Ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού τελείωσαν τα καλωσορίσματα και οι συνήθεις φιλοφρονήσεις, ετέθησαν τα δύσκολα θέματα της περιόδου. Και εξηγούμαι…

nnn

Ο κ. Ρος, με επόμενο σταθμό την Αγκυρα, πήγε τη συζήτηση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, στην ΕΑΒ και γενικότερα στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη συζήτηση, παρόντος και του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη (στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η αμυντική βιομηχανία), άπαντες διερωτήθηκαν τι θα γίνει με την ακύρωση της τουρκικής παραγγελίας των F-35, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ενδιέφερε την αμερικανική κυβέρνηση μια τέτοια… τράμπ(α). Η συζήτηση όμως δεν τελείωσε εκεί…

nnn

Μάκρυνε η κουβέντα λόγω κυρίως της ελληνικής οικονομικής δυσχέρειας, ωστόσο ο Πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία και έθεσε στον κ. Ρος ένα ταπεινότερο θέμα που αφορά στους υπέρογκους δασμούς που ετοιμάζεται να βάλει ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στα ευρωπαϊκά προϊόντα, χωρίς να εξαιρέσει το λάδι και τις επιτραπέζιες ελιές.

nnn

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον αμερικανό υπουργό ότι η αμερικανική παραγωγή είναι ελλειμματική στα προϊόντα αυτά, καλύπτει μόνο το 5% της ζήτησης και θα ήταν άδικο να τιμωρηθούν αμιγώς ελληνικά προϊόντα. Για το δίκαιο του αιτήματος του πρόσφερε τρία μπουκάλια ελαιόλαδο και επέμεινε να το δοκιμάσει όταν επιστρέψει στις ΗΠΑ.

nnn

Ο αμερικανός υπουργός ωστόσο άδραξε και αυτός την ευκαιρία και έθεσε μετά επιτάσεως το δικό του αίτημα. Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να διευκολύνουν οι ελληνικές αρχές την έρευνα για το σκάνδαλο της Aegean Marine Petroleum και την εξαπάτηση του αμερικανικού χρηματιστηρίου από την πρώην εταιρεία του Δημήτρη Μελισσανίδη.

nnn

Επέμενε ότι εδώ και ενάμιση χρόνο, με ευθύνη των ελληνικών αρχών, η υπόθεση δεν έχει ξεκαθαρίσει και αποτελεί θέμα τιμής απέναντι στους εξαπατημένους αμερικανούς επενδυτές. Περιττό να σημειώσω ότι τις προηγούμενες ημέρες η Οικονομική Αστυνομία εισέβαλε στις κτιριακές εγκαταστάσεις της άλλοτε εταιρείας του κ. Μελισσανίδη και αφαίρεσε ηλεκτρονικό υλικό και αρχεία.

Ο άτυπος σύμβουλος του Τσίπρα

Σας έχω νέα από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Ως γνωστόν, ο κ. Χουλιαράκης διαφώνησε με τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα και για τον λόγο αυτόν απομονώθηκε από το σύστημα του ηττημένου «μεγάλου τιμονιέρη». Ωστόσον μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας τού ζήτησε να γίνει σύμβουλός του, πλην όμως ο κ. Χουλιαράκης βρήκε δουλειά στην Αμερική και στο Πανεπιστήμιο Γουόρινγκ του Λονδίνου και αρνήθηκε τη θέση. Δέχθηκε απλώς να συμβουλεύει ατύπως τον κ. Τσίπρα. Πριν από μερικές ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε να τον εκπροσωπήσει στη συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, όπως και έγινε. Τα υπόλοιπα προσεχώς.

Τα βασιλικά κτήματα στους εκσυγχρονιστές!

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την προσέλκυση κεντροαριστερών εκσυγχρονιστών για να αναλάβουν κρίσιμα έργα της διακυβέρνησης της χώρας. Την τελευταία εβδομάδα πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου διακεκριμένος επιστήμονας ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός και ήταν στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Του προτάθηκε να αναλάβει την αξιοποίηση του βασιλικού κτήματος Τατοΐου και Αγιάς Λάρισας, κατά τα πρότυπα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Η ευθύνη της αξιοποίησης του έργου έχει ανατεθεί στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Το όνομα του διαπρεπούς καθηγητή αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες, αφού ολοκληρωθούν στη Θεσσαλονίκη οι σχετικές συνεννοήσεις.

Χωρίς σκιές

Οι δρόμοι της VDL – εννοώ την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διασταυρώθηκαν καθώς Τρίτη μεσημέρι ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης γευμάτισε στη Χάγη με τον Μαρκ Ρούτε, ενώ το ίδιο βράδυ δείπνησε με τον Ολλανδό η Ούρσουλα. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος (ΜΕΑ) της χώρας μας στις Βρυξέλλες, πρέσβης Ανδρέας Παπασταύρου, συνδέεται με τον ολλανδό ομόλογό του Ρόμπερτ ντε Χόορτ που του έδωσε «κλίμα» πριν και μετά. Μαθαίνω πως στις Βρυξέλλες βρέθηκε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης στον ΟΑΣΕ στη Βιέννη, πρέσβης Γιάννης Βράιλας. Ο κ. Βράιλας θα πάει ΜΕΑ στις αρχές του 2020, αφού η κυβερνητική απόφαση είναι να μην εκβιάζονται οι μετακινήσεις αλλά να γίνονται ομαλά, χωρίς βιασύνες και σκιές.

Πρώτα Πομπέο, μετά Στρατηγικός Διάλογος

Για το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Οκτωβρίου «κλειδώνει», όπως όλα δείχνουν, η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, ενώ θα έχει και παράλληλο πρόγραμμα πολλών, πέραν των κλασικών πολιτικών, συναντήσεων. Αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψης Πομπέο, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου θα αρχίσουν οι εργασίες του 2ου Γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδας και θα ολοκληρωθούν στις 9 Οκτωβρίου.

Ας μην ανησυχούν οι πλούσιοι της Εκάλης

Μια φήμη διέτρεξε την Εκάλη τις τελευταίες ώρες σκορπώντας ρίγη ανησυχίας στους πλούσιους κατοίκους της. Η είδηση έλεγε ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σκοπεύει να εγκαταστήσει σε ίδρυμα της περιοχής 260 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προερχόμενα από τα νησιά του Αιγαίου. Ρώτησα τον κ. Χρυσοχοΐδη και μου είπε ότι τα παιδιά δεν είναι 260 αλλά περισσότερα από 1.000, 700 από τα οποία ήταν στοιβαγμένα από τους «ανθρωπιστές» του ΣΥΡΙΖΑ στην άθλια Μόρια. Ο ίδιος με διαβεβαίωσε ότι δίνει σκληρό αγώνα ώστε μεγάλος αριθμός παιδιών να συνδεθούν με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη και τα υπόλοιπα να φιλοξενηθούν σε ξεχωριστούς ανθρώπινους χώρους. Να πάνε σχολείο, να ενταχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ελληνική κοινωνία. Ας μην ανησυχούν οι πλούσιοι της Εκάλης, που κανονικά θα έπρεπε να ανοίξουν μεγάλη αγκαλιά γι’ αυτά τα παιδιά.

Οι χρυσοκάνθαροι της Τράπεζας Αττικής

H Τράπεζα Αττικής έχει μια συγκροτημένη νομική υπηρεσία αποτελούμενη από 20 άτομα και επικεφαλής έγκριτο νομικό. Εδώ και τρία χρόνια όμως, από την παλαιά διοίκηση Παναγιώτη Ρουμελιώτη, έχουν προσληφθεί επιπλέον ως νομικοί σύμβουλοι της τράπεζας τέσσερις μεγαλοδικηγόροι.

nnn

Μεταξύ αυτών, όπως μου λένε αρμοδίως, είναι και ο «θαυμαστής» του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Μαντζουράνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ετήσιο πακέτο (αμοιβή, αυτοκίνητο, κάρτες κ.λπ.) για τους τέσσερις συμβούλους κοστίζει στην τράπεζα πάνω από 500.000 ευρώ(!).

nnn

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα χειριστεί αυτή την κατάσταση η νέα διοίκηση της πολύπαθης τράπεζας που έχει αναλάβει με όραμα την ανάπτυξη της Attica, την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων και την περιστολή αλόγιστων δαπανών.