Ένα ξερό «δεξί» του Γιόσιπ Μίσιτς. Μια κάκιστη αντίδραση του πορτιέρο Φαμπιάν Έμαν, που είδε τη μπάλα όταν εκείνη αναπαύονταν στα δίχτυα του. Δύο στιγμές σε απόσταση δευτερολέπτου που όπως αποδείχθηκε στάθηκαν ικανές να γράψουν την ιστορία του ντέρμπι της Τούμπας: 2-2 στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων για τον ΠΑΟΚ και τον Άρη.

Με τον Κροάτη χαφ κάτι σαν «από μηχανής Θεό» για τον νταμπλούχο. Και με τον πορτιέρο του φιλοξενούμενο «σημαδεμένο» από εκείνο το ένα λάθος που στέρησε από τον Άρη μια μεγάλη νίκη μέσα στο σπίτι του κλασικού του αντιπάλου.

Επτά λεπτά καθυστερήσεις έδειξε ο Σιδηρόπουλος. Ο Άρης έμεινε δευτερόλεπτα μακριά από το «τρίποντο» που θα άλλαζε όχι μόνο την Κυριακή του, αλλά ίσως και την δυναμική του στο φετινό πρωτάθλημα. Διότι οι Κιτρινόμαυροι πραγματικά έχουν όλα τα προσόντα να σταθούν ψηλότερα στον ανταγωνισμό από εκεί που οι περισσότεροι τους περιμένουμε.

Και για να το ξεκαθαρίσουμε προκαταβολικά. Δεν είναι αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα καλύτερη ομάδα από τον Άρη του υπηρεσιακού Τερζή, αν αναλογιστούμε την όψη των δύο κλασικών μονομάχων της συμπρωτεύουσας. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο στις τέσσερις αγωνιστικές της Σούπερ Λιγκ 1. Δεν φάνηκε και στο απογευματινό τετ α τετ τους. Και αυτή η «ομοιότητα» φαίνεται πως βάζει τον Δικέφαλο σε μια κατάσταση εσωστρέφειας αν μπορούμε να αντιληφθούμε τον παλμό. Με τον Πορτογάλο προπονητή του, όχι ακριβώς «άνετο».

Ας τα πάρουμε όμως με μια σειρά. Και πρώτα βεβαίως τα βασικά. Μοιρασιά σε όλα: Γκολ (Μάτος 6΄, Μίσιτς 90΄+7΄/ Ιντέγιε 4΄, Ματίγια 87΄), τραυματισμούς (Πέλκας 15΄/ Κούεστα 24΄), αποβολές (Μάτος 67΄/ Σάσα 71΄), timing διότι αν το προσέξετε λιγάκι το παιχνίδι των αριθμών έχει μια χαρακτηριστική συνέπεια. Και όταν σχηματίζεται μια τέτοια ισορροπία σε ένα ατελείωτο ντέρμπι; Τότε η ιστορία της Τούμπας, σε προκαλεί να πεις πολλά αλλά και τίποτα.

Το ντέρμπι ξεκίνησε με γκάζια. Και με τον Μπράουν Ιντέγιε να κάνει πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί στους συμπαίκτες του. Να… σημαδεύει ξανά την Τούμπα, με εκείνον τον πανηγυρισμό που πλέον μοιάζει να γίνεται σήμα κατατεθέν του κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ο Νιγηριανός φορ στην πρώτη καλή στιγμή του ματς έβαλε τον Άρη μπροστά στο σκορ. Μια στημένη μπάλα, μια κλασική ασίστ του –καταπληκτικού- Φετφατζίδη και το σουτ του διεθνούς στράικερ στα δίχτυα του Πασχαλάκη. Η τριλογία του 0-1 για τους Κιτρινόμαυρούς.

Η χαρά των φιλοξενούμενων όμως δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ, μιας και δύο λεπτά αργότερα ο Λεο Μάτος τους πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα. Ακόμη ένα γκολ από τον «αέρα» φέτος για τους νταμπλούχους. Από μια στημένη μπάλα (κόρνερ του Μίσιτς) και την κεφαλιά του Βραζιλιάνου από το πρώτο δοκάρι: 1-1 μόλις στο 6΄. Τι καλύτερο να σκεφτεί κανείς ως αφετηρία…

Ο τρελός ρυθμός όμως δεν κράτησε για πολύ. Και αυτό ελέω τραυματισμών. Πρώτα του Πέλκα που αντικαταστάθηκε άμεσα (15΄Λημνιός), έπειτα από τον Κούεστα (24΄) που έσφιξε τα δόντια και έφτασε ως την ανάπαυλα. Δύο μεγάλες διακοπές που «πάγωσαν» τη μπάλα.

Ο Άρης προσαρμόσθηκε γρήγορα και σε αυτό το τέμπο. Και ουσιαστικά ως το 40΄είχε τον έλεγχο. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του μπόρεσε να νιώσει γηπεδούχος μόνο στο τελευταίο πεντάλεπτο πριν την ανάπαυλα. Εκεί που του προέκυψαν δύο-τρεις φάσεις μαζεμένες. Στο 40΄ο Άκπομ έφυγε από κανονική θέση, αλλά άργησε με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον Κουέστα, ενώ στο 42’ το σουτ του Ζαμπά έφυγε άουτ.

Από τα μισά του δρόμου και έπειτα ο Δικέφαλος ήταν που είχε την ανάγκη να «αλλάξει» κάτι. Εξ ου και η καλύτερη επιστροφή του στον αγωνιστικό χώρο. Καλύτερη σε ότι αφορά στις μεγάλες κατοχές μπάλας πάντως. Όχι σε κάτι παραπάνω. Εξ ου και η επιλογή του Αμπέλ να περάσει στο ματς τον Ελ Καντούρι (57΄).

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία όντως το πράγμα άρχισε και πάλι να «ανάβει». Ο Λημνιός (66΄), ο Ιντέγιε (68΄) στην πρώτη κλασική ευκαιρία του ματς. Ρινγκ η Τούμπα και ενδιάμεσα στις δύο στιγμές, η αποβολή του Λέο Μάτος με δεύτερη κίτρινη που σαφώς και έμοιαζε να γέρνει τη πλάστιγγα στους φιλοξενούμενους. Στην πραγματικότητα όμως ο Άρης αυτό το αριθμητικό πλεονέκτημα δεν το ευχαριστήθηκε ποτέ. Δεν πρόλαβε μιας και στο 71΄ ο Σάσα ακολούθησε τον Βραζιλιάνο του ΠΑΟΚ στα αποδυτήρια. Δεύτερη κίτρινη και αυτός.

Και εκεί που πλέον όλα έδειχναν 1-1; Τελικά προέκυψε 2-2. Πως; Ο Ματίγια μετά από την έξοχη επιθετική ενέργεια του Άρη σε μια φάση που ξεκίνησε από αριστερά, έκανε το σουτ με το δεξί για να αιφνιδιάσει τον Πασχαλάκη στην κλειστή γωνία και να κάνει το 1-2 (87΄). Σε μια φάση που η μπάλα «πούλησε» τον πορτιέρο του ΠΑΟΚ καθώς κόντραρε.

Ο ΠΑΟΚ βγήκε όλος μπροστά. Αναμενόμενα. Για να σώσει κάτι. Στο 90+5’ ο Βαρέλα, είχε δοκάρι, αλλά στο 90+7’ ο Μίσιτς με δεξί σουτ μετά την σέντρα του Γιαννούλη, έγραψε το τελικό 2-2.

ΠΑΟΚ (Φερέιρα): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Ντόουγκλας, Μίσιτς, Ζαμπά (58’ Ελ Καντουρί), Μπίσεσβαρ, Πέλκας (15’ Λημνιός), Ακπόμ (70’ Σβιντέρφσκι).

Άρης (Τερζής): Κουέστα (46’ Έμαν), Κόρχουτ, Ρόουζ, Βέλεθ, Σούντγκρεν, Φετφατζίδης (85’ Σόουζα), Σάσα, Ματίγια, Ντιγκινί, Ιντέγε, Γκάμα (64’ Λάρσον)