Παρά την εκεχειρία των 150 ωρών που συμφώνησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη συμφωνία για κοινές περιπολίες στα τουρκο-συριακά σύνορα, καθώς και την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων, όπως φαίνεται οι εχθροπραξίες στην περιοχή καλά κρατούν.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, τουλάχιστον ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη διάρκεια σύγκρουσης με τις κουρδικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό υπουργείο άμυνας, οι συγκρούσεις έγιναν στην περιοχή Ρας αλ-Άιν. Όπως ανέφερε το υπουργείο, ο τουρκικός στρατός απάντησε σε επίθεση που έλαβε χώρα αφ’ότου πραγματοποίησε αναγνωριστική αποστολή στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί η συμφωνία εκεχειρίας 120 ωρών μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ. Τότε και πάλι η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις κουρδικές δυνάμεις για επιθέσεις σε βάρος των ενόπλων δυνάμεών τους, παραβιάζοντας τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, με το κουρδικό SDF να έχει επίσης επιρρίψει ανάλογες κατηγορίες σε βάρος της Άγκυρας.

Επέστρεψαν στις ΗΠΑ τα αμερικανικά στρατεύματα

Όλα αυτά ενώ οι δυνάμεις των επιστρέφουν στη Συρία, επιστρατεύοντας ως δικαιολογία την προστασία των πετρελαϊκών κοιτασμάτων από την «απειλή» του ISIS.

Την επιστροφή αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία επιβεβαίωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News.

Η εκ νέου ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, αποσκοπεί στην προστασία των συριακών πετρελαϊκών κοιτασμάτων έναντι μίας πιθανής κατάληψης από το Ισλαμικό Κράτος ή άλλων «αποσταθεροποιητικών παραγόντων».

«Δεν θα συζητήσουμε λεπτομέρειες ή χρονοδιαγράμματα για λόγους ασφαλείας» τόνισε, επιπλέον, η ίδια πηγή, κληθείσα να σχολιάσει το χρονικό διάστημα παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στην επαρχία Ντίερ εζ-Ζορ, όπου βρίσκονται τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Συρίας.
Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πληροφορίες ότι ο αμερικανικός στρατός διασχίζει εκ νέου τα σύνορα Συρίας – Ιράκ, κατευθυνόμενος προς την Ντίερ εζ-Ζορ.

Το αμερικανικό κομβόι, μάλιστα, απαρτίζεται από 18 οχήματα, ενώ υποστηρίζεται από ζεύγος ελικοπτέρων «Απάτσι».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από διάφορα βίντεο, τα οποία δημοσιεύθηκαν στα social media.

​Την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να έχει «μειωμένη παρουσία» στη Συρία, επικαλούμενος τον κίνδυνο οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις να πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών.

Η ανακοίνωση αυτή επήλθε λίγες ημέρες, μετά την απόφαση του Λευκού Οίκου για ολική αποχώρηση των 1.000 στρατιωτών από την περιοχή της βόρειας Συρίας, εξέλιξη η οποία προλείανε την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης».

Το Σάββατο, στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε δορυφορικές φωτογραφίες, σύμφωνα με τις οποίες Αμερικανοί στρατιώτες και μέλη ιδιωτικών εταιρειών ασφάλειας εμπλέκονται σε παράνομες εξαγωγές συριακού πετρελαίου από κουρδικές περιοχές.