Με στόχο η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε εκθεσιακό hub για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας διαχείρισης εκθέσεων Forum από τον γερμανικό εκθεσιακό οργανισμό Nurnberg Messe.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πρόκειται για μια κίνηση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία που καταδεικνύει τη δυναμική του εκθεσιακού κλάδου στη χώρα μας. Ενας κλάδος που σύμφωνα με μελέτη της ICAP προβλέπεται να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση τη διετία 2019-2020, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 8,5%.

Είναι ενδεικτικό ότι η Fοrum, με την ένταξή της στο δίκτυο του Nurnberg Messe Group, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία του γερμανικού ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Forum AE ιδρύθηκε το 1988 και σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διοργάνωσης εκθέσεων στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς 23%. Στο portfolio της Forum περιλαμβάνονται 8 από τις πιο γνωστές διεθνείς εκθέσεις που διοργανώνονται στη χώρα μας, όπως HORECA, FOOD EXPO, ΟΕΝΟΤΕLIA, ΧΕΝΙΑ, ARTOZA, FOODTECH, ATHENS COFFEE FESTIVAL και BIO FESTIVAL.

Στις εκθέσεις αυτές συμμετέχουν κάθε χρόνο πάνω από 4.000 έλληνες και διεθνείς εκθέτες, ενώ τις επισκέπτονται περισσότεροι από 350.000 επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κύκλος εργασιών της Forum για το 2019 αναμένεται να ξεπεράσει τα 17,5 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων θα υπερβούν τα 4,6 εκατ. ευρώ.

Η Nurnberg Messe συγκαταλέγεται μεταξύ των 15 μεγαλύτερων εκθεσιακών οργανισμών στον κόσμο. Στο χαρτοφυλάκιό της διαθέτει περί τις 120 κλαδικές διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια, οι πιο γνωστές εκ των οποίων είναι οι BIOFACH, BRAU BEVIALE, FACHPACK, CHILLVENTA κ.ά. Διαθέτει περισσότερους από 1.000 συνεργάτες σε 11 σημεία του κόσμου, καθώς επίσης και 15 θυγατρικές και εταιρείες συμμετοχών. Προσελκύει πάνω από 35.000 εκθέτες και 1.500.000 επισκέπτες παγκοσμίως.

Ο κύκλος εργασιών του Nurnberg Messe Group έκλεισε το 2018 στα 315,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων στα 28,2 εκατ. ευρώ.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου o κ. Nίκος Χουδαλάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Forum AE, δήλωσε: «Με αισιοδοξία και πίστη στις δυνατότητές μας, αλλά και στις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας, σχεδιάζουμε από κοινού τα επόμενα βήματά μας, για μια νέα πορεία εξωστρέφειας και διεθνούς ανάπτυξης. Βήματα που ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας και καθιστούν την Ελλάδα ένα σημαντικό εκθεσιακό hub για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Από την πλευρά του Nurnberg Messe Group οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον της νέας αυτής συνεργασίας τονίζοντας:

Peter Ottmann: «Η Forum διακρίνεται για τις εξαιρετικές επιδόσεις της και την επιτυχημένη ομάδα συνεργατών της. Εμείς στη Nurnberg Mess χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για τη μελλοντική συνεργασία μας, την επίτευξη και υλοποίηση από κοινού των νέων στόχων».

Dr. Roland Fleck: «Η Forum και η Nurnberg Messe μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τη διοργάνωση εκθέσεων ως εμπορικές πλατφόρμες. Ως σημεία συνάντησης των εκάστοτε κλάδων όπου μπορεί κανείς να νιώσει τις νέες τάσεις, να συντηρήσει το πελατολόγιό του και να δημιουργήσει νέες συνεργασίες και επαφές. Εν όψει των νέων τεχνολογικών εξελίξεων και προκλήσεων όπως η ψηφιακή εποχή, οι οικονομίες διαφορετικών ταχυτήτων και ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο, καθώς και οι διαρκείς μεταβολές σε πολιτικό επίπεδο και θέματα ασφάλειας παγκοσμίως, η προσωπική επικοινωνία και επαφή αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη σημασία».

Με κοινή απόφαση του οργανισμού Nurnberg Messe και της Forum AE το management της Forum θα παραμείνει για τα επόμενα χρόνια στη σημερινή ηγετική ομάδα.