Εντονες εσωκομματικές συγκρούσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο κόμμα όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η προοπτική της ήττας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές επιδρά αρνητικά στους βουλευτές, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 60%-70% δεν θα επανεκλεγεί.

Οπως αναφέρει ο Αρης Ραβανός, στο «Βήμα της Κυριακής», από τους 145 νυν κυβερνητικούς βουλευτές στη νέα Βουλή θα είναι περίπου 70-75 και από αυτούς οι μισοί περίπου εκτιμάται ότι θα είναι νέα μέλη, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ως επί το πλείστον πασοκογενείς.

Το κλίμα είναι πολύ βαρύ στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, και όχι μόνο για την υπόθεση του Παύλου Πολάκη ή την περίπτωση του Νίκου Παππά με τον Μανώλη Πετσίτη και τις καταγγελίες του εφοπλιστή Ευάγγελου Μαρινάκη, για τις οποίες τίποτα επί της ουσίας δεν έχει απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Πίσω από τις κουρτίνες υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ της προεδρικής ομάδας και της τάσης των «53+» για την προώθηση του σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που εντάσσεται στην προσπάθεια του Πρωθυπουργού να μεταλλάξει το κυβερνών κόμμα. Και δεν είναι τυχαία και η κατά καιρούς αποστασιοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον Αλέξη Τσίπρα, με πιο χαρακτηριστική το άδειασμα Πολάκη.