Γιατί η Ελλάδα θα παραμείνει η αγαπημένη των αγορών και το 2020

Παγκόσμιος πρωταθλητής με ράλι 48,79% εφέτος το Χρηματιστήριο Αθηνών – Σε ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα

Η επανατοποθέτηση της χώρας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, απόρροια της βελτίωσης του κλίματος εμπιστοσύνης ως αποτέλεσμα της ανάδειξης μιας νέας κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πιο φιλικής προς τις επιχειρήσεις, τις αγορές και την οικονομία, που περιόρισε το πολιτικό ρίσκο, ενέτεινε τη θετική δυναμική για την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στην απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, αλλά και στους ελληνικούς εταιρικούς τίτλους (μετοχές, ομολογίες) που επιτυγχάνουν αποδόσεις που φάνταζαν αδύνατες πριν από λίγο καιρό.

Κέρδη 18 δισ. ευρώ είχαν οι μετοχές

Οι ελληνικές μετοχές κέρδισαν 18 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο της Αθήνας με άνοδο 48,79% το 2019 να πετύχει την καλύτερη απόδοση στον κόσμο, ενώ την ίδια ώρα το κόστος δανεισμού της χώρας μειώθηκε κατά 70% δεικνύοντας το ασύλληπτο ράλι των ελληνικών ομολόγων.

Η Ελλάδα επέστρεψε εξάλλου στα ραντάρ των διεθνών επενδυτών οι οποίοι εκτιμούν πως η οικονομία εισέρχεται σε έναν ενάρετο κύκλο που την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Οι κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη διαμόρφωση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος θεωρείται μάλιστα πως αποδίδουν σε όλα τα επίπεδα.

Τα ελληνικά ομόλογα εκτιμάται πως θα συνεχίσουν να έχουν χαμηλές αποδόσεις, δίνοντας ταυτόχρονα στον εταιρικό τομέα τη δυνατότητα, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να δανειστεί σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να μπορεί να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό. Με την ανάπτυξη να έχει τις προϋποθέσεις ώστε να κυμανθεί ή να ξεπεράσει το 2,5%, η Ελλάδα όπως εκτιμούν κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων μπορεί να αναδειχθεί η αγαπημένη των αγορών και το 2020.

Οι τράπεζες και ο «Ηρακλής»

Επίσης, οι τράπεζες ουσιαστικά τώρα μπαίνουν σε δρόμο εξυγίανσης επιταχύνοντας τη μείωση των προβληματικών τους δανείων, είτε μέσω του σχεδίου «Ηρακλής» είτε ακόμα και με απευθείας πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι αποκρατικοποιήσεις έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο εύρος και ποιότητα ενδιαφερομένων και μεγάλα επενδυτικά σχέδια όπως αυτό του Ελληνικού δεν έχουν ακόμα αρχίσει να συνεισφέρουν στην οικονομία.

Ενας «σκληρός πυρήνας» εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης που θα μπορούσαν να θεωρηθούν και ως οι «διασωθέντες της κρίσης» εμφανίζονται ως οι νικητές της επόμενης ημέρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι μετοχές του δείκτη  FTSE-25 σημείωσαν μεγάλα κέρδη το 2019 κερδίζοντας 15,7 δισ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία, ενώ μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αύξησαν την αξία τους κατά 6 δισ. ευρώ, με τις μετοχές της Πειραιώς (+250%) και της Εθνικής να πρωταγωνιστούν (+169%), ενώ συνολικά οι υπόλοιπες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσαν άνοδο 40%-50%, με τη ΔΕΗ να ξεχωρίζει (+220%) καθώς οι παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης την κατέστησαν ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα «turnaround stories» της αγοράς.

Μηδενικές δανειακές ανάγκες

Από την άλλη πλευρά, με «μαξιλαράκι» 32 δισ. ευρώ και μηδενικές στην ουσία δανειακές ανάγκες για το 2020, το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να έχει σταθερή παρουσία με νέες εκδόσεις ομολόγων. Το πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για το 2020 περιλαμβάνει δύο σενάρια.

Στο πρώτο προβλέπεται η έξοδος στις αγορές για 4 δισ. ευρώ και η μείωση του υπολοίπου των εντόκων κατά 4,4 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο προβλέπεται η άντληση από τις αγορές 8 δισ. ευρώ, μέσω της μείωσης των εντόκων αλλά και μιας νέας πιθανής κίνησης «πρόωρης αποπληρωμής δανείων του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα» (πρόωρη αποπληρωμή επιπλέον 2 δισ. δανείων  του ΔΝΤ, αλλά και πιθανή πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 4 δισ. ευρώ ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – γνωστό ως PSI – και των οποίων οι κάτοχοι δεν τα αντάλλαξαν στο swap του 2017).

Αποκλιμάκωση των αποδόσεων

Ξένες τράπεζες αναμένουν περαιτέρω αποκλιμάκωση και των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων το 2020. Η Societe Generale συστήνει π.χ. «αύξηση θέσεων» στα ελληνικά ομόλογα για το 2020, ενώ η Citigroup πρότεινε ως στρατηγική κίνηση για τη νέα χρονιά «αγορές» 10ετών ελληνικών ομολόγων λήξης Μαρτίου 2029, έναντι 10ετών γερμανικών ομολόγων λήξης Αυγούστου 2029, με στόχο τον περιορισμό του spread στις 100-150 μονάδες βάσης, εκτιμώντας συνολικά ότι η απόδοση στη 10ετία μπορεί να αποκλιμακωθεί κάτω από 1% ως το 0,70%. Αν και υπάρχει και αρκετός χώρος για μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας το 2020, το στάτους της «επενδυτικής διαβάθμισης» που θα καθιστούσε τα ελληνικά ομόλογα επιλέξιμα από την ΕΚΤ αναμένεται πάντως πως θα μπορούσε να αποκτηθεί προς το τέλος του 2021.

Το ΧΑ μπορεί να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες

Το Χρηματιστήριο, αναφέρουν, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έχει τις προϋποθέσεις να κυμανθεί το νέο έτος πάνω από τις 1.000 μονάδες σημειώνοντας μεγάλα κέρδη, ενώ έχει την ευκαιρία να επιστρέψει ως μηχανισμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και δημιουργίας υπεραξιών για τους επενδυτές, καθώς αναμένονται ορισμένες σημαντικές εισαγωγές νέων εταιρειών από νευραλγικούς κλάδους όπως ο τουρισμός που θα μπορούσαν να προσδώσουν νέα δυναμική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk