Περίπου 8 στους 10 ανθρώπους υποφέρουν από πόνους στην πλάτη.

Συνήθως το πρόβλημα εντοπίζεται στην λάθος στάση του σώματος.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους πόνους στην πλάτη

Η διατροφή

Ιάπωνες ερευνητές επισημαίνουν ότι ο οργανισμός χρειάζεται την βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη αυτή υπάρχει στο μπρόκολο, το σπανάκι και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και στην κατάθεσή του στα οστά, καθιστώντας τα πυκνότερα και πιο δυνατά.

Με πιο δυνατά οστά στην σπονδυλική σας στήλη, θα έχετε λιγότερους πόνους στην πλάτη.

Οι τσάντες

Ελαφρύνετε τις τσάντες που μεταφέρετε. Το βάρος που μεταφέρετε δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 10% του δικού σας σωματικού βάρους, γιατί τότε ασκεί σημαντική πίεση στην σπονδυλική στήλη.

Το καλύτερο είναι να έχετε μια τσάντα – σάκο που θα μπορείτε να φορέσετε στην πλάτη και στους δύο ώμους.

Ο ύπνος

Το σκληρό στρώμα στο κρεβάτι δεν είναι απαραίτητα καλό για τα άτομα με πόνους στην πλάτη. Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Spine έδειξε ότι εκείνοι που κοιμούνται σε μαλακά στρώματα έχουν λιγότερους πόνους στην πλάτη.

Όσο για τα μαξιλάρια, δεν πρέπει να ανυψώνετε πολύ το κεφάλι σας σε σχέση με τον κορμό σας και την σπονδυλική σας στήλη.

Η άσκηση

Κάντε κοιλιακούς και ραχιαίους.

Εκτός από τους μυς στην πλάτη (ραχιαίοι) πρέπει να γυμνάζετε και εκείνους της κοιλιάς και ας σας φαίνεται ότι δεν έχουν σχέση με τους πόνους στην πλάτη σας.

Οι μυς στην κοιλιά είναι μεγαλύτεροι και όταν είναι γυμνασμένοι μπορούν να «σηκώσουν» περισσότερο βάρος, ελαφρύνοντας την πίεση στην σπονδυλική στήλη.