Σοκαρισμένοι είναι οι κάτοικοι της Σάμου μετά τον άδικο χαμό 19χρονου φοιτητή, ο οποίος έσβησε στο υπαίθριο γήπεδο του κλειστού Γυμναστηρίου Καρλοβάσου την ώρα που έπαιζε μπάσκετ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του samiakonvima, στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου όπου διακομίστηκε αρχικά ο 19χρονος, δεν υπήρχε απινιδωτής, που ίσως και να μπορούσε να σώσει τη ζωή του νεαρού αθλητή, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του.

Οι γιατροί τόσο στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, όσο και στο Νοσοκομείο Σάμου, όπου διακομίστηκε στη συνέχεια ο νεαρός, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να τον κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν.

Έρανος για απινιδωτή

Οι κάτοικοι της Σάμου εκφράζουν την οργή, τον θυμό, αλλά και τον φόβο τους για τις μεγάλες ελλείψεις του ιατρικού κέντρου, που είναι άκρως επικίνδυνες και που μπορούν να στοιχίσουν ανθρώπινες ζωές.

Με αφορμή το τραγικό αυτό περιστατικό, οι Σαμιώτες αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο.

Ένας επιχειρηματίας του νησιού ξεκίνησε διαδικτυακό κάλεσμα για τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να αγοραστεί ένας απινιδωτής για το Κέντρο Υγείας στο Καρλόβασι.

Όπως έγραψε στην ανάρτησή του: «Εγώ τη Δευτέρα το πρωί ξεκινάω έρανο στο μαγαζί για την απόκτηση απινιδωτή φορητού όχι για τους πελάτες μας αλλά για όλη τη γύρω περιοχή.. Η ομάδα διάσωσης παράρτημα Σάμου ήδη έχει κάνει σεμινάρια σε πολύ κόσμο και θα κάνει κι άλλα.. Με 4 η 5 απινιδωτές καλύπτουμε όλη τη πόλη και με κόσμο πιστοποιημένο λαμβάνουμε τα μέτρα μας μόνοι μας κι ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες απώλειας από ανακοπή.. Δε θέλω ούτε μπράβο ούτε τίποτα. Θέλω συμμετοχή να κάνουμε όλοι κάτι για όλους μας.. Ο απινιδωτής ο πρώτος καταλαβαίνετε όλοι τι όνομα θα έχει!!»

Άλλος ένας κάτοικος της περιοχής, με σχετική ανάρτηση στο Facebook, πρότεινε τη δημιουργία μίας ομάδας που θα απαρτίζεται από άτομα με γνώσεις στις πρώτες βοήθειες, ώστε τα θύματα να μην μένουν για ώρα χωρίς τις βασικές πρώτες βοήθειες μέχρι την άφιξη ασθενοφόρου.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Καλησπέρα σας. Ως μαθητευόμενος διασώστης και κάτοχος τίτλου BLS Βασικής υποστήριξης ζωής με αφορμή τον άδικο χαμό ενός νέου συνανθρώπου μας προτείνω την δημιουργία μίας ομάδας πού θα απαρτίζεται από άτομα με γνώσεις στις πρώτες βοήθειες. Ο καθένας μας που έχει γνώση να δώσει το τηλέφωνο του και διεύθυνση (προαιρετικά) ώστε τα θύματα να μην μένουν για ώρα οι ώρες χωρίς τις βασικές πρώτες βοήθειες μέχρι την άφιξη ασθενοφόρου. Να προσθέσω ότι κανένας δεν θα δεσμεύεται να είναι παντού παρόν. Απλά αν γίνει κάτι μήνυμα στην ομάδα ή τηλέφωνο σε όποιον ξέρει ότι είναι κοντά και αν είναι κάποιος διαθέσιμος πάει. Ελπίζω να αγκαλιάσετε όλοι αυτή την προσπάθεια. Όσοι επιθυμούν κοινοποιούν. Αφού εγκαταλειφθήκαμε να πεθαίνουμε σαν τα σκυλιά ας κινητοποιηθούμε. Υ.Γ Χρειάζονται άτομα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΈΝΑ για την αποφυγή πρόσθετου κακού προς τα θύματα και την ύπαρξη νομικής κάλυψης!»