Φανταστείτε ποια έκπληξη ένιωσαν οι 17 μαθητές που επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου με την ευκαιρία της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας όταν με το καλημέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτογραφία) τους είπε: «Να ξέρετε, παιδιά, ότι εδώ μέσα όλοι είμαστε προσωρινοί με εντολή του ελληνικού λαού».

nnn

Και πριν προλάβουν να συνέλθουν οι μαθητές τούς περίμενε και μια άλλη έκπληξη: Ο Πρωθυπουργός casual ντυμένος (λευκό πουκάμισο χωρίς γραβάτα, γκρίζο παντελόνι) οδήγησε τους μαθητές στην αίθουσα όπου θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο και εκεί αιφνιδίασε τους πάντες (ακόμα και τους στενούς συνεργάτες του που έως εκείνη την ώρα δεν είχαν ιδέα) ότι την Παρασκευή θα συγκαλέσει Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς κάμερες. Και το ανακοίνωσε στους μαθητές, που κοίταζαν έκπληκτοι ο ένας τον άλλον. Τους εξήγησε βεβαίως ότι κάνει Υπουργικό Συμβούλιο στο Μαξίμου και όχι στη Βουλή για να υπάρξει διάκριση εξουσιών.

nnn

Την πρώτη «κρυάδα» από την πρωθυπουργική αυτή ανακοίνωση ένιωσαν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που άρχισαν αμέσως τα τηλεφωνήματα σε υπουργούς για να τους ειδοποιήσουν για το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής: «Μα γιατί δεν μας είπατε τίποτα;» ρώτησαν τον Πρωθυπουργό, πλην όμως απάντηση δεν πήραν. Αλλωστε τελευταίως στο Μαξίμου ισχύει η παλαιά ρήση του αείμνηστου Αθανάσιου Τσαλδάρη «ερωτήσεις μπορείτε να κάνετε, απαντήσεις δεν πρόκειται να λάβετε».

Του πήρε και βουλευτές και το… γραφείο

Για όσους διερωτώνται τι απέγινε το γραφείο στη Βουλή του άλλοτε συγκυβερνήτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, τους πληροφορώ ότι το πήρε και αυτό ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν φτάνει που του πήρε σχεδόν όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, του πήρε και τα γραφεία του. Καλά, θα πείτε, ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει ήδη γραφείο στο ισόγειο της Βουλής, εκεί όπου ήταν παλαιότερα το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη και χρησιμοποιείται από τον εκάστοτε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Γιατί του χορηγήθηκε και δεύτερο, στον πρώτο όροφο, δίπλα από την αίθουσα της Γερουσίας;

nnn

Μου λένε ότι το δικαιούται ως πρώην πρωθυπουργός. Δηλαδή διαθέτει δύο γραφεία επειδή είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και πρώην Πρωθυπουργός. Αυτό το «πρώην πρωθυπουργός» τού έδωσε το δικαίωμα να έχει δύο γραφεία στη Βουλή. Αλλωστε μόνο δύο πρωθυπουργοί έχασαν τις εκλογές και δεν παραιτήθηκαν. Ο ένας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο άλλος ο Αλέξης Τσίπρας. Ετσι, ο Πρόεδρος της Βουλής παραχώρησε και δεύτερο γραφείο άνετο και ευήλιο στον κ. Τσίπρα. Αλλά αυτός ο πολιτικός πολιτισμός που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο μου φαίνεται πως έχει παραγίνει…

Ο Φλαμπουράρης και ο Σταύρος Θεοδωράκης

Και ξέρετε γιατί; Επειδή απέκτησε γραφείο στο Κοινοβούλιο και ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Οχι όποιο κι όποιο, αλλά γραφείο… αρχηγού κόμματος, αυτό που είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο ισόγειο, απέναντι από το γραφείο του Κώστα Σημίτη. Με ποια ιδιότητα, θα ρωτήσετε, ο κ. Φλαμπουράρης απέκτησε αρχηγικό γραφείο; Του πρώην υπουργού Επικρατείας; Του στενού φίλου του κ. Τσίπρα ή του υπουργού που επρόκειτο – όπως έλεγε – να ξεμπλοκάρει την επένδυση στο Ελληνικό;

Συριζαίων συνήθειες

Ορισμένοι Συριζαίοι δεν μπορούν να ξεχάσουν τις παλιές τους συνήθειες. Παρότι δεν έχουν εκλεγεί, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, εξακολουθούν να έρχονται στη Βουλή, να πίνουν το εσπρεσάκι τους (που είναι πάμφθηνο, 1,20 ευρώ) και να φροντίζουν παλιούς συνεργάτες τους. Ενα παράδειγμα; Την εμφάνισή του έκανε στο καφενείο της Βουλής (εν μέσω καπνιζόντων συριζαίων βουλευτών) ο Νίκος Καρανίκας, ο πάλαι ποτέ σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Αλέξη Τσίπρα. Χαιρέτησε πολλούς, μίλησε με λιγότερους και απήλθε. Οταν έφευγε έκανε την εμφάνισή του ο Μάκης Μπαλαούρας (που δεν εξελέγη). Ορισμένοι τον πείραξαν λέγοντάς του «ο εγκληματίας στον τόπο του εγκλήματος επιστρέφει», πλην όμως ο κ. Μπαλαούρας τους είπε ότι βρίσκεται στη Βουλή για να φροντίσει τους μετακλητούς συνεργάτες του που έμειναν χωρίς δουλειά.

nnn

Αλλά μη νομίζετε πως μόνον τα γραφεία ενδιαφέρουν τους Συριζαίους. Τους ενδιαφέρουν και οι… καλοκαιρινές διακοπές. Για παράδειγμα, η Ολγα Γεροβασίλη διαμαρτυρήθηκε επειδή η Βουλή θα κλείσει από τις 9 Αυγούστου έως τις 20 Αυγούστου. Επισήμως θα κλείσει από τις 12 Αυγούστου, αλλά επειδή 9 Αυγούστου είναι Παρασκευή η Βουλή κλείνει τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Η κυρία Γεροβασίλη αλλά και ο κ. Δρίτσας που μετέχουν στη Διάσκεψη των Προέδρων ζήτησαν περισσότερες ημέρες άδειας. Και όταν ρωτήθηκαν γιατί, απάντησαν για να είναι περισσότερες ημέρες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τους ψηφοφόρους τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Μάλλον ξέχασαν ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε εκλογές.

Κάποιοι καπνίζουν στη… ζούλα

Ως γνωστόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φανατικός αντικαπνιστής. Αλλωστε ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρε είναι η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσια κτίρια (και σε κλειστούς χώρους). Αλλά δημόσιο κτίριο (με την ευρεία έννοια) και κλειστός χώρος είναι και το Μέγαρο Μαξίμου. Τι γίνεται εκεί με το κάπνισμα, αφού υπάρχουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού που είναι καπνιστές; Χωρίς να θέλω να «δώσω» κανέναν, πληροφορώ τον Πρωθυπουργό (αλλά και τον προσωπάρχη του Μεγάρου Μαξίμου) ότι «κάποιοι καπνίζουν στη… ζούλα» και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Κάποιοι βγαίνουν στον περίβολο (δίπλα στο πρόχειρο γκαράζ που στήθηκε), οι πιο τολμηροί στη βεράντα (αυτή που είναι απέναντι από το Προεδρικό) και ολίγοι άλλαξαν συνήθειες. Το έριξαν στο IQOS, το οποίο σκέφτεται επίσης να απαγορεύσει σε κλειστούς χώρους ο Πρωθυπουργός και μάλιστα στο Μαξίμου.

ΥΓ.: Ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει και στο Προεδρικό Μέγαρο; (Μια ερώτηση έκανα.)