Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μεταξύ των συνεργατών του τη φήμη ότι εργαζόταν νωρίς τα ξημερώματα και δεν έλειπαν οι ιστορίες για τηλεφωνήματα και email που τους έβγαζαν απότομα από τον βαθύ ύπνο.

Ενα από τα πρόσωπα που υπέφερε από τις μεταμεσονύκτιες ανησυχίες του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ο σύμβουλός του Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε έναν υπερατλαντικό κύκλο συνομιλητών και τα αντισυμβατικά ωράρια εργασίας ήταν κομμάτι της καθημερινής του ρουτίνας.  Ανάμεσά τους ήταν διάσημοι αμερικανοί καθηγητές και οικονομολόγοι, όπως ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, ο Τζέφρι Σακς, ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο Πολ Κρούγκμαν.

Ο ίδιος κύκλος προσώπων, με εξαίρεση τον Πάρκερ, πλαισίωσαν το 2015 τον Αλέξη Τσίπρα, κάποιοι συμμετέχοντας στο «Σχέδιο Β» για την επιστροφή στη δραχμή, όπως υπενθύμισε με τις πρόσφατες συνεντεύξεις του ο Στίγκλιτζ, και άλλοι προτρέποντας την τότε κυβέρνηση σε μια τυφλή σύγκρουση με τους δανειστές προκειμένου να κάνουν πράξη το όνειρό τους για μια σοσιαλιστική διακυβέρνηση και μια πιο δίκαιη Ευρώπη. Από κυνισμό, συμφέρον ή ιδεοληψία, έπαιξαν με την τύχη της χώρας σε μια κρίσιμη περίοδο και ακόμα επιμένουν στις μαύρες προφητείες τους.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί

– Πως ανέκυψε η πρόσφατη κόντρα Στίγκλιτς – Χριστοδουλάκη

– Πότε ξεκίνησαν τα σενάρια της επιστροφής στη δραχμή

-Ποια ήταν τα μοντέλα μιας πιθανής εξόδου από το ευρώ

– Ο κύκλος των αμερικανών νεοκεϊνσιανών οικονομολόγων και η εποχή των ψευδαισθήσεων

– Πως το σενάριο της Αργεντινής θα εφαρμοζόταν στην Ελλάδα

-Ο Κρούγκμαν και ο «ζουρλομανδύας του ευρώ στην Ελλάδα»

-Οι ακροβατισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά της λιτότητας

– Η στάση του μεγαλεπενδυτή Σόρος και η επιρροή του στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί