Σε τρεις φάσεις λύση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

«Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς τη λύση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων» τονίζει στην πρώτη του συνέντευξη από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κ. Γιώργος Ζαββός.

«Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς τη λύση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων» τονίζει στην πρώτη του συνέντευξη από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ο κ. Γιώργος Ζαββός.

Οπως εξηγεί, η λύση στη δύσκολη αυτή εξίσωση περνά μέσα από τρεις πυλώνες:

-Τις προσπάθειες των διοικήσεων των τραπεζών για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.

-Την ενεργοποίηση του συστήματος εγγυήσεως περιουσιακών στοιχείων (Αsset Protection Scheme), το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης και θα τεθεί στη διάθεση των τραπεζών το φθινόπωρο.

-Την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη ζητηθεί από τις τραπεζικές διοικήσεις να κάνουν τους απαραίτητους υπολογισμούς, ώστε να είναι έτοιμες για την άμεση χρήση των υπό δημιουργία εργαλείων.

Ο κ. Ζαββός καλεί τις τράπεζες «να συνεχίσουν να αναζητούν και να διαμορφώνουν τις κατάλληλες προτάσεις ρύθμισης δανείων σε όλους όσοι λόγω κρίσης βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους» και να δώσουν «δεύτερη ευκαιρία» στις επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε αδιέξοδο αλλά έχουν πιθανότητες να ανακάμψουν.

Παράλληλα, για τους συνεπείς στην πληρωμή των στεγαστικών τους δανείων ο κ. Ζαββός τονίζει πως πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες του ίδιου του τραπεζικού συστήματος για την επιβράβευσή τους και προαναγγέλλει την υποβολή προτάσεων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Γ. Ζαββός στη συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής απαντά:

Πώς θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών

Ποιο το σχέδιο απεγκλωβισμού των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια

Γιατί προκρίνεται σε πολλές περιπτώσεις η λύση της πώλησης των κόκκινων δανείων σε funds σε σχέση με τις απευθείας διευκολύνσεις στους δανειολήπτες

Τι θα γίνει με τις συμμετοχές του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες – Είναι εφικτή η πώληση των μετοχών αυτών;

Πώς εκτιμά την αντίδραση των διεθνών αγορών στις πρώτες κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Ποια τα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των καταθέσεων

Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κ. Ζαββός στους Ζώη Τσώλη και Αγη Μάρκου στο «Βήμα της Κυριακής» 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk