ομόλογα»

Διεύρυνση αποτιμήσεων

«Αύξηση θέσεων» στις μετοχικές αγορές, αναμένοντας υπεραπόδοση έναντι των ομολόγων και της πίστωσης, συστήνει ο Andrew Garthwaite, επικεφαλής Στρατηγικής Ανάλυσης της Credit Suisse, σημειώνοντας πως συχνά στο τέλος του κύκλου των bull markets (μακροχρόνια ανοδικές αγορές) παρατηρείται διεύρυνση των αποτιμήσεων. Το 2020 εξάλλου έχουμε και τον εκλογικό κύκλο στις ΗΠΑ με τα ιστορικά στοιχεία από το 1964 να δείχνουν πως μόνο μία φορά ο δείκτης σηματωρός των μετοχικών αποδόσεων παγκοσμίως S&P 500 σημειώνει πτώση και παρουσιάζει μέση άνοδο 9% 12μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Andrew Garthwaite, της Credit Suisse: «Στο τέλος των bull markets οι αποτιμήσεις διευρύνονται»

Αναμένει διψήφιες αποδόσεις παγκοσμίως για τις μετοχικές αγορές, θέτοντας ως τιμές-στόχους για το τέλος του 2020 τις 700 μονάδες για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI AC World, τις 1.175 μονάδες για τον δείκτη αναδυομένων αγορών MSCI EMF GEM, τις 3.425 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ, τις 4.000 μονάδες για τον ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 50, τις 7.600 μονάδες για τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 και τις 25.500 μονάδες για τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei 225. Η ομάδα της Credit Suisse εμφανίζεται επιφυλακτική για τον χρυσό, αναμένει άνοδο των αποδόσεων (στο 2,2% για τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ) και μερική αποδυνάμωση του δολαρίου.

Τιμές – στόχοι

Ο Robert Buckland, επικεφαλής Παγκόσμιας Στρατηγικής για τις μετοχικές αγορές της Citigroup, έθεσε ως τιμές-στόχους τις 680 μονάδες για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI AC World, τις 1.080 μονάδες για τον δείκτη αναδυομένων αγορών MSCI EMF GEM, τις 3.375 μονάδες για τον δείκτη S&P 500 των ΗΠΑ, τις 430 μονάδες για τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, τις 8.100 μονάδες για το βρετανικό δείκτη FTSE 100 και τις 1.780 μονάδες για τον ιαπωνικό δείκτη Topix.

Robert Buckland, της Citigroup: «Διψήφιες αποδόσεις για τις μετοχές»

Αναφορικά με τις βασικές προβλέψεις της Citi για το 2020, εκτιμάται ότι τα επιτόκια των βασικών κεντρικών τραπεζών θα παραμείνουν αμετάβλητα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ θα υποχωρήσουν περαιτέρω ως το 1,5% στα μέσα της χρονιάς, έναντι -0,3% των αντίστοιχών γερμανικών. Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου αναμένεται στο 1,10.

Ο χρυσός σε μέσα επίπεδα εκτιμάται στα 1.575 δολάρια/ουγκιά, με στόχο τα 2.000 δολάρια για την επόμενη διετία, ενώ το πετρέλαιο σε μέσα επίπεδα θα κινηθεί στην περιοχή των 60 δολαρίων/βαρέλι. Από τα εμπορεύματα «αγορές» συστήνονται σε χαλκό, νικέλιο, χρυσό, παλλάδιο, ασήμι, άνθρακα (coking coal), ζάχαρη και καφέ.

«Ετος επιλογών»

Το 2020 αναμένεται να είναι ένα «έτος επιλογών», με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, τις εμπορικές εντάσεις και έναν μεταβαλλόμενο συνδυασμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής παράλληλα με τις πολιτικές επιλογές και το γεωπολιτικό σκηνικό να διαμορφώνουν το επενδυτικό και οικονομικό τοπίο της νέας χρονιάς, αναφέρει ο Mark Haefele, Chief Investment Officer στην UBS Global Wealth Management.

Mark Haefele, της UBS Global Wealth Management: «Ετος επιλογών το 2020 για τους επενδυτές»

Σύμφωνα με έρευνα της UBS στην οποία συμμετείχαν 3.400 εκατομμυριούχοι από όλον τον κόσμο (HNWI), σχεδόν 8 στους 10 (το 78%) πιστεύουν για το 2020 ότι οι αγορές κινούνται προς μια περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας. Περισσότεροι από τους μισούς, το 55%, αναμένουν κάποια στιγμή μια διόρθωση, ενώ το 60% εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιπέδων των μετρητών, την ώρα που το 66% πιστεύει πως οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα επηρεάζουν περισσότερο τις αγορές σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών.

Το τέλος του παγκόσμιου πάρτι των ομολόγων

Το παγκόσμιο πάρτι των ομολόγων έχει πια ολοκληρωθεί – αν και βραχυπρόθεσμα οι αποδόσεις μπορεί να υποχωρήσουν -, με τις μετοχές να μην έχουν πλέον σημαντικά περιθώρια ανόδου, εκτίμησε ο Charlie McElligott, επικεφαλής Στρατηγικών Αναλύσεων της Nomura. Θεωρεί λάθος την άποψη πως μια πτώση των μετοχών οδηγεί σε εισροές στα ομόλογα ή και το αντίστροφο, καθώς οι επενδυτές το επόμενο διάστημα δεν θα ρισκάρουν.

Charlie McElligott, της Nomura: «Το παγκόσμιο πάρτι των ομολόγων έχει τελειώσει»

Στις αγορές υπάρχουν μετοχές που λειτουργούν ως ομόλογα, όμως για να δικαιολογηθούν οι ακριβές αποτιμήσεις οι αποδόσεις των ομολόγων βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά. Ο χρυσός είναι ο τελικός διαμορφωτής. Οταν π.χ. οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ομολόγων ανεβαίνουν, ο χρυσός υποχωρεί, και το αντίστροφο. Οσο θα πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ οι αποδόσεις στα ομόλογα θα υποχωρούν, οι τιμές του χρυσού θα ανεβαίνουν και οι μετοχές θα διορθώνουν.