Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι που άφησε πίσω της 102 νεκρούς. Μέσα σε λίγες ώρες χάθηκαν ζωές και περιουσίες και χαράχθηκαν στο μυαλό στιγμές που δεν θα σβηστούν ποτέ.

Στη δημοσιότητα ήρθαν προσωπικές ιστορίες πόνου που δημιουργούν θλίψη και συγκίνηση. Μικρά παιδιά που δεν κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φλόγες παρά τις προσπάθειες των δικών τους. Άνθρωποι που παγιδεύτηκαν στα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους και δεν μπόρεσαν να σωθούν. Κάποιες ιστορίες δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

Όπως αυτή του Γιώργου Καΐρη, ο οποίος έχασε τη σύζυγό του. «Να βάζουν τον άνθρωπό σου μέσα σε ένα σάκο και να ακούς το φερμουάρ να κλείνει. Είναι τόσο δύσκολο να το αφομοιώσεις αυτό και να το δεχτείς» περιγράφει με δάκρυα στα μάτια, μιλώντας στην κάμερα του One Channel. «Μας κάψανε όλη μας τη ζωή» λέει.

Απόγευμα 23ης Ιουλίου και τρώνε μαζί στην κουζίνα. Από το παράθυρό τους βλέπουν το Μάτι να καίγεται. Δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι η φωτιά πλησιάζει και τους ίδιους. Όσο ο Γιώργος βγάζει το αμάξι από το γκαράζ η φωτιά ξεφεύγει.

«Ο θόρυβος που ερχόταν από τη φωτιά ήταν εκκωφαντικός. Τα πάντα σπάγανε». Ανήμπορος να αντιδράσει καθώς η φωτιά έχει περικυκλώσει το σπίτι στο οποίο βρίσκεται μέσα η Τάνια, στέκεται μπροστά από το σπίτι. Για 50 ολόκληρα λεπτά μιλούσαν στο τηλέφωνο και προσπαθούσε να βρει τρόπο να την βγάλει έξω. Απέχουν λίγα μέτρα ο ένας από τον άλλον. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

«18:49 ήταν το τελευταίο τηλεφώνημα, στο οποίο είπε πως έχουν τελειώσει όλα. Ξέρω ότι θα πεθάνω». Λίγα λεπτά αρκούν για γίνουν όλα στάχτη. Η Πυροσβεστική πουθενά. «Δεν υπήρχε τίποτα απολύτως» λέει στο One Channel. Στο σημείο φτάνει ο γιος και ο αδερφός της Τάνιας. Η Πυροσβεστική έρχεται μία ώρα μετά. Είναι όμως αργά.

«Όταν έφτασε εδώ ο πυροσβέστης, του λέει ‘κάνε πίσω, έχουν τελειώσει όλα’. Εκεί έσπασε η καρδιά μου» περιγράφει με τρεμάμενη φωνή ο Γιώργος Καΐρης. Ο ίδιος είναι ένας από τους εκατοντάδες συνανθρώπους μας που ένιωσαν βαθιά τον πόνο και την απώλεια. Όλοι τους έχουν όμως βαθιά μέσα τους, το ίδιο παράπονο. «Το γαμώτο είναι ότι ζούσε για 50 ολόκληρα λεπτά και δεν υπήρχε ένας για να μπορέσουμε να έρθουμε να τη σώσουμε. Το κράτος ήταν απών» καταγγέλλει.

Πηγή: onetv.gr