Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς λόγω της εκρηκτικής ανάπτυξης της τεχνολογίας, οι ανατροπές στην αγορά εργασίας είναι κάτι που μπορεί να θεωρείται απολύτως αναμενόμενο. Το ερώτημα είναι απλό, αλλά παράλληλα κρίσιμο: ποια επαγγέλματα θα προσφέρουν τις καλύτερες προοπτικές εξέλιξης και υψηλό επίπεδο αμοιβών στα επόμενα 20 χρόνια;

Σε πρόσφατο άρθρο της η γερμανική FAZ σημείωνε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ θα παίρνουν όλο και περισσότερη δουλειά από εμάς. Ταυτόχρονα, νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνται, αλλά σε τομείς που ενδεχομένως πριν από λίγα χρόνια δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Ωστόσο, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα είναι αναγκαίοι, για παράδειγμα, όλο και περισσότεροι επαγγελματίες για την αντιμετώπιση  επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, για την ανάλυση δεδομένων κάθε είδους, για τον προγραμματισμό, ή για την προώθηση πωλήσεων μέσω digital marketing.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών είναι ότι οι ψηφιακές δεξιότητες βρίσκονται και θα παραμείνουν στο επίκεντρο των προσόντων που οφείλει να έχει ένας υποψήφιος για μια αξιόλογη θέση εργασίας. Πρόκειται για μια κρίσιμη παράμετρο που πρέπει να λάβουν  υπόψη τους τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες. Το Ίδρυμα ECDL λαμβάνοντας υπόψη του αυτά τα δεδομένα εδώ και χρόνια προτείνει εκπαίδευση και πιστοποίηση στα νέα digital skills, όχι μόνο για την εργασία, αλλά ακόμη και για την ολοκλήρωση του προσωπικού μας προφίλ.

Αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων με τη σφραγίδα του ECDL

Το νέο ECDL με 20 διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα δίνει τη δυνατότητα αναβάθμισης των ψηφιακών δεξιοτήτων όσων επιθυμούν να ενισχύσουν το επαγγελματικό τους προφίλ ή ακόμη και να αναπτύξουν τον τρόπο που δημιουργούν και εκφράζονται. Μέσω του ECDL site οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν την ενότητα που τους ενδιαφέρει, να εντοπίσουν το κοντινότερο εκπαιδευτικό κέντρο για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και στο τέλος να πιστοποιήσουν τις νέες γνώσεις τους με πτυχία διεθνώς αναγνωρισμένα.

Data Protection, Digital Marketing, Data Analytics, Computing είναι μεταξύ των προγραμμάτων που φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας των νέων επιλογών που παρέχει το ECDL. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει την πιστοποίηση που θέλει ανάλογα με το γνωστικό background που έχει αλλά και τον τομέα στον οποίο στοχεύει. Είναι βέβαιο, για παράδειγμα, ότι αποτελούν ανεκτίμητες δεξιότητες για πολλές θέσεις εργασίας η δυνατότητα μιας εντυπωσιακής και αποτελεσματικής παρουσίασης με προηγμένα εργαλεία λογισμικού, ή η αξιόπιστη διαχείριση βάσεων δεδομένων με τα κατάλληλα εργαλεία λογισμικού.

Επιπλέον, τα Προγράμματα Πιστοποίησης του ECDL είναι αυτά που θα προσφέρουν τα πραγματικά εφόδια στους νέους για να δημιουργήσουν τη δική τους start up, ή να αναδείξουν τα ταλέντα τους σε τομείς αιχμής.

Αλλά ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος αναβαθμισμένες ψηφιακές δεξιότητες. Για παράδειγμα, μέσω του προγράμματος ασφάλειας πληροφορικών συστημάτων κατακτά τη δυνατότητα να διατηρεί ασφαλή τα προσωπικά του δεδομένα και να περιηγείται αυτός και τα παιδιά του με ασφάλεια στο διαδίκτυο και τα social media. Ή για εκείνον που έχει καλλιτεχνικές και δημιουργικές ανησυχίες οι γνώσεις για την επεξεργασία εικόνας θα αναβαθμίσουν τον λογαριασμό του στο instagram.

Ωστόσο το ECDL δεν απευθύνεται μόνο σε ιδιώτες αλλά και σε εργοδότες. Μια επιχείρηση μπορεί να εκμεταλλευθεί προς όφελός της τα προσφερόμενα προγράμματα πιστοποίησης.

Γιατί ECDL;

Η συνεργασία κάθε σύγχρονης επιχείρησης με τον Όμιλο PeopleCert μπορεί να αποφέρει   πολλαπλά οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά, τέτοια οφέλη είναι η αύξηση της   παραγωγικότητας των υπαλλήλων, η αποδοτικότερη χρήση των νέων τεχνολογιών και άλλα.

Σημαντικό μέρος από τα λειτουργικά κόστη κάθε σύγχρονης επιχείρησης προέρχεται από τη μη αποτελεσματική χρήση των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας και ειδικότερα των Η/Υ.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εξακριβώσει ότι οι πιστοποιημένες γνώσεις ECDL εξασφαλίζουν σημαντικά οφέλη για κάθε εταιρεία, στους παρακάτω τομείς:

– Στη βελτίωση των δεικτών παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας
– Στη μείωση του λειτουργικού κόστους και των χαμένων εργατοωρών
– Στην καταπολέμηση του άγχους και της ανασφάλειας των εργαζομένων, και
– Στην καλύτερη και ταχύτερη απόδοση του κεφαλαίoυ που έχει επενδυθεί.

Οι επιχειρήσεις αυτές επιλέγουν τα Προγράμματα ECDL και επενδύουν στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των γνώσεων των υπαλλήλων και των στελεχών τους.

Παράλληλα, εξασφαλίζουν τη σωστή επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού, βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων που παρέχονται από το Πρότυπο ECDL.

Με δεδομένο ότι στις προκλήσεις της νέας εποχής, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί   μια αναγκαία συνθήκη για την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης, δημιουργείται μία αναγκαιότητα για τις επιχειρήσεις. Η ανεύρεση, δηλαδή, ανθρώπων – ταλέντων που ταιριάζουν   στο προφίλ και τις απαιτήσεις κάθε προσφερόμενης θέσης (με γνώμονα τις γνώσεις, τις δεξιότητες, την προσωπικότητα και την εμπειρία τους) με τη χρήση αποτελεσματικών μεθόδων αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντική και απαραίτητη είναι η αποδοτική χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.

Τα Προγράμματα Πιστοποίησης ECDL είναι η απάντηση σε αυτήν την απαίτηση και συνιστούν την αναγκαία αυτή προϋπόθεση, που βελτιώνει σημαντικά την αποδοτικότητα και τη  γενικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων.