Παίρνει κεφάλι η online διαφήμιση

Οι διαδικτυακές διαφημιστικές δαπάνες θα αντιπροσωπεύουν το 52% της συνολικής αγοράς το 2021

Η διαδικτυακή διαφήμιση ξεκίνησε δειλά πριν από μία δεκαετία, αλλά το 2021 όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει το ήμισυ της συνολικής αγοράς με τζίρους που θα είναι μεγαλύτεροι από τις δαπάνες για διαφημίσεις σε έντυπα και τηλεόραση μαζί.

Ειδικότερα, η διαφημιστική δαπάνη μέσω Internet θα αντιπροσωπεύει το 52% της συνολικής παγκόσμιας οικονομικής δαπάνης το 2021, υπερβαίνοντας το 50% για πρώτη φορά. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Zenith, το αντίστοιχο ποσοστό κατά το τρέχον έτος θα είναι 47% από 44% της συνολικής αγοράς, που αντιπροσώπευε η διαφημιστική δαπάνη μέσω Διαδικτύου παγκοσμίως το 2018.

Από την άλλη πλευρά, ενώ η online διαφημιστική αγορά ωριμάζει παγκοσμίως, το ποσοστό ανάπτυξης επιβραδύνεται. Ετσι, οι διαφημιστικές δαπάνες μέσω Διαδικτύου αυξήθηκαν κατά 17% το 2018, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 το αντίστοιχο ποσοστό συνηγορεί για ανάπτυξη της τάξεως του 12% στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Μέχρι το 2021, οι ερευνητές αναμένουν ότι το ποσοστό αύξησης των διαφημιστικών δαπανών μέσω ψηφιακών καναλιών θα μειωθεί στο 9% ετησίως. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, έως το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς της διαφήμισης μέσω Διαδικτύου θα έχει συγκλίνει με τον ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς στο σύνολό της.

Ψηφιακά κανάλια

Ο ρυθμός αύξησης της διαφημιστικής δαπάνης ποικίλλει ανάμεσα στα διαφορετικά ψηφιακά κανάλια και θα συνεχίσει να κινείται έτσι έως το 2021. Η άνοδος των δαπανών διαφήμισης μέσω διαδικτυακών βίντεο και μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης θα είναι της τάξεως του 18% και 17% ετησίως, αντίστοιχα, στο 2021.

Αυτά τα κανάλια επωφελούνται από τις συνεχείς τεχνολογικές βελτιώσεις στην τεχνολογία των smartphones και από τις αυξανόμενες ταχύτητες σύνδεσης σε συνδυασμό με την έντονη αύξηση των επενδύσεων σε περιεχόμενο.

Μάλιστα, η τεχνολογία 5G θα βελτιώσει περαιτέρω την εμπειρία σε αυτά τα κανάλια, καθιστώντας τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας πολύ πιο γρήγορες.

Στο μεταξύ, άλλα κανάλια αναπτύσσονται με μικρότερες ταχύτητες.

Η αμειβόμενη αναζήτηση, η οποία αντιπροσώπευε το 37% των δαπανών διαφήμισης μέσω Διαδικτύου το 2018, ενισχύθηκε κατά 11% το περασμένο έτος, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξής της θα μειωθεί στο 7% το 2021. Οι διαβαθμισμένες διαφημίσεις μέσω Διαδικτύου (οι διαφημίσεις που βρίσκονται δίπλα σε άλλες διαφημίσεις και όχι σε περιεχόμενο, όπως θέσεις εργασίας, ακίνητα και μεταχειρισμένα οχήματα) αρχίζουν επίσης να χάνουν έδαφος.

Η διαβαθμισμένη διαφήμιση στο Διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 9% παγκοσμίως το 2018, αλλά ήδη αρχίζει να συρρικνώνεται σε ορισμένες αγορές και το 2021 οι ερευνητές αναμένουν ότι οι δαπάνες αυτές θα μειωθούν κατά 1,6% παγκοσμίως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk