Τελικά τι πραγματικά συμβαίνει, επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου ή η οικονομία αγκομαχάει;

Η ανακοίνωση της ανεξάρτητης Στατιστικής Αρχής ότι το ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και 1,9% σε ετήσια βάση, μπέρδεψε όλους όσοι θέλουν να αντιμετωπίζουν την οικονομία με όρους μικροπολιτικής.

Αλλοι πίσω από τους αριθμούς ήθελαν να δουν τις προσδοκίες που δημιούργησε η πολιτική αλλαγή, άλλοι να επιβεβαιώσουν ακόμη μία αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι όμως έχασαν τον μπούσουλα καθώς ταυτόχρονα αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο που αυξήθηκε μόλις 0,2% και 1,1% σε ετήσια βάση.

Ολοι οι αριθμοί είναι εκτός στόχων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το θετικό πρόσημο του τριμήνου των εκλογών οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 5,3%, καθώς όπως όλοι θυμούνται ο κ. Τσίπρας έδωσε μέχρι και «σύνταξη της άνοιξης» εν όψει της ευρωκάλπης, και δευτερευόντως των εξαγωγών και του τουρισμού. Δυστυχώς οι επενδύσεις για ακόμη ένα τρίμηνο ήταν αρνητικές και μάλιστα μειώθηκαν κατά 5,8%.

Ευτυχώς ο υπουργός επί των Οικονομικών, ο οποίος πλέον συναισθάνεται την ευθύνη και το βάρος που έχει αναλάβει, με γραπτή δήλωσή του έδωσε την πραγματική διάσταση. Ο κ. Σταϊκούρας με δυο λόγια είπε:

«Η επίδοση της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης ήταν 1,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Υπήρξε χαμηλότερη και από την αντίστοιχη του πρώτου εξαμήνου του 2018. Συνεπώς ο ρυθμός μεγέθυνσης υπήρξε γενικά αναιμικός, σε φθίνουσα πορεία μεταξύ των δύο αντίστοιχων εξαμήνων των τελευταίων δύο ετών, χαμηλότερος των στόχων της προηγούμενης κυβέρνησης».

Είναι γεγονός ότι οι αριθμοί απέχουν πολύ από τους στόχους που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ (2,3% εφέτος και 2,5% το 2020) και πολύ περισσότερο η Νέα Δημοκρατία (3,5% και 4%) στο πρόγραμμά της.

Είναι προφανές για τη σημερινή κυβέρνηση ότι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας καθώς αποτελεί κλειδί επιτυχίας ή αποτυχίας του προγράμματος «Ανάπτυξη για όλους» το οποίο παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το έργο όμως είναι πιο δύσκολο καθώς το σημείο εκκίνησης είναι δυσμενέστερο των προεκλογικών σχεδίων.