Αλήθειες και μύθοι για την οικογένεια Τσίπρα

Η αντίδραση σύσσωμης της οικογένειας Τσίπρα, με προεξάρχοντα τον Πρωθυπουργό, για τα υπονοούμενα που άφησε ο Κ. Μητσοτάκης για το παρελθόν της κατά την περίοδο της χούντας επανέφερε στο προσκήνιο μια σκοτεινή πράγματι ιστορία.

Το 1967 μια ομάδα κρητικών δημοκρατών αποφάσισε, με αφορμή την επίσκεψη του τότε βασιλικού ζεύγους και υπουργών της χούντας στον εορτασμό της ανατίναξης του Αρκαδίου, να οργανώσει σχέδιο απαγωγής Κωνσταντίνου και χουντικών. Το σχέδιο προδόθηκε, οι περισσότεροι συνελήφθησαν, ανάμεσα δε στους πρώτους συλληφθέντες ήταν ο Φοίβος Ιωαννίδης (φωτογραφία δεξιά)

Είναι αυτονόητο, όπως επισήμανε και ο Φοίβος Ιωαννίδης, ότι δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη για όσα έπραξε ή όχι ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειας στο παρελθόν. Η αντίδραση σύσσωμης της οικογένειας Τσίπρα, με προεξάρχοντα τον Πρωθυπουργό, για τα υπονοούμενα που άφησε ο Κ. Μητσοτάκης για το παρελθόν της κατά την περίοδο της χούντας επανέφερε στο προσκήνιο μια σκοτεινή πράγματι ιστορία.

Είναι γεγονός ότι αυτή η ιστορία αξιοποιήθηκε στο παρελθόν και από διάφορα ακροδεξιά, κυρίως, έντυπα. Ωστόσο οι αναφορές στον ρόλο του Ηρακλή Τσίπρα (θείο του Πρωθυπουργού), κυρίως, προήλθαν σε ανύποπτο πολιτικά χρόνο, από τη μαρτυρία ενός προσώπου, πέραν οποιασδήποτε ηθικής αμφισβήτησης, το οποίο έζησε προσωπικά τα γεγονότα. Πρόκειται για την εξιστόρηση του Γιάννη Χαλκιαδάκη, εκδότη των «Ρεθεμνιώτικων Νέων» επί δεκαετίες, στον Αντώνη Σανουδάκη, η οποία δόθηκε το μακρινό 1988, όταν το όνομα Τσίπρας δεν υπήρχε καν στο προσκήνιο. Στο βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή του και εκδόθηκε βέβαια πολύ αργότερα, το 2011, περιλαμβάνεται και ένα κεφάλαιο για τη δράση της αντιστασιακής οργάνωσης ΔΕΚΑ στην Κρήτη κατά την πρώτη περίοδο της χούντας.

Το Βήμα της Κυριακής αποκαλύπτει:

– Ποιος ήταν ο Δούρειος Ιππος που πρόδωσε το σχέδιο απαγωγής του βασιλιά και χουντικών

– Η καταδίκη του Ηρακλή Τσίπρα, η δήλωση και η απελευθέρωση

-Η χούντα, τα έργα και ο Παναθηναϊκός

– Η επιχείρηση Τσίπρα και τα οικονομικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk