Στην Ελλάδα βρίσκονται από την Τετάρτη τα αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα «OH-58D Kiowa Warrior» τα οποία θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που εδρεύει στο Στεφανοβίκειο, καθώς είναι ικανά να ενεργήσουν σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

Το φορτηγό πλοίο «Ocean Giant» που τα μετέφερε ήταν αγκυροβολημένο από το πρωί της Δευτέρας ανοιχτά της Αγριάς Βόλου, ενώ η εκφόρτωσή τους έγινε χθες Πέμπτη υπό την επίβλεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, αντιστράτηγου Γεώργιου Καμπά και του διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού υποστράτηγου Χρήστου Ηλιόπουλου.

Τα ελικόπτερα πέταξαν με μικτά πληρώματα αποτελούμενα από Έλληνες και Αμερικανούς χειριστές. Οι δεύτεροι θα αναλάβουν άμεσα την εκπαίδευση των Ελλήνων συναδέλφων τους. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, τα Kiowa Warrior θα κριθούν άμεσα επιχειρησιακά και αναμένεται σύντομα η πλήρης αξιοποίησή τους.  Η επίσημη τελετή ένταξης τους στην Αεροπορία Στρατού τοποθετείται περί τα μέσα Ιουνίου.

Την αγορά των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ η διαδικασία κατακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Πρόκειται για ελικόπτερα τα οποία αποσύρονται από τον στρατό των ΗΠΑ και διατίθενται από το Πεντάγωνο ως πλεονάζοντα αμυντικά είδη.

Το κόστος της αγοράς των 70 ελικοπτέρων ανέρχεται στα 46 εκατ. δολάρια, δηλαδή 44.156.061 ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως το καθένα αποτιμάται στα 630.000 ευρώ.

Τα Kiowa είναι ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης, διαθέτουν πλατφόρμα οπλικών συστημάτων που οι επιτελείς του στρατού υποστηρίζουν ότι είναι ίδια με αυτά των Αpache. Εκτός από τα Kiowa ο ελληνικός στρατός παρέλαβε και ένα μεταφορικό ελικόπτερο CH-47 Chinook.