Αγορά εργασίας: Ο χάρτης των μισθών και της απασχόλησης

Ποιοι θα είναι στη μετά τα μνημόνια εποχή

Η αύξηση των μέσων αμοιβών, με υψηλότερη αυτή των απασχολουμένων – κυρίως γυναικών – με καθεστώς μερικής απασχόλησης, η αργή αποκλιμάκωση της ανεργίας, με ιδιαίτερες δυσκολίες επανένταξης για γυναίκες και μακροχρονίως ανέργους, και το «θολό τοπίο» γύρω από τη διατήρηση ή όχι της προϋπηρεσίας, δηλαδή των τριετιών για τους αμειβομένους με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας για το 2019.

Αύξηση των μέσων μισθών τόσο στην πλήρη όσο και στη μερική απασχόληση καταγράφεται το διάστημα από τον Απρίλιο του 2018 έως τον ίδιο μήνα του τρέχοντος έτους. Ωστόσο τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η μερική και όχι η πλήρης απασχόληση, δείχνοντας έτσι την προτίμηση των επιχειρήσεων προς τη συγκεκριμένη μορφή εργασίας.

Σημαντική είναι επίσης η διαφοροποίηση που καταγράφεται στις αμοιβές ανδρών και γυναικών, όπως και μεταξύ των αμοιβών που καταβάλλουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις.

Στο ρεπορτάζ του Κώστα Παπαδή, το οποίο δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση στο «Βήμα της Κυριακής», αναλύονται τα εξής:

Τι θα συμβεί στους μισθούς ανδρών – γυναικών

Πού θα υπάρξουν αυξήσεις

Τι απόφαση καλείται να πάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους μισθούς

Τι θα συμβεί με τον κατώτατο

Ποιες οι διαφοροποιήσεις

Οικονομία
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk