Την προσεχή Πέμπτη 27 Ιουνίου εκτός απρόοπτου  θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για το θαλάσσιο οικόπεδο Δυτικά της Κρήτης.

Οι τρεις παραχωρησιούχοι αναμένουν την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και της δεύτερης σύμβασης για το ακριβώς διπλανό οικόπεδο Νοτιοδυτικά της Κρήτης, η οποία δεν αποκλείεται να είναι έτοιμη εντός των προσεχών ημερών.

Με την υπογραφή των συμβάσεων, η Ελλάδα, με δεδομένη και τη συμμετοχή των προαναφερόμενων πετρελαϊκών κολοσσών, κάνει άλλη μία κίνηση στη σκακιέρα των μεγάλων ανακαλύψεων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Τον Αύγουστο του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκήρυξε τον διεθνή διαγωνισμό για την υποβολή προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις παραχωρήσεις Δυτικά της Κρήτης και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Είχε προηγηθεί προς το τέλος της άνοιξης εκείνης της χρονιάς το αίτημα της κοινοπραξίας Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ για τα συγκεκριμένα μπλοκ.

Τον Μάρτιο του 2018 η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των προτάσεων που υπέβαλε στον διαγωνισμό η κοινοπραξία των τριών εταιρειών και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την ανακήρυξε ανάδοχο των δύο περιοχών.

Οι συμβάσεις, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, αφού προηγήθηκε για ένα τεράστιο χρονικό διάστημα διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των δύο παραχωρήσεων, εστάλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο όπως προαναφέρθηκε ενέκρινε τη σύμβαση για το μπλοκ Δυτικά της Κρήτης. Μετά την υπογραφή, ανάμεσα στο υπουργείο και την κοινοπραξία, η σύμβαση θα πρέπει να κυρωθεί και από τη Βουλή.