Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ: Τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας

Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση, όσοι ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους, μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».

Μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση, όσοι ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους, μέσω του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 25.000 δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση έως 70% (ανάλογα με το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα) για προϋπολογισμό έως 25.000 ευρώ, παράλληλα με χορήγηση άτοκου τραπεζικού δανείου για το υπόλοιπο του ποσού.

Για την σημασία και την αποδοτικότητα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκων» τόσο για τους πολίτες όσο και για το περιβάλλον, μίλησε στην εκπομπή One Direct ο Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος και Ενεργειακός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ, Απόστολος Ευθυμιάδης.

Ο κ. Ευθυμιάδης τόνισε πως πρέπει να υπάρχουν φοροαπαλλαγές σε όσα σπίτια κάνουν ενεργειακές παρεμβάσεις και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ανακαινιστούν τρία εκατομμύρια σπίτια. Με το τρέχον πρόγραμμα θα ανακαινιστούν μόλις 25.000. Πρέπει να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ανακαινίσει ο κόσμος τα σπίτια του. Έτσι κερδίζει και η αγορά και το περιβάλλον».

Επίσης, σημείωσε πως «η ενέργεια πλέον είναι στο επίκεντρο της πολιτικής» και συμπλήρωσε ότι «εμείς ως εταιρεία πιέζουμε να μη πέσουν κι άλλοι φόροι πάνω στα σπίτια».

Οι αλλαγές

Οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν από τους ενδιαφερόμενους θα αφορούν τις εξής κατηγορίες:

  • αντικατάσταση κουφωμάτων
  • τοποθέτηση συστημάτων σκίασης
  • τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτηριακό κέλυφος
  • αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
  • αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή – η επιλογή γίνεται από μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk