Μήνυμα κινδύνου εστάλη μαζικά στους πολίτες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές που υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς.

Το μήνυμα ήταν ηχητικό και γραπτό και στην πρώτη εφαρμογή του υπάρχουν προβλήματα καθώς δεν το έχουν λάβει όλοι οι πολίτες και διερευνώνται τα αίτια αυτού του γεγονότος.

Το μήνυμα του 112 γράφει:

Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης: Εξαιρετικά επείγουσα 

Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας 10-08-2019 11:56. Αποφύγετε ενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά στην ύπαιθρο. Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς. Οδηγίες προστασίας civilprotection.gr. Το μήνυμα στέλνεται και στην αγγλική γλώσσα.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από την Πολιτική Προστασία, λειτουργούν πλέον τα δύο κέντρα διαχείρισης του 112 και πλέον θα μπορεί να γίνεται μαζική αποστολή SMS στα κινητά όλων των πολιτών, σε περιοχές που είναι σε εξέλιξη φυσική καταστροφή, 24 ώρες το 24ωρο για επτά μέρες την εβδομάδα.

Μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την τελική λειτουργία του 112, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης θα στέλνονται μηνύματα και CBS και SMS.

Σύμφωνα με διευκρινήσεις από την ΓΓΠΠ, με τον τρόπο CBS μπορούν να ενημερώνονται αυτομάτως όλα τα κινητά μιας περιοχής, για την απομάκρυνση, π.χ., του πληθυσμού λόγω κινδύνου, αλλά επειδή για τη λήψη των μηνυμάτων πρέπει τα κινητά να έχουν ειδικό πρόγραμμα, θα στέλνονται και με SMS, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη.

Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ, για το πώς θα ρυθμίσουν οι πολίτες τα κινητά που δεν έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα για την ενημέρωση με μηνύματα CBS, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν με τον τρόπο αυτό τις ειδοποιήσεις. Στην τελική λύση θα μπορούν να στέλνονται ειδοποιήσεις και σε σταθερά τηλέφωνα.

Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι πολίτες έχουν από πριν την δυνατότητα να τηλεφωνούν για βοήθεια ή για να αναφέρουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο 112.

Αυτή την στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί ο αυτόματος γεωεντοπισμός του τηλεφώνου που καλεί, κάτι που θα γίνεται άμεσα στην τελική λειτουργία του 112, αν και τώρα είναι δυνατή μέσω των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, που συνεργάζονται με τα συντονιστικά κέντρα.

«Κόκκινος συναγερμός»

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός λόγω καιρού και του επικίνδυνου «κοκτέιλ» καύσωνα και ανέμων.

Πολλές περιοχές  βρίσκονται«στο κόκκινο» για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι μετά από επτά χρόνια, από τον Αύγουστο του 2012, μεγάλο μέρος της χώρας τίθεται σε «κόκκινο συναγερμό». Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για το Σάββατο φτάνει στο επίπεδο 5, που είναι το υψηλότερο, ειδικά σε Αττική, Εύβοια, Νότια Πελοπόννησο και αρκετά νησιά.

Το εκρηκτικό μίγμα δημιουργείται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά και τους πολύ δυνατούς ανέμους, βόρειους – βορειοανατολικούς, που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σε συνδυασμό με πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας. Για αυτό τον λόγο θα ενισχυθούν τα μικτά κλιμάκια Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και στρατού που θα περιπολούν σε όλα τα δάση και τα αλσύλια της χώρας για να μήν εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Όλο το σώμα της Πυροσβεστικής και η Αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή ολόκληρο το τριήμερο.

Οι περιοχές κινδύνου

Η Κατάσταση Συναγερμού είναι το ανώτατο στάδιο κινδύνου, (κατηγορία 5) και προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

Ταυτόχρονα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) • Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
  • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)

Σε Γενική Επιφυλακή η Πυροσβεστική

Όσον αφορά την Πυροσβεστική, με διαταγή του Αρχηγού τίθενται σε Γενική Επιφυλακή όλες οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις, από τις 07:30 της 10-08-2019.

Αυτό σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Θα πραγματοποιούνται περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επίσης όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πυροσβεστικής «επειδή οι ανωτέρω περιγραφόμενες συνθήκες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ακραίας συμπεριφοράς, απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς
  • Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter
  • Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112
  • Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για την δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».