• Αναζήτηση
 • Ροχανί προς Μακρόν: Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα

  Ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε στο γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα», ούτε καν με τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna

  Ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε στο γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα», ούτε καν με τις ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna.

  «Το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την ένταση στην περιοχή και δεν επιδιώκει πόλεμο με καμία χώρα, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων» τόνισε χθες ο Ροχανί, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μακρόν.

  Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα μεγάλης έντασης μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αμερικανικό αεροσκάφος και εν μέσω μεγάλων ανησυχιών για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

  Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι θα έχει μια «κατ’ ιδίαν συνάντηση» με τον αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναφερθούν στο ιρανικό ζήτημα, στο περιθώριο της συνόδου της G20, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας στην Ιαπωνία.

  Σύμφωνα με το Irna, ο Ροχανί δήλωσε επίσης στο γάλλο πρόεδρο ότι οι Ιρανοί «είναι πάντα δεσμευμένοι υπέρ της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας και (θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν) προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση».

  Ο ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η συμμόρφωση της χώρας του με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης «εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις με στόχο τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων του Ιράν, καμία από τις οποίες δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί».

  «Αν το Ιράν δεν μπορεί να επωφελείται» από τη συμφωνία, «θα περιορίσει τις δεσμεύσεις του», προειδοποίησε ο Ροχανί, υπενθυμίζοντας ότι το Ιράν «δεν θα επαναδιαπραγματευτεί ποτέ τη συμφωνία».

  Σύμφωνα με το Irna, ο Ροχανί επέκρινε «τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για όλη την ένταση στην περιοχή».

  Ο Ροχανί «επισήμανε εξάλλου ότι το αμερικανικό drone (που καταρρίφθηκε από το Ιράν στις 20 Ιουνίου) στοχοθετήθηκε αφού έλαβε προειδοποιήσεις ότι πετά στον ιρανικό εναέριο χώρο», πρόσθεσε το πρακτορείο.

  «Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν να εισέρχονται παρανόμως στα ιρανικά χωρικά ύδατα, οι (ιρανικές) ένοπλες δυνάμεις θα απαντούν με αποφασιστικότητα» προειδοποίησε ο ιρανός πρόεδρος.

  (Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

  Δείτε επίσης
  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Οι σαμπάνιες του τσάρου… Η τεράστια ψάθινη καπελίνα με την υπογραφή Eugenia Kim παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους οι οποίοι έπνεαν στα τουρκικά... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk