Δυνατότητα συναπόφασης ακόμη και για καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία με ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, δίνει στα μέλη του κόμματος η ψηφιακή πλατφόρμα eSYRIZA, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Οκτώβριο.

Στόχος η διεύρυνση

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλατφόρμα θα αναπτύξει σταδιακά τρεις φάσεις λειτουργίας, που θα εξασφαλίζουν την άμεση επαφή του μέλους με το υπό ανασυγκρότηση κόμμα. Η πρώτη και καθοριστική φάση είναι αυτή της ηλεκτρονικής εγγραφής νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη διεύρυνση του κόμματος. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα και να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής.

Σε άμεσο χρόνο θα ειδοποιούνται είτε από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου είτε από τις νομαρχιακές ή τοπικές οργανώσεις να περάσουν από τις εγκαταστάσεις τους για γνωριμία, αλλά και την απόκτηση της κάρτας μέλους. Αυτομάτως τα μέλη θα αποκτούν μητρώο, το οποίο θα λειτουργεί και ως «κωδικός» στην ψηφιακή πλατφόρμα eSYRIZA, ώστε να συμμετέχουν σε διαδικτυακούς διαλόγους και συζητήσεις που θα γίνονται για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις πολιτικές εξελίξεις.

Σήμερα πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αριθμεί περισσότερα από 30.000 μέλη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση που έχει την ευθύνη του project, η ψηφιακή πλατφόρμα θα «ανοίξει» περί τα μέσα του τρέχοντος μήνα. Στο δεύτερο στάδιο της λειτουργίας της η πλατφόρμα θα επικεντρωθεί στην ψηφιακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα

Δηλαδή, όσα μέλη εγγράφονται θα μπορούν να ενημερώνονται για όσα σχετίζονται με τη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για τις ανακοινώσεις του κόμματος, για την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα και για όλες τις πρωτοβουλίες του προέδρου και των στελεχών του κόμματος, αλλά και να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από μια διαδικασία ηλεκτρονικού διαλόγου καταθέτοντας και προτάσεις.

Εν ευθέτω χρόνω μπορεί να δοθεί η δυνατότητα και σε απλούς φίλους του κόμματος να έχουν πρόσβαση σε κάποιες ενημερωτικές υποενότητες, ώστε να έχουν γνώση των θέσεων και της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε τρίτη χρονική φάση εξετάζεται η πιθανότητα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για μείζονα θέματα μέσω ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων. Αυτό το επίπεδο λειτουργίας αναμένεται να αναπτυχθεί μετά το συνέδριο του κόμματος, το οποίο τοποθετείται στις αρχές της άνοιξης.