«Ο προϋπολογισμός δεν είναι νούμερα. Είναι αριθμοί που συμπυκνώνουν τις ευχές των κυβερνώντων και αποκρύπτουν τις κακουχίες των ανίσχυρων» είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2020.

«Η χρεοδουλοπαροικία παραμένει και γι αυτό οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας δίνουν investment grade», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 και συνέχισε: «Και γι αυτό το λόγο δεν μας βάζει στην ποσοτική χαλάρωση η ΕΚΤ».

«Κύριε Σταϊκούρα, με τον “Ηρακλή”, τις εγγυήσεις θα τις καταγράψετε στο χρέος; Και αν όχι, δεν πρέπει να το καταγράψετε;»

Παράλληλα, εξαπολύοντας επίθεση τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και στις προηγούμενες κυβερνήσεις είπε πως «το ελληνικό κράτος δεν είναι κανονικό κράτος γιαυτό και εσείς δεν είστε οι πραγματικοί κυβερνήτες. Το πηδάλιο είναι στα χέρια άλλων, που το κινούν με τηλεκοντρόλ από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη» τόνισε σε άλλο σημείο.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που ψηφίζεται υπογράμμισε ότι «με τον προϋπολογισμό σας αποκρύπτετε το που βρισκόμαστε και αγνοείτε εκουσίως την τρικυμία που έρχεται και σχεδιάζετε μια πορεία που άλλη μια χρονιά καθηλώνει τη χώρα μας στη μη βιωσιμότητα».

Τόνισε, δε, πως «απόψε την ώρα που θα χειροκροτάτε, κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι σε 12, 24 μήνες θα τον έχετε αποκηρύξει, όπως συνέβη με κάθε προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας».

«Ο προϋπολογισμός μας αποτελεί κορύφωση μιας δεκαετούς απατηλής απόκρυψης μιας τετραπλής χρεοκοπίας» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «η ανάκαμψη είναι πλασματική, στηρίζεται στα συντρίμμια της κοινωνίας», ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε αποτελμάτωση δαπανών για υγεία, παιδεία κλπ».

«Ο ΦΠΑ, ο πιο ταξικός φόρος, συνεχώς αυξάνει το ποσοστό με το οποίο συνεισφέρουν τα φυσικά πρόσωπα στα έσοδα του Δημοσίου» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ακόμα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «λογικά, πρέπει να συμφωνείτε ότι ζούμε σε χρεοδουλοπαροικία, ότι μόνο η αναδιάρθρωση χρέους θα μας οδηγήσει σε ανάκαμψη και προκοπή. Αλλά η τρόικα δεν την συζητάει κι εσείς δεν την ζητάτε» ανέφερε προς τη ΝΔ.

«Ο προϋπολογισμός σας κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως ακόμη ένα ευχολόγιο, ακόμη μιας μνημονιακής κυβέρνησης. Έχουμε υψηλό χρέος, έχουμε έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών – στα έξι δισ. ευρώ-, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 6,7 δισ. ευρώ και αρνητικές καθαρές επενδύσεις. Βρισκόμαστε στη δέκατη χρονιά αρνητικών επενδύσεων», συνέχισε.

«Κρύβεστε πίσω από την ανεύθυνη υπακοή. Ήταν εξαιρετική η κίνησή σας κύριε Μητσοτάκη να συναντήσετε την κ. Λαγκάρντ. Δεν ξέρω γιατί συζητήσατε, αλλά αναρωτιέμαι αν συζητήσατε αυτό που έπρεπε. Όπως έκανα εγώ το 2015. Μου είπε ότι τα 56 δισ. ευρώ του πρώτου μνημονίου με το υψηλό επιτόκιο, θα έπρεπε να κουρευτεί άμεσα. Και επέμενε η ίδια και ο κ. Τόμσεν πως αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ανάκαμψη. Αλλά εσείς συζητήσατε για την πλήρη ρευστοποίηση των εγγυήσεων. Τους δώσατε γη και ύδωρ. Επιλέγετε τη λιτότητα, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της κυβέρνησης.