Απ’ ό,τι θυμάμαι, είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και συναντήθηκε με πρωθυπουργό. Το 2017 πήγαν στο Μαξίμου εκπρόσωποι του κ. Λάτση (όχι όμως ο ίδιος) και συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των ΕΛΠΕ. Αυτή τη φορά όμως ο κ. Λάτσης κλήθηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (φωτογραφία) με θέμα την επένδυση στο Ελληνικό. Η συνάντηση κράτησε μιάμιση ώρα και πραγματοποιήθηκε, όπως μου έλεγαν κυβερνητικές πηγές, σε εξαιρετικό κλίμα.

nnn

Κυριάκος Μητσοτάκης και Σπύρος Λάτσης συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό. Συμφώνησαν συγκεκριμένα να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για αυτή τη σημαντική επένδυση, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν όλα τα εμπόδια που καθυστέρησαν την έναρξη του τόσο επωφελούς για τη χώρα έργου. Να σημειώσω εδώ ότι ο αρμόδιος για τις επενδύσεις υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως έως το τέλος του χρόνου θα μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό.

Ημουν κι εγώ… ΠαΣοΚ

Οταν ο βουλευτής Αρκαδίας του ΚΙΝΑΛ Οδ. Κωνσταντινόπουλος έλεγε στη Βουλή ότι όπου και να κοιτάξει βλέπει παντού ΠαΣοΚ, ίσως ορισμένοι να το εξέλαβαν ως υπερβολή. Ελα όμως που δεν είναι, αφού το περίφημο Κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, στη γιορτή της Δημοκρατίας, γέμισε από Πασόκους. Οχι δεν ήταν μόνο η Φώφη Γεννηματά, που καμάρωνε μεν ακούγοντας τους Βελόπουλο και Βαρουφάκη να δηλώνουν ότι κάποτε υπήρξαν ΠαΣοΚ, πλην όμως ένιωθε (και το παρατηρούσες στο πρόσωπό της) μια ικανοποίηση που το ΠαΣοΚ απαλλάχθηκε από αυτούς τους δύο.

nnn

Ο μόνος που χαιρόταν να ακούει τον Βελόπουλο να λέει πως ήταν ΠαΣοΚ δεν ήταν άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα. Οταν ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης τού εξηγούσε πώς έγινε ΠαΣοΚ (και ήταν μάλιστα οργανωμένος) αλλά και πώς έφυγε, ο κ. Τσίπρας γελούσε. Και με τι νομίζετε ότι γέλασε πιο πολύ; Οταν άκουσε τον κ. Βελόπουλο να λέει «έφυγα από το ΠαΣοΚ όταν κατάλαβα ότι έκλεβαν». Εκεί να δείτε γέλιο ο κ. Τσίπρας.

nnn

Πάντως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έμειναν έκπληκτοι όταν άκουσαν τον κ. Βελόπουλο να λέει ότι έχει έναν αδελφό που ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Τον ρώτησαν εάν αυτό συνέβη πριν από χρόνια: «Οχι, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου στην Α’ Θεσσαλονίκης» ήταν η απάντησή του. Η επόμενη ερώτηση ήταν «Είχε άλλο όμως επίθετο;», αλλά ο κ. Βελόπουλος τους ενημέρωσε ότι έχουν το ίδιο επίθετο, έκαναν μάλιστα μαζί και ραδιοφωνική εκπομπή.

nnn

Η επόμενη εξομολόγηση του στόρι «ήμουν και εγώ ΠαΣοΚ» ήρθε από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Στην αρχή έλεγε στον Δ. Κουτσούμπα πως ήταν ΚΚΕ, όχι όμως Ελλάδος αλλά… Λονδίνου, και εν συνεχεία αποκάλυψε και αυτός ότι ήταν ΠαΣοΚ. Αλλά δεν του άρεσε, ήθελε το ΚΚΕ (που ψήφισε), όχι όμως το ΚΚΕ του Περισσού (και του Χαρίλαου Φλωράκη), και έτσι πήγε στο Λονδίνο και γράφτηκε στην ΚΝΕ.

nnn

Υστερα απ’ αυτό δικαίως η Φώφη Γεννηματά είπε πως «ήμαστε όλοι κάποτε ΠαΣοΚ» με τον κ. Κουτσούμπα να λέει «εμένα βγάλτε με έξω από το ΠαΣοΚ». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ακούγοντας όλα αυτά περί ΠαΣοΚ και περί Πασόκων, ευχήθηκε στη Φώφη γρήγορη ανάσταση.

Οι… Μακρυκωσταίοι

Να σημειώσω, ωστόσο, ότι σε μια βραδιά στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ξεχώριζαν οι γραβάτες σημειώθηκαν ορισμένες ενδυματολογικές υπερβολές. Για παράδειγμα, με ασυνήθη περιβολή εμφανίστηκε ο Γ.  Βαρουφάκης φορώντας κοστούμι με ιβουάρ γυαλιστερό πουκάμισο κουμπωμένο ως τον λαιμό. Βλέποντάς τον παλαιός αντιστασιακός αναφώνησε: «Καλώς τους Μακρυκωσταίους και τους Κοντογιώργηδες» ενθυμούμενος, προφανώς, το λαιμοκούμπωμα του Παντελή Ζερβού στην εμβληματική ταινία.

Η Φώφη παίρνει πρωτοβουλίες

Και μια ο λόγος για το ΚΙΝΑΛ, τούτα έχω να σας πω: Συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς της συνεργάτες και κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής έχει αυτές τις ημέρες στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά. Η κυρία Γεννηματά περιγράφεται από τους συνομιλητές της αποφασισμένη να πάρει από τον Σεπτέμβριο τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα αποτρέψουν τη λεηλασία του κόμματός της από τον νέο δικομματισμό που ανέδειξε η κάλπη των εθνικών εκλογών.

nnn

Πρώτος στόχος της, μέχρι το κλείσιμο της Βουλής, είναι να παρουσιάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μια συμπαγή εικόνα κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων που φέρνει χωρίς διαβούλευση, όπως επισημαίνεται, η ΝΔ. Η κυρία Γεννηματά δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στους κόλπους των βουλευτών και αφορούν τον βαθμό της έντασης της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο στόχαστρο του ΚΙΝΑΛ η «Αυγή»

Ο μεγάλος της πονοκέφαλος είναι η αντιμετώπιση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ενός μηχανισμού διαστρέβλωσης των θέσεων του Κινήματος Αλλαγής. «Τους προειδοποιούμε ότι θα τους ξεμπροστιάσουμε» δήλωσε ο κ. Χρηστίδης, που έβαλε στο στόχαστρο και την «Αυγή». «Η «Αυγή», εφημερίδα της πρώην κυβέρνησης, έπιασε το νήμα από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να παραποιήσει τη θέση μας για το άσυλο» ανέφερε. Πάντως, δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια να διαστρεβλωθούν οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής. Φροντίζουν για αυτό με τις αντικρουόμενες δηλώσεις τους και οι βουλευτές του κόμματος.