Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, λόγω καλύτερης εισπραξιμότητας που υπήρξε φέτος για τους φόρους ακίνητης περιουσίας, άφησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση, στη Βουλή, του κρατικού προϋπολογισμού 2020.

«Έχουμε φέτος καλύτερη εισπραξιμότητα στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Μόνο στον ΕΝΦΙΑ είχαμε βελτίωση κατά 110 εκατ. περισσότερα. Δεν χρειάζεται να επιβάλλεται νέος φόρος και του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών τόνισε τα παραπάνω σε παρέμβαση του, απαντώντας στις κατηγορίες του πρώην υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, που έκανε λόγο για φορολογική λαίλαπα της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αθέτησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μείωση φόρων.

Αυξημένα έσοδα παρά τη μείωση ΕΝΦΙΑ

Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, οι συνολικοί φόροι για την ακίνητη περιουσία μειώνονται κατά 6 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση κατά 205 εκατ. του ΕΝΦΙΑ.

Όπως συμπλήρωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, φέτος υπήρξε καλύτερη εισπραξιμότητα στον φόρο ακίνητης περιουσίας και ενώ ο αρχικός στόχος για τους συνολικούς φόρους ήταν 2,805 δισ. πριν την εξαγγελία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο τελικός στόχος είναι στα 2,799 δισ. ευρώ.

Τσακαλώτος: Η ΝΔ μείωσε τον ΕΝΦΙΑ μόνο 63 εκ. ευρώ

Χτες πάντως από το βήμα της Βουλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας ότι η συμβολή της ΝΔ στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, είναι μόλις 63 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος  ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τον ΈΝΦΙΑ κατά 260 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας υπό τη μορφή ερωτήματος προς τον Θόδωρο Σκυλακάκη: «Η ΝΔ έκανε μείωση κατά 205 εκ. το 2019 και έχει προϋπολογίσει αύξηση 142 εκ. για το 2020, άρα η δική της συμβολή είναι μόνο 63 εκ.;»

Ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ δηλώνοντας πως για το ότι η συμβολή της ΝΔ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόλις 63 εκ. η απάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν «Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω…»