Μετά το φαινόμενο Airbnb και την Golden Visa που ζέσταναν την παγωμένη, για πάνω από μία δεκαετία, αγορά ακινήτων, ένα νέο σκηνικό έρχεται να στηθεί από τις αρχές του νέου έτους. Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα αναμένεται να ταράξει τα νερά του εγχώριου real estate. Χιλιάδες σπίτια θα βγουν στην αγορά σε τιμές ευκαιρίας, τα νεόδμητα θα γίνουν και πάλι ελκυστικά για τους έλληνες και ξένους επενδυτές, στο παιχνίδι θα ξαναμπούν τα οικόπεδα και η ξεχασμένη αντιπαροχή, ενώ οι άνθρωποι της αγοράς συζητούν με τις τράπεζες τη λύση του leasing ως εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης για κατοικίες ιδιωτών.

Το πάγωμα του ΦΠΑ 24% για τρία χρόνια σε όλα τα ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά θα ανατρέψει πολύ γρήγορα τον χάρτη της κτηματαγοράς. Η αλλαγή του τοπίου θα αρχίσει να φαίνεται από τις αρχές του 2020, μόλις βγουν στην αγορά περίπου 100.000 σπίτια, γραφεία, καταστήματα χωρίς τον ΦΠΑ. Ο ανταγωνισμός προβλέπεται να είναι μεγάλος και όπως λένε οι άνθρωποι της κτηματαγοράς οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές για να «ξεφορτωθούν» το στοκ των ακινήτων που έμειναν στα χέρια τους ακόμα και από το 2006. «Ολοι θέλουν να πουλήσουν τα αδιάθετα ακίνητα για να αποκτήσουν κεφάλαια τα οποία θα επενδύσουν στην κατασκευή νέων ακινήτων» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο Δημήτρης Καψιμάλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, προβλέποντας μείωση των τιμών πώλησης των κατοικιών, ενώ εκτιμά ότι ακόμα πιο φθηνά θα είναι τα ακίνητα που θα βγουν στην αγορά από τα επενδυτικά funds μέσω είτε απευθείας πωλήσεων είτε πλειστηριασμών.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 ακίνητα όλων των ειδών που αποτελούν τις εγγυήσεις των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων τα οποία πουλήθηκαν ή πρόκειται να πουληθούν τους επόμενους μήνες σε funds και ομίλους θα διατεθούν στην αγορά τα επόμενα χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα, όπως μας λέει ο Δημήτρης Καψιμάλης, είναι ηλικίας 10-15 ετών και πολλά από αυτά θα περάσουν στα χέρια κατασκευαστών οι οποίοι αφού προχωρήσουν σε ένα λίφτινγκ θα τα διαθέσουν στην αγορά σε καλύτερες τιμές σε σχέση με τα νεόδμητα.

  • Πως θα διαμορφωθούν οι τιμές πώλησης παλαιότερων κατοικιών
  • Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει η αγορά ακινήτου
  • Για ποιο λόγο θα ανέβουν οι τιμές στα οικόπεδα

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση ΝΕΑ ΣΑββατοκύριακο που κυκλοφορεί